Valikko Sulje

Kaikille sopiva kakku

Sirpa Karppi ja Keijo Ollikainen tuntevat erikoisruokavalioihin liittyvää tarjontaa hyvin myös työnsä puolesta. Kysynnän myötä valikoimat ovat lisääntyneet ja hinnat laskeneet. PAOKin loihtimat tarjoilut maistuivat kauppiaille erinomaisesti.

Kevään ja kesän juhlasesongin lähestyessä moni kakkumaakari miettii, kuinka kootaan juhlapöytä, jonka tarjoilut sopivat mahdollisimman monelle vieraalle.

Erikoisruokavalioiden yleistyessä pöydässä saa tosiaankin olla sen seitsemää sorttia tarjolla, mikäli jokaiselle ruokavaliolle valmistaa omat tarjoilunsa. Onneksi niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden tarjonta on lisääntynyt ja monipuolistunut. Laktoosittomien tai vähälaktoosisten ruokien ja leivonnaisten tekeminen on useimmille jo arkipäivää, mutta myöskään vegaaniset, gluteenittomat tai kananmunattomatkaan reseptit eivät ole mahdottomia toteuttaa.
Ja mikä parasta, erikoisruokavalioon sopiva tarjoilu ei ole enää ”se mauttomampi kakkosvaihtoehto”, vaan juhlapöydän kruunu, joka maistuu kaikille!

Valikoimat monipuolistuvat

Palvelualojen opisto PAOKin oppilaat ottivat haasteemme vastaan ja suunnittelivat kevään juhliin sopivat tarjoilut. Kutsuimme vieraiksi ja makutuomareiksi kaksi K-kauppiasta: Sirpa Karppi ja Keijo Ollikainen tuntevat elintarvikkeet ammattinsa puolesta hyvin.
Sirpa kertoo, että erikoisruokavaliot ovat hänelle tuttuja myös omakohtaisesti.
– Ruokavalioni on laktoositon, enkä syö vehnää. Gluteenittomissa tuotteissa valikoimat ovat parin viime vuoden aikana kasvaneet todella paljon. Keliakia on yleistynyt ja moni on huomannut, että esimerkiksi juuri vehnä ei sovi vatsalle. Valikoimien lisääntyessä myös tuotteiden hintataso on laskenut.
Myös Keijo Ollikainen vahvistaa saman. Valikoimaa löytyy ja se johtuu ennen kaikkea kasvavasta kysynnästä. Myös laatu on kehittynyt viime vuosina paljon.
– Minulla itselläni ei ole ruoka-allergioita tai -rajoitteita ja olin pitkään sitä mieltä, että esimerkiksi gluteenittomia tuotteita syödään vain silloin kun on pakko. Mutta maailma on muuttunut, nykyään esimerkiksi juuri gluteenittomat tai vegaaniset tuotteet ovat todella hyviä, eikä niissä välttämättä huomaa mitään eroa niin sanotusti tavallisiin tuotteisiin.

Tarkkana raaka-aineiden valinnassa

PAOKin opettaja Hannele Kärkkäinen kertoo, että raaka-aineissakin on nykyään paljon valinnanvaraa. Haastavampaa on löytää juuri kuhunkin tarkoitukseen parhaiten sopivat tuotteet. Nämäkin reseptit syntyivät ahkeran testauksen, yrityksen ja erehdysten kautta.
– Eri soija- ja kauravalmisteet käyttäytyvät eri tavoilla ruoanvalmistamisen eri vaiheissa, joten testasimme kymmenien valmisteiden ominaisuuksia esimerkiksi vaahtoina ja kinuskin valmistuksessa. Ja otimme vähän riskejäkin, esimerkiksi vegaanisen suklaan rakenteen kestävyyttä koristeena emme ehtineet etukäteen testata.
Eri raaka-aineiden kokeilu on kuitenkin ollut erittäin opettavaista ja hyödyllistä.
– Nyt esimerkiksi tiedämme, että meiltä onnistuu munaton, maidoton ja gluteeniton täytekakku, sen resepti on nyt hiottu huippuunsa.
Myös tulevaisuuden ammattilaisille erikoisruokavalioiden huomioon ottaminen on tärkeä taito työelämää silmällä pitäen. Esimerkiksi Pavlovan marenki valmistettiin kikherneiden liemestä ja sokerista.

Herkkua on siinä monenlaista

Sirpa Karppi ja Keijo Ollikainen olivat syystäkin tyytyväisiä tarjoiluihin. Keijon suosikki oli suolainen piirakka, joka oli paitsi maukas myös ruokaisa kokonaisuus. Sirpan makuhermoja hivelivät eniten gluteenittomat ja vegaaniset browniet.
Testiryhmä pystyi yksissä tuumin toteamaan, että nämä tarjoilut sopivat makunsa puolesta ihan kaikille, ruokavaliosta riippumatta.
– Jos olisi tullut sokkona pöytään, teemaa tietämättä, olisivat tarjoilut menneet läpi kuin väärä raha, Keijo ja Sirpa tuumaavat.