Valikko Sulje

Muutosten tuulet puhaltavat

Sulauduimme tällä kertaa tähän Wille Markkasen vangitsemaan upeaan maisemaan.

Puhumme mielellämme säästä. Ja myönnän, että alkutalven aikana ”ilimoja on pielly” -aiheista smalla talkia on tullut harrastettua erityisen paljon. Syykin on selvä; joulukuussa tuli talvi.
Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten joulukuun pakkaset ja nietokset eivät olisi aiheuttaneet edes olankohautusta, mutta viime vuodet ovat opettaneet, ettei valkoinen joulu tai edes talvinen tammikuu ole itsestäänselvyys edes näillä leveysasteilla.
Kukapa tietää, ehkä tämän vuosisadan lopulla Kallaveden rannalla palmut ovat todennäköisempi näky kuin lumipeite.
Seuraa epäsuosittu mielipide: itse kuulun talven vastustajiin. Vanhan omakotitalon asukkaalle talvikuukaudet merkitsevät lähinnä puunkantoa, leivinuunin lämmitystä ja lumitöitä. Erilaiset toppavarusteet kuuluvat inhokkiasusteisiini ja murtomaahiihdon lopetin jo vuosia sitten, kun mursin sivakoidessa häntäluuni kolmanteen kertaan. Päätin, että monot naulassa on parempi vaihtoehto kuin tyyny vyötettynä takamuksen suojaksi.
Mutta vaikka henkilökohtainen suhteeni talveen on vahvasti pakkasen puolella, on silti myönnettävä, että olen nauttinut kunnollisesta talvesta. Olisi sääli, jos lumipeite ja pakkasen kimalteisiksi huurtamat puut katoaisivat meiltä kokonaan.
Tällä kertaa olemme halunneet kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka voimme pitää huolta kestävästä kehityksestä niin, että tulevatkin sukupolvet saisivat ihan itse kokeilla ja päättää, mitä mieltä talvesta ovat.
Usein unohtuu, kuinka paljon teemme ympäristön hyväksi jo nyt. Eikä ilmastonmuutoksen torjuminen ole pelkästään sarja luopumisia kaikesta kivasta, vaan monet muutokset olemme ottaneet omiksemme ihan vapaaehtoisesti.
Ilmastonmuutosta tulee torjua, mutta yleisellä tasolla muutos on usein hyvä asia. Terve realismi on hyvästä, mutta uhkakuviin jumiutuminen jähmettää sisältä tehokkaammin kuin kovimmatkaan paukkupakkaset.
Vuodenvaihde on muutosten aikaa. Tarkastellaan mennyttä, haaveillaan tulevasta ja tehdään lupauksia uudelle vuodelle.
Savon XPressin ja Monikanavapalvelujen tiimikin on haaveillut viime aikoina ahkerasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tänä vuonna pääsemme puhaltamaan uusia tuulia muidenkin nähtäville.
Siispä mukavia, jännittäviä aikoja päin, kohti ääretöntä ja sen yli. Hyvää alkanutta vuotta 2022!

Aino-Maria Savolainen
Sisältöpäällikkö