Valikko Sulje

Kierrätystä ja ympäristötekoja

Sini Toivanen ja Ernesti Moilanen työn äärellä Puijon romun käsittelyhallissa.

Toivalassa sijaitsevan Puijon Romun toiminta on viime vuosina kasvanut ja kehittynyt. Kasvun takana ovat hyvin hoidetut asiakkuudet sekä koko toimialan kasvu. Metalliromun muuttaminen rahaksi kannattaa, ja samalla ympäristö kiittää.

Tietoisuus siitä, että romut kierrätetään oikein ja asianmukaisesti, on kasvanut viime vuosina. Paitsi yksilötasolla myös laajemmin on ymmärretty, että lajittelu ja kierrätys on tärkeää tehdä jätteen syntysijoilla, eikä kuljettaa sitä toiselle puolelle maapalloa. Toimiala onkin kehittynyt kovaa vauhtia ja se näkyy myös Puijon Romun toiminnassa.
– Kun käyttökelpoiset materiaalit kierrätetään asianmukaisesti uusiokäyttöön, kaikki hyötyvät. Romu muuttuu rahaksi, teollisuus saa raaka-ainetta ja ympäristö kiittää, tuotantopäällikkö Mikko Kemppinen kertoo.

Jalostusta jatkokäyttöä varten

Yrityksen volyymin ja toimialan kehitys on tapahtunut käsi kädessä.
– Kilpailu alan sisällä on kiristynyt, minkä johdosta myös me kehitämme toimintaa jatkuvasti. Monissa tapauksissa riittävä volyymi ja palvelutaso ovatkin olleet myös asiakkuuksien edellytyksenä.
Puijon Romulla on tehty viime vuosien aikana merkittäviä investointeja. Käsittelyhalli laitteineen mahdollistaa sen, että lajittelun lisäksi Toivalassa myös jalostetaan romua aiempaa enemmän jatkokäyttöä varten. Hyvä esimerkki tästä on kaapelien granulointilinjasto, joka erottelee sähköjohdoista ja -kaapeleista muovin ja kuparin jatkokäyttöä varten.

Laajentumista ympäristön ehdoilla

Kemppinen kertoo, että toiminnan laajentuessa Puijon Romulla on pidetty huolta siitä, että myös ympäristö otetaan huomioon. Esimerkiksi halli toimii samalla myös melunehkäisijänä.
– Työn alla olevan uuden kattavamman ympäristöluvan ja sen mukaisen toiminnan myötä ympäristöasiat otetaan tulevaisuudessa entistä paremmin huomioon. Tuotantomäärät tulevat nousemaan uuden ympäristöluvan myötä yli 20 000 tonnin eli yli 20 miljoonan kilogramman.

Romut rahaksi

Puijon Romu ottaa vastaan ja lajittelee metalliromua niin yrityksiltä kuin yksityishenkilöiltä. Nyt onkin erinomainen ajankohta muuttaa romut rahaksi. Tällä hetkellä tilauskannat kotimaassa ovat paremmat kuin pariin kolmeen vuoteen. Myös vuoden alusta alkanut autojen romutuspalkkiokampanja toi mukavasti vilskettä romualalle, josta kertoo myös siihen varattujen määrärahojen loppuminen ennätysajassa.

Granulointilinjastolla erotellaan sähköjohdoista kupari sulattavan teollisuuden käyttöön.

Puijon Romu Oy
Rantatoivalantie 31,
70900 Toivala
ma – pe 8 – 16
puh. 029 1933 670
info@puijonromu.fi
www.puijonromu.fi