Valikko Sulje

Muistomerkit huolletaan ja entisöidään kesäisin

Sari Kämäräisen työympäristöjä ovat hautausmaat, joilla hän tekee käsityönä hautamuistomerkkien lisäkaiverruksia ja entisöintejä uudelleenkultauksineen.

Kivipaja Sari Kämäräisen erikoisosaamista on hautamuistomerkkien kunnostus, puhdistus ja oikaisu sekä lisänimien kaiverrus ja kultaus.

– Vuodenaikojen vaihdellessa kiven pintaan pinttyy pölyä ja hiekkaa. Sammalkasvustoakin muodostuu ajan myötä. Routimisen vinoon vääntämiä kiviä näkee joka kevät, Sari Kämäräinen kertoo luonnonolosuhteiden vaikutuksista hautausmailla.

Kivipaja tekee kesäisin hautausmailla monenlaisia muistomerkkien huolto- ja entisöintitöitä uusien kivien asentamisen ohella. Lisäkaiverrukset kiviin tehdään lähes aina paikan päällä, jolloin kiveä ei tarvitse siirrellä pajalle. Hautakiven entisöiminen on siis järkevintä tehdä lisänimien kaivertamisen yhteydessä.

– Yleensä koko kivi entisöidään, pestään ja oikaistaan samalla. Kivessä olevat aiemmat nimet kullataan uudelleen. Kiveen voidaan kiinnittää lisäosa muistolaattaa varten, tai asentaa esimerkiksi koriste kertomaan läheisen elämästä. Myös kivilyhdyt ovat suosittuja.

Vanhoja muistomerkkejä myös uusitaan kokonaan. Silloin kiven pinnasta hiotaan vanha tekstipinta pois, nimet kaiverretaan uudelleen ja kivi kiillotetaan. Samalla varataan tarvittava tila tuleville nimille. Nykyään vanhoja hautakiviä myös luovutetaan uusiokäyttöön, mikä on ekologinen ratkaisu. Niihin uudet nimet lisätään yleensä laatoilla.

– Kivi kestää aikaa mutta vaatii myös huoltamista. Hautakiven siisti ulkoasu kunnioittaa
läheisen muistoa arvokkaasti, Sari Kämäräinen kuvailee.

 

Kivipaja Sari Kämäräinen

Jääskelänkatu 1, 70780 Kuopio
puh. 050 575 0004
myynti@kivipajasarik.fi
www.kivipajasarik.fi