Valikko Sulje

Kiinteistönhoitaja on moderni luottohenkilö

Opinto-ohjaaja Heli Kärnä ja kiinteistönhoitaja Esko Pylkkänen kannustavat molemmat tutustumaan kiinteistönhoitajan työhön.

Palvelualojen Opistossa Kuopiossa opiskellaan erikoisosaamista vaativiin ammatteihin, joissa on hyvä mahdollisuus työllistyä. Ensi syksynä alkava Kiinteistönhoitajan ammatillinen perustutkinto antaa monipuoliseen työhön hyvät valmiudet.

Kun kiinteistöt ovat kunnossa, niiden arvo säilyy. Kunnossa pysymisessä kiinteistönhoitajalla on suuri rooli. Kiinteistönhoitaja huolehtii myös siitä, että kiinteistön käyttäjien on turvallista ja terveellistä liikkua, asua, oleskella ja työskennellä niin kiinteistön sisätiloissa kuin ulkoalueillakin. Työssä tarvitaan teknisen osaamisen lisäksi oma-aloitteisuutta ja vastuullista työotetta. Kiinteistönhoitaja tarvitsee myös vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Aluejohtaja Tomi Aravirta Kotikatu Oy:stä kertoo nimenomaan asiakaspalvelun olevan olennainen osa tämän päivän kiinteistönhoitajan työnkuvaa.
– Voisi sanoa, että parhaimmillaan kiinteistö on kuin oma lapsi, jota huolletaan, kehitetään ja sen tulevaisuudesta pidetään huolta. Kiinteistönhoitaja tekee työtä, jonka jäljet näkyvät arkisessa ympäristössämme. Moderni kiinteistönhoitaja on teknisesti ammattitaitoinen ja luontevasti asiakaskohtaamiset hoitava ammattihenkilö, johon voi luottaa ja jonka apu on lähellä. Osaava kiinteistönhoitaja antaa palvelulle kasvot ja luo osaltaan asumisen turvallisuutta, Aravirta kuvailee työn vaatimuksia.

Töitä löytyy

Kiinteistönhoitaja on alansa arvostettu osaaja, jonka työ on nykyään hyvin palkattua. Muutamien vuosien aikana alan palkkataso on noussut yli 30 prosenttia. Mikä parasta, ammatin työllisyystilanne on nyt todella valoisa niin koko Suomessa kuin erityisesti Kuopiossa, missä on rakennettu paljon uusia kiinteistöjä.
– Koulutetuille osaajille on tarvetta myös meillä Kotikadulla. Työssä on hyvät mahdollisuudet erikoistua, sekä myös edetä, Tomi Aravirta kertoo.
Esko Pylkkäsellä on alalta jo neljänkymmenen vuoden kokemus. Pitkä työura kertoo, että kyllästymistä työtehtäviin ei ole vielä tapahtunut.
– Kahta samanlaista päivää ei ole. Vaihtelevuutta riittää, ja olennainen osa sitä ovat päivittäiset asiakaskohtaamiset eri ihmisten kanssa. Tässä ammatissa voi aidosti kokea tekevänsä tarpeellista työtä, olipa kyse asunnon lämmönsäädöstä tai piha-alueen siisteydestä. Kättensä jäljet näkee, ja siitä saa myös palautteen, Esko luonnehtii työtään.

Yksilöllistä oppimista

Palvelualan Opisto Kuopio on ammatillinen oppilaitos, joka järjestää toisen asteen ammatillista peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistutaan kokiksi tai tarjoilijaksi, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon kautta kodinhuoltajia, toimitilahuoltajia ja kiinteistönhoitajia. Lisäksi opistosta valmistuu ammattitutkinnon kautta kodinhuoltajia, toimitilahuoltajia, henkilökohtaisia avustajia sekä laitoshuoltajia ja ensi syksystä alkaen myös kiinteistönhoitajia. Opinto-ohjaaja Heli Kärnä kertoo opiskelun kiinteistönhoitajaksi tapahtuvan yksilöllisesti, opiskelijan yksilölliset tarpeet huomioiden, olipa kyseessä perusopinnot tai ammattitutkinto.
– Kiinteistönhoitajan työhön on monta väylää, ja opinnot räätälöidään jokaisen opiskelijan omaan tilanteeseen sopivaksi, tulipa suoraan peruskoulusta tai jo alan kokemusta saaneena työelämästä tai muulta alalta. Kiinteistönhoitajan opinnot voi aloittaa meillä vuoden 2021 syksystä lähtien. Meille voi hakea jo nyt jatkuvan haun kautta ja myös yhteishaussa 23.2. – 23.3.2021. Opinto-ohjaaja ja opintotoimistomme kertovat mielellään lisää opinnoista, Kärnä vinkkaa.

Jos kiinteistönhoito on sinun juttusi, on töitäkin tiedossa, Kotikatu Oy:n Kuopion aluejohtaja Tomi Aravirta vinkkaa.

Palvelualan Opisto Kuopio

Asemakatu 4, 70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
info@paok.fi, www.paok.fi
www.opintopolku.fi