Valikko Sulje

Mielen hyvinvointia ja kierrätystekoja

Mielen hyvinvointi ja kierrätys ovat tärkeitä asioita Tukeva-säätiölle ja Kauppakeskus Matkukselle. Toukokuun Kierrätyspäivässä voimat yhdistettiin konkreettisesti ja jatkoa yhteistyölle on luvassa. Kuvassa Susanna Mahlanen, Janina Palm-Davies, Erno Kääriäinen, Jaana Marjusaari ja Maija Kainulainen. Edessä Minna Hänninen ja Marja Penttinen.

Tukeva-säätiön ja Kauppakeskus Matkuksen arvoissa ja tekemisessä yhdistyvät kiertotalous, vastuullisuusteot sekä mielen hyvinvointi ja parempi tulevaisuus. Tälle perustalle on luontevaa rakentaa yhteistyötä, joka toteutui muun muassa toukokuussa järjestetyssä Kierrätyspäivässä.

Kauppakeskus Matkus viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden teemaksi valittiin mielen hyvinvointi, joka näkyy muun muassa suosittuina CupOfTherapy-hahmoina kauppakeskuksen yleisilmeessä, erilaisina asiakkaille ja henkilökunnalle suunnattuina tapahtumina sekä syksyllä 2021 avatussa Mielitilassa, johon kaikki ovat tervetulleita.
– Tilassa järjestetään maksutonta ohjelmaa eri yhdistysten ja yhteisöjen toimesta viikoittain, Janina Palm-Davies ja Vilma Luostarinen kertovat.
Mielen hyvinvointi linkittyy myös yleishyödyllisen Tukeva-säätiön toimintaan. Säätiö tuottaa työttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi erilaisia valmennuspalveluita sekä edistää ympäristöasioita kiertotaloustoiminnallaan. Säätiö kohtaa yli 800 valmentautujaa, joita
tuetaan työ- ja opintouralla eteenpäin. Kierrätystavaratalo Elävä kauppa ottaa vastaan kierrätystavaraa, jotka korjataan ja tuunataan myyntikuntoon. Erilaista tavaraa vastaanotetaankin neljässä toimipisteessä Kuopiossa, Siilinjärvellä, Leppävirralla ja Varkaudessa yli puoli miljoonaa tonnia ja myymälöissä vierailee yli 100 000 asiakasta vuosittain.
– Toiminnallamme pyrimme ehkäisemään syrjäytymistä ja kaikki tuotot käytetään tähän missioon. Tuotteiden tekeminen ja käsittely ovat tärkeä osa valmennusta. Valmiit uusiotuotteet ovat aina jonkun tekemiä, joten toiminnassamme ihminen, hänen osaamisensa ja kehittymisensä, on aina vahvasti taustalla, Tukeva-säätiön Erno Kääriäinen muistuttaa.

Kohti kestävämpää kulutusta

Toinen luonteva yhtymäkohta molempien arjessa onkin kierrätys ja kiertotalous. Tukeva on kierrätystoiminnan vahva toimija ja Matkus määritellyt ympäristö- ja vastuullisuusperiaatteensa People & Planet Positive -strategiassaan. Yhteistyön ensimmäisiä askelia otettiin keväällä, kun yksi Jätekukon poistotekstiilipisteistä sijoitettiin Matkukseen. Tukeva vastaa poistotekstiilien lajittelusta.
Toukokuun 21. päivänä taas järjestettiin Kierrätyspäivä ja Ikean peräkonttikirppis, jolloin Tukeva ja Jätekukko järjestivät ohjelmaa kauppakeskuksen kävijöille. Järjestäjät kertovat, että tällaisilla tapahtumilla halutaan tuottaa hyvää mieltä sekä opettaa ihmiset korjaamaan tavaroita, hyödyntämään vanhaa ja kuluttamaan kestävästi.
– Osa näyttelyistä ja esillepanoista jää kauppakeskukseen esille koko kesäksi. Yhteistyömme on käynnistynyt hyvin ja meillä porukat ovat lähteneet innolla mukaan ideoimaan toimintaa, Susanna Mahlanen Tukevalta kertoo.
Myös Janina Palm-Davies on tyytyväinen yhteistyön alkuun. Erityistä iloa tuottaa se, että kumppanina on paikallinen toimija. Yhteistyölle onkin luvassa jatkoa ja syksyä silmällä pitäen on suunnitteilla monenlaista yhteistä toimintaa, josta tiedotetaan tarkemmin tuonnempana.

Tehdään muutos yhdessä

Matkuksen arjessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen tukeminen näkyvät myös monella muulla tavalla. Yksi tuoreimmista on Tehdään muutos yhdessä -symboli, jolla nostetaan esille kauppakeskuksen liikkeiden kestävän kehityksen tuotteita ja palveluita.
– Vihreä symboli kertoo, että liike on ryhtynyt konkreettisiin toimiin pienentääkseen hiilijalanjälkeään tai tekoihin, joilla on positiivinen sosiaalinen vaikutus. Näin kuluttajan on helpompi tehdä pieniä vaikuttavia valintoja ostoksia tehdessään, Palm-Davies kertoo.
Yksi positiivinen tapa tukea niin kierrätystä kuin sosiaalista hyvinvointia on myös Tukeva-säätiön toiminnan avustaminen. Tähän Erno Kääriäisellä on konkreettiset vinkit:
– Toimintaamme voi tukea lahjoittamalla tai ostamalla tavaroita kaupoissa, käyttämällä palveluitamme tai lahjoituksina. Tärkeä yhteiskunnallinen toimintamme ei mahdollistu ilman rahaa. Kaikki tuotot kohdistuvat paikalliseen toimintaamme. Mikäli haluat tehdä hyvän mielen teon ja tukea syrjäytymistä ehkäisevää työtä, voit tehdä lahjoituksen kätevästi Mobile Pay:llä numeroon 98155. (Rahankeruulupa RA/2022/303)

Yhdistykset ja yhteisöt järjestävät Matkuksen Mielitilassa maksutonta ohjelmaa. Tukeva-säätiö organisoi Kierrätyspäivään askartelutyöpajan.

Tukeva-säätiö sr

Teollisuuskatu 1, 70620 Kuopio
puh. 044 0225 817 / 044 0225870
www.tukevasaatio.fi

Matkus Shopping Center

Matkuksentie 60, 70800 Kuopio
puh. 0400 412 833
janina.palm-davies@ingka.com
www.matkusshoppingcenter.fi