Valikko Sulje

Kätevät emännät keittiössä

Vatkain hukassa ja jauhopeukalo keskellä kämmentä?
Kova kiire ja yllätysvieraat oven takana. Eipä hätää! XPressin kätevät emännät vahvistettuna yhdellä isännällä näyttävät, miten pöytään loihditaan näyttävät herkut nopealla aikataululla ja keskinkertaisillakin taidoilla.

Ilmassa on urheilujuhlan tuntua, kun XPress-tiimi asettautuu samaan keittiöön leivontapuuhiin. Jokainen leipoja on saanut itse valita tarjottavansa, kunhan reunaehdot täyttyvät: nopea valmistaa ja idioottivarma toteuttaa.
Intoa puhkuen leipurit alkavat hommiin.
Olavin illan erikoinen on Rakula-ryplinki, joka syntyy tujakasta jäätelöstä, kuusenkerkkä-hyytelöstä sekä Dracula-salmiakkikarkeista. Strategia nojaa erityisesti nopeuteen: kun annos alkaa uhkaavasti sulaa, on kuvat otettava äkkiä ja Olavi pääseekin nautiskelemaan annoksestaan kaikessa rauhassa muiden vielä pakertaessa keittiössä.
Heidillä ovat työn alla kerrosvoileivät. Näiden leipien täyte syntyy paprika-tuorejuustosta, broilerin leikkeestä ja juustosta, mutta makuahan voi vaihdella ihan oman maun mukaan. Muutenkaan näissä leivissä resepti ei ole kiveen kirjoitettu. Kun päälle tarvitaan jotakin vihreää, Heidi näppäränä naisena koristelee leivät sitruunamelissalla ja vihreillä kuulilla. Vihreää on!
Aino-Maria tuntuu perehtyneen vaahtokarkkien syvimpään olemukseen tarkasti.
Ennen varsinaista leivontasuoritusta tiimi saa kuulla luennon eri vaahtokarkkien jampakkuus- eli jämäkkyysominaisuuksista. Eikä suotta. Kun sulaan suklaaseen ja nonparelleihin kastetun vaahtikset laitetaan kuivumaan, pysyvät lyhyet ja jämäkät mallit kiltisti pystyssä, kun taas lötteröt kierrevaahtokarkit kaatuilevat rumasti.
Onneksi kuvaajamme Jape uhrautuu syömään epäonnistuneet tekeleet!
Hellan äärellä häärii kaksi ehtoista emäntää. Christina valmistaa Chrissen Dumle-crispsejä, joiden pitäisi olla periaatteessa täysin varmatekoiset. Dumle-namit levitetään pellille ja työnnetään uuniin, missä ne muutamassa minuutissa leviävät kauniiksi kekseiksi. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että ajoituksen kanssa täytyy olla tarkkana: keksit pois uunista vasta kun ne ovat kuplineet kunnolla!
Tuijan pellille puolestaan rakentuu laitos, jota kokkikaverit hirnuen kutsuvat tasseleiksi. Persikan puolikkaille asetellaan
After Eight -suklaat, jotka sulatetaan uunissa. Tässäkin hommassa ajoitus on tärkeä: suklaan pitää vain nötkähtää persikan päälle, paistaa ei saa tai koko homma menee pilalle. Tuijalla on myös toinen tärkeä vinkki kaikille oman elämänsä Leipuri Hiivoille:
– Sillä välin kun persikat on uunissa, ehdit juuri sopivasti ripotella vehnäjauhoja hiuksiin. Sitten vain pullantuoksuisena emäntänä ottamaan vieraita vastaan!

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita monen kokin keittiössä; Olavi, Christina, Tuija, Aino ja Heidi. Kiitos Iittala Outlet Leppävirta kauniiden astioiden lainasta. www.store.iittala.fi