Valikko Sulje

Kuopion seudun vuoden naisyrittäjä on Talvikki Karttunen

Kuopion Seudun Yrittäjänaiset ry on valinnut vuoden 2023 yrittäjänaiseksi Liivi Rusinin yrittäjän Talvikki Karttusen. Talvikki on toiminut yrittäjäyhdistyksessä aktiivisesti koko 17 vuoden yrittäjäuransa ajan.

Kuopiolaisella alusasujen erikoisliike Liivi Rusinilla on takanaan jo peräti 50 vuoden historia.

Yrityskaupan myötä 17 vuotta sitten yrittäjäksi vaihtui Talvikki Karttunen. Yrittäjän ura ei kuitenkaan alkanut pitkäaikaisen unelman toteutumana, vaan pikemminkin monen sattuman kautta ja olosuhteiden suostuttelemana.

– Alkuni yrittäjänä juontaa mieheni elintarvikealan yrityksen konkurssiin, mihin hän ajautui omasta toiminnastaan riippumattomista syistä. Perheeseemme oli tuolloin tulossa lisäystä kahden lapsen jatkeeksi, joten mieheni etsi uutta yritystä aktiivisesti. Satuin kuulemaan puhelun, kun yritysvälityksestä ilmoitettiin hänelle tarjolla olevasta naisten alusasuliikkeestä. Kun hän siinä vähän nikotteli, minä hihkaisin, että ehkäpä tuohon firmaan löytyisi sittenkin yrittäjä perheestämme.

– Itselläni on lähihoitajan koulutus ja siltä puolelta olin silloinkin töitä etsimässä. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, Talvikki muistelee.

Asiakas ansaitsee sopivan tuotteen

Talvikki Karttunen ja hänen yrityksensä tunnetaan ystävällisestä ja asiantuntevasta asiakaspalvelusta. Vuosien varrella tunnustusta on tullut yrittäjäkollegoilta, omalta toimialalta ja mikä Talvikille mieluisinta, asiakkailta.

– Liivi Rusini on mitä suurimmassa määrin erikoisliike. Rintaliivejä ei vain myydä, vaan niiden täytyy olla myös juuri sopivat käyttäjälleen.

– Erityisesti miehille olen havainnollistanut asiaa vertaamalla jalkine- tai jopa autokauppaan. Pelkällä kuppikoolla päästään tuotevalinnassa vasta alkuun. Valikoimaa ja laatua löytyy – jos olisimme autokauppa, myisimme Toyotaa ja Mersua ja niiden lukuisia variaatioita.

– Asiakaskuntani on hyvin laaja myös verkkokaupan ansiosta, mutta kivijalkaliikkeen henkilökohtaisesta palvelusta en suostu tinkimään. Asiakkaan täytyy olla tyytyväinen tuotteeseen myös kotona, Talvikki linjaa.

Läpi vaikeiden vuosien

Vuosien varrella Liivi Rusini on toiminut kolmessa osoitteessa. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Haapaniemenkadulla, sitten 15 vuoden rupeama Tulliportinkadulla, ja nyt asiakkaita palvellaan Puijonkatu 26:n uudehkossa kiinteistössä.

– Halusin muuttaa sinänsä hyvistä liiketiloista, koska kiinteistön omistus vaihtui ja edessä oli odotettavissa remontteja ja evakkoja. Halusin päättää liikkeistäni itse ja muutto Puijonkadulle eteni suunnitellusti. Mutta kun olin saamaisillani tavarat paikalleen, iski korona Suomeen koko painollaan. Kadut autioituivat, ei ristin sielua missään. Siinä vaiheessa kieltämättä alkoi todella hirvittää.

– Yrittäjänä olen aina luottanut perusasioihin. Pinnalla pysyy ja matka jatkuu, kun tekee asiakkaiden eteen kaikkensa ja ymmärtää, että nousujen ja laskujen läpi pitää vain taistella, Talvikki linjaa ja muistuttaa että yksin ei kannata jäädä.

– Olen ollut mukana Kuopion Seudun Yrittäjänaisten toiminnassa 17 vuoden ajan. Toisten yrittäjien vertaistuki on haastavina aikoina tärkeä henkireikä. Kannustan muitakin aktiivisuuteen tällä saralla. Yrittäjänaisten toiminta antaa enemmän kuin ottaa.

Yrittäjänaisilla juhlavuosi

Kuopion Seudun Yrittäjänaiset ry perustettiin nimellä Kuopion Yrittäjänaiset vuonna 1948. Tänä vuonna yhdistys on siis juhlistanut 75 vuoden kunnioitettavaa ikää.

Yhdistys toimii yrittäjinä toimivien ja yrittäjyyttä edistävien naisten paikallisena yrittäjä- ja elinkeinopoliittisena etujärjestönä.

Se edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien yritystoiminnan edellytyksiä. Yhdistys edistää toiminnallaan myös tervettä kilpailua ja yrittäjänaisten välistä yhteistyötä.

– Yhdistyksessämme on älyttämän mukavaa porukkaa ja kaikki lähtevät hyvin energisinä kokouksista. Jos ei halua olla virallinen jäsen, kannatusjäseneksi voi tulla vaikkapa yrityksen kautta, Kuopion seudun yrittäjänaisten hallituksen puheenjohtaja Terhi Viiliäinen kiteyttää.