Valikko Sulje

Kiitorata kasvuun

Yrityspalvelujohtaja Kaija Sääski hehkuttaa: uusia innovaatiota on luotsattu eteenpäin 66 ja muutamassa vuodessa tavoitettu 40 000 opiskelijaa.

Muutamassa vuodessa on Pohjois-Savon yrittäjyysilmastossa tapahtunut rockahtava muutos. Yksi uusista toimijoista on Business Center, joka ei ole hankkeiden supernova, vaan vakiintunut yrittäjyyden ja innovaatioiden kehittämispalvelu.

Business Center Pohjois-Savon yrityspalvelujohtaja Kaija Sääski avaa toimintaa muutamalla numerolla. Kolmessa vuodessa on tavoitettu 40 000 pohjoissavolaista opiskelijaa. Savilahdessa kolmen oppilaitoksen (Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto) yhteiseen yrittäjyyden oppimisympäristöön on osallistunut 1500 toimijaa.
– Uusia innovaatioita on luotsattu eteenpäin 66, niistä on perustettu parikymmentä startupia. Innovaatiotyöpajoja suur-, pk-yrityksille ja eri kouluasteen opiskelijaryhmille on ollut lukuisia. Yrittäjyyteen liittyviä tapahtumia on ollut satakunta.
Sääski näkee, että alueemme haaste on kasvu- ja kansainvälistyvien yritysten suhteellisen pieni määrä ja liikeideoiden vähyys. Rahoittajien ja investorien viesti on aina sama: tarvitaan massaa. Vain suuresta määrästä kypsyy maailmalla pärjääviä yrityksiä.
– Osaavien yritysten määrän kasvattaminen ei ole mikään hokkuspokkustemppu, vaan pitkäjänteistä tulevaisuustyötä.
– Koulumaailman keskellä toimiva Business Center on paalupaikalla vaikuttamassa ja innostamassa yrittäjyys- ja innovaatiokasvatustyöllään opettajia, koulujen johtoa, päättäjiä ja opiskelijoita varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.
Sääsken mukaan tärkeintä on: lapset ja nuoret saavat koulusta hyvät elämisen eväät, joilla pärjää halutessaan myös yrittäjänä.
Alkavilta ja pk-yrittäjiltä tulee usein viestiä: yrityspalvelujen kenttä on sekava, on vaikea saada selvää, kehen olisi järkevintä olla yhteydessä.
Koppi on otettu vastaan, vakuuttaa Sääski. Pohjois-Savossa avataan Yrityslinkkeri-palvelu, joka on internetissä toimiva palvelunohjausjärjestelmä. Yrityslinkkerillä voi etsiä itselleen sopivia julkisia yrityspalveluja ELY-keskuksen, Business Finlandin, TE-palvelujen ja Finnveran palveluista sekä paikallisista pohjoissavolaista tarjontaa.
Savonian projektipäällikkö Juhamatti Huusko valottaa hanketta. Yrityslinkkeristä asiakas saa tietoa omiin tarpeisiinsa sopivista palveluista ja myös asiantuntijoiden yhteystiedot, joihin voi olla yhteydessä palveluihin liittyen. Vaihtoehtoisesti asiakas voi jättää asiantuntijoille yhteydenottopyynnön.
– Yrityslinkkeri palvelee asiakasta esimerkiksi tilanteessa, jossa hän haluaa tietää lisää rahoituksesta yrityksen kehittämiseen liittyen. Tässä tapauksessa asiakas saa lisätietoa hänelle sopivasta ELY-keskuksen Yrityksen kehittämisavustuksesta ja asiantuntijan yhteystiedot.
Business Center on Savonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, Savon ammattiopiston, Kuopion ja Iisalmen kaupunkien sekä Varkauden Navitas Kehitys Oy:n yhteinen palvelukokonaisuus.
Business Center kehitettiin kolmen vuoden hankkeessa, jonka rahoittivat Etelä-Savon ELY-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR). Yrityslinkkerin kehitystyön rahoitti Etelä-Savon ELY-keskus (ESR).

Business Center
www.bcpohjois-savo.fi