Valikko Sulje

Kukka tuo iloa kaikkina aikoina

Kesäkukkien kasvatuksessa kesävalmistelut alkavat jo varhain, Sami Heimonen (vas.) ja Markus Heimonen kertovat nuorien terassihortensioiden keskeltä.

Sillä välin kun muut laskeutuvat loman viettoon, monella alalla on paras sesonki käynnissä. Esimerkiksi alkutuotannossa tehdään pitkää päivää, jotta kesätuotteita riittää. Heimosen puutarhalla sesonkikiireet käynnistyivät jo keväällä. Ensimmäiset kukkien taimet istutettiin tammikuussa.

Vaikka koneet helpottavat monia työvaiheita, onnistuu iso osa puutarhatyöstä edelleen vain ihmiskäsien tekemänä. Jotakin tekemisen volyymista kertoo se, että Heimoselta lähtee noin 470 000 orvokin tainta ja 90 000 kukka-amppelia ympäri Suomea.
– Kaikkiaan ruukkuja lähtee vuodessa noin kaksi miljoonaa. Vaikka istutus tapahtuu koneellisesti, eivät ruukut siirry laatikoihin itsestään. Kasvatusvaiheessa olosuhteiden kanssa on oltava tarkkana esimerkiksi lämpötilojen suhteen, jotta kukat kasvavat ja ne saadaan oikea-aikaisesti eteenpäin myyntiin. Sesonkiaikana meillä on noin 50 – 60 työntekijää, toimitusjohtaja Sami Heimonen kertoo.
Kesäkukkien osalta kiivain sesonki päättyy kesäkuun loppuun, joten puutarhalla ehditään heinä-elokuussa pitää myös kesälomia. Laakereille ei jäädä kuitenkaan lepäämään, sillä heinäkuussa käynnistyy vadelmakausi ja syksyllä aletaan jo tehdä myyntiä seuraavalle vuodelle.

Kesäkukissa muoti muuttuu hitaasti

Heimosen puutarha on perheyritys, jonka historia ulottuu Heimosen isovanhempien Kuopioon 1940-luvulla perustamaan kukkakauppaan saakka. 1960-luvulla he ostivat Riistaveden Ryönänkylältä tilan, jossa sijaitsee edelleen toinen Heimosen puutarhan toimipisteistä.
Sami Heimonen edustaa yrittäjänä kolmatta sukupolvea ja puutarhan toiminnassa on jo vahvasti mukana myöskin neljäs sukupolvi Heimosia.
– Vuosikymmenten varrella olemme ehtineet viljellä vaikka mitä, mutta kaksikymmentä vuotta sitten päätimme keskittyä tukkumyyntiin, meillä ei siis ole omaa vähittäismyyntiä.
Kesäkukissa muoti-ilmiöt eivät synny nopeasti. Esimerkiksi orvokit pitävät pintansa vuodesta toiseen. Miljoonakello on ollut hyvin suosittu viimeisen kymmenen vuoden ajan. Tuoreemmista suosikeista voi mainita myös terassihortensian.
– Ylipäänsä ihmiset arvostavat kukissa helppohoitoisuutta, sitä, ettei niitä tarvitse esimerkiksi nyppiä. Kotimaisuus on merkittävä asia, sillä kotimaassa kasvatetut kukat eivät ole niin arkoja kylmille öille kuin ulkomailta tuodut

Hyötykasvit kiinnostavat

Kuluva vuosi on asettanut omat haasteensa myös puutarha-alalle. Niin siementen, lannoitteiden kuin muoviruukkujen osalta markkinoilla on ollut toimitusvaikeuksia.
– Toimitusketjut on pitänyt miettiä uusiksi ja ennakoida tarpeet hyvissä ajoin. Siinä olemme varsin hyvin onnistuneetkin, Tuusjärven toimipisteen johtaja Markus Heimonen kertoo.
Keväällä tilalle muutti myös ukrainalaisten työntekijöiden perheitä, joten työlupa-asiat ja esimerkiksi lasten koulukäynnin järjestäminen toi oman lisävärinsä kevääseen.
Vaikka ajat ovat haastavat, katsotaan puutarhalla positiivisin mielin tulevaisuuteen. Vuosikymmenten saatossa on nähty, että puutarha-ala kestää suhdannevaihteluita varsin hyvin.
– Kukat tuovat aina iloa, myös hankalina aikoina. Kohtuullisella kustannuksella saa paljon hyvää mieltä pitkäksi aikaa, Sami Heimonen miettii.
Suhdanteet näkyvät enemmänkin kuluttajien kiinnostuksen kohdentumisessa. Jo korona-aika sai ihmiset kiinnostumaan hyötykasveista ja nyt kiinnostus kotitarveviljelyyn on lisääntynyt edelleen.
– Me kasvatamme esimerkiksi tomaatin, kurkun, kurpitsan ja yrttien taimia. Luulen, että kysyntä kasvaa myös jatkossa. Ja onhan se hyvä asia, että ihmiset ovat jälleen kiinnostuneet lähiruoasta ja oman ruoan kasvattamisesta, Markus Heimonen muistuttaa.


Orvokit pysyvät suomalaisten kesäkukkien suosikkina vuodesta toiseen.