Valikko Sulje

Makuja pohjoisesta menu

Alkuruoat
Pikkelöityjä suppilovahveroita ja
tillismetanaa saaristolaisleivällä

Pikkelöidyt suppilovahverot

2 dl kuivattuja suppiksia tai 1 litra tuoreita
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 rkl sinapinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi viipaloituna
5 kpl mustapippureita

Valmistus:
Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja vesi.
Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut

Laita sienet puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada etikkaliemi sienien päälle ja painele sienet nesteen sekaan. Lisää sekaan loput ainekset.

 

Tillismetana

80 grammaa smetanaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl sitruunanmehua
½ tl sokeria
ripaus suolaa

Valmistus:
Hienonna tilli. Lisää kaikki ainekset smetanan sekaan ja sekoita. Anna maustua kylmässä.

 

Saaristolaisleipä

5 dl piimää
40 grammaa hiivaa
0,75 dl siirappia
1 ½ dl kaljamaltaita
1 ½ vehnärouhetta
1 tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
Voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl kiehuvaa vettä

Valmistus:
Kuumenna mikrossa piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.

Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä löysäksi.
Taikinasta tulee kaksi leipää. Jaa siis taikina kahteen voilla voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja kohota parin tunnin ajan.

Paista leivät 175 -asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.

Leivät voidellaan vielä kertaalleen siirappivedellä uunista ottamisen jälkeen. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen.

Pääruoat
Poron ulkofileetä, savujuusto-ohraa, tummaa
karpalokastiketta ja selleriä kahdella tapaa.

Sellerilohkot

150 g mukulaselleriä
1 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 tl hunajaa

Valmistus:
Poista sellerin kuori veistä apuna käyttäen. Tee selleristä noin 2cm x 2cm lohkoja ja laita ne uunivuokaan. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Paahda 180 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla.

Savuinen ohratto

2 rkl öljyä
60 grammaa sipulia
3 dl ohranhelmiä (kokonaisia ohrasuurimoita)
8 dl kasvislientä
100 g savujuustoa
1 dl kuohukermaa
suolaa

Valmistus:
Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota ne voissa. Lisää myös huuhdotut ohranhelmet joukkoon.

Lisää kuuma kasvisliemi kolmessa erässä ohran joukkoon. Lisää seuraava erä vasta kun edellinen on kokonaan imeytynyt suurimoihin, kokonaiskypsennysaika on reilu 30 minuuttia.

Lisää kerma ja maltillinen määrä suolaa joukkoon lopuksi. Tarkista maku. Savun makua saat ohrattoon savujuustolla ja/tai savustuspyssyllä, jos omistat sellaisen.

Poron ulkofilee

400 g poron
ulkofileetä
suolaa ja musta-
pippuria myllystä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
oksa tuoretta timjamia/rosmariinia

Valmistus:
Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistoa. Leikkaa liha neljään osaan, suolaa ja pippuroi lihan pinta. Paista melko kuumalla pannulla, voissa ja rypsiöljyssä. Noin 2 minuuttia per puoli. Pannulla voi olla mukana myös timjamia/rosmariinia ja valkosipulin kynsi makua antamassa.

Paiston jälkeen anna lihan vetäytyä foliossa muutaman minuutin ajan. Voit koristella annoksen karpaloilla ja timjamilla.

Jälkiruoat
Mallasvanukasta, lakkakompottia ja mallascrumblea

Mallaspannacotta

2,5 dl kuohukermaa
½ vaniljatanko
1,5 rkl sokeria
1 kpl liivatelehti
2 rkl kaljamallas
2 rkl viskiä

Valmistus:
Laita kattilaan kerma, sokeri, vaniljatangon sisus, viski ja kaljamallas.

Kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lieden tehoa ja keitä hiljalleen välillä sekoitellen 5 minuuttia. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.
Kuumenna tilkka vettä ja lisää sinne liotettu liivatelehti. Lisää seos vanukasmassan
joukkoon.

Kaada massa neljään pieneen lasiin ja anna hyytyä vähintään
pari tuntia
kylmässä.
Lisää lakkakompotti ja crumble päälle juuri ennen tarjoilua.

 

Lakkakompotti

100 g pakastelakkoja
2 rkl sokeria
½ vaniljatanko
2 rkl appelsiinin mehua
(purista tuoreesta appelsiinista)
½ appelsiinin kuori

Valmistus:
Kiehauta appelsiinin mehu ja sokeri kattilassa, lisää halkaistu vaniljatanko ja raastettu appelsiinin kuori.

Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja kaada lakkojen päälle. Annostele kompotti vanukkaiden päälle juuri ennen tarjoilua.

 

Mallascrumble

50 g huoneenlämpöistä voita
0,5 dl sokeria
1 rkl kaljamallasta
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhoja

Valmistus:
Yhdistä jauhot, sokeri, ja mallas. Sekoita seos voin joukkoon ja levitä uunipellille.

Paahda crumblea 165 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes crumble on rapeaa sekä sopivasti paahtunutta.