Valikko Sulje

Lisää liikuntaa luille ja valtimoille

Esimerkiksi potkupyörällä ajo kehittää verenkiertoa, lihasvoimaa ja kehon hallintaa, erikoislääkäri Markku Hyvönen kertoo omasta kokemuksestaan.

Ihmisen ikääntyessä valtimoiden joustavuus heikkenee ja luuntiheys vähenee. Tätä voidaan lieventää koko aikuisiän ajan jatkuvalla riittävällä liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla. Puijonlaakson lääkärikeskus on tutkinut ja hoitanut näitä ongelmia jo vuosia.

Valtimonkovettumataudissa, ateroskleroosissa, verta kuljettavat valtimot ahtautuvat, jolloin veren kulku suonessa heikkenee. Valtimon sisätila kapenee, jolloin veri ei virtaa valtimossa yhtä vapaasti kuin normaalisti. Mahdollinen verihyytymä voi nopeasti ahtauttaa tai tukkia valtimon.
– Kun verisuoni käy jäykemmäksi, veren paineaallot voimistuvat ja rasittavat entistä enemmän sydäntä, aivoja ja munuaisia. Valtimotauti aiheuttaa useita vaarallisia sairauksia, joista yleisimmät ovat sydäninfarkti, aivohalvaus ja katkokävely, yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen Puijonlaakson lääkärikeskuksesta kertoo.

Liikunta ja ruokavalio

Kohonneen verenpaineen ja veren rasva-aineiden häiriöiden hoidossa keskeistä on liikunta ja ruokavaliomuutokset. Kohtalaisen kuormittava ja pitkäaikainen kestävyysliikunta suurentaa myös veren niin sanotun hyvän kolesterolin määrää ja pienentää huonon kolesterolin sekä triglyseridien määrää.
Kaikilla näillä muutoksilla on valtimotautien kehittymiseltä ja etenemiseltä suojaava vaikutus.
Osteoporoosi puolestaan on luuston sairaus, jossa luun tiheys ja laatu ovat heikentyneet niin, että se altistaa murtumille. Vuosittain Suomessa tapahtuu 30 000 – 40 000 luunmurtumaa, ja ainakin osassa syynä on luuston haurastuminen.
Osteoporoosin ehkäisyssä perusasioita ovat kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti, oikeat liikuntatottumukset ja kaatumisten ehkäisy. Lujat luut luodaan liikkumalla lapsena ja nuorena. Liikunta ylläpitää luumassaa ja luun lujuutta aikuisiässä ja hidastaa luun menetystä ikääntyessä.

Hoito alkaa tutkimuksesta

Markku Hyvönen kertoo, että heillä potilaiden verisuonten kuntoon on kiinnitetty paljon huomiota. Verisuonten mittauslaite ollut käytössä jo vuodesta 2008.
– Meillä myös luuntiheys voidaan tutkia täällä samassa paikassa, mikä tietenkin on asiakkaan kannalta kätevää ja tehokasta. 50 – 70 vuoden iässä on yleensä vielä aikaa varmistaa luuston ja verisuonten kunto ja hidastaa niiden heikkenemisestä tulevia sairauksia. 

Puijonlaakson lääkärikeskus

Kiekkotie 2, 70200 Kuopio
puh. 017 282 8244
ma – to 8.30 – 16, pe 8.30 – 14
markku.hyvonen@
puijonlaaksonlaakarikeskus.fi