Valikko Sulje

Nuori, meillä saa kysellä!

Kun elämän suunta on solmussa, täällä vyyhtiä lähdetään ratkomaan yhdessä. Keskustelut käydään luottamuksellisesti, Tommi Salmela kertoo.

Olipa mielenpäällä millainen asia tahansa, Ohjaamoon voi aina tulla juttelemaan.

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille kuopiolaisille tarkoitettu paikka, jossa saa tietoa ja apua esimerkiksi koulutukseen, työllisyyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
– Nuori on tervetullut juttelemaan ja kyselemään, mikä mieltä sitten askarruttaakin. Yhdessä lähdetään miettimään ratkaisuja ja etsimään punaista lankaa jatkoon, nuoriso-ohjaaja Tommi Salmela kertoo.
Salmelalla ja Ohjaamon toisella nuoriso-ohjaajalla Sanni Reinikaisella on pitkä kokemus nuorten kanssa työskentelystä. Usein solmut voivat ratketa jo ihan pienilläkin asioilla. Ohjaajan tehtävä on kuunnella ja kuulostella, mitä kautta vyyhteä lähdetään aukomaan.
– Kaikki perustuu ehdottomaan luottamukseen. Jos asiakas haluaa, voimme lähteä viemään asiaa tarvittaessa eteenpäin oikeaan, esimerkiksi oppilaitoksen, mielenterveyspalvelujen tai muun sidosryhmän suuntaan. Mutta ainoastaan siten, että nuori on itse paikalla. Ja kieltäytyäkin saa, mihinkään ei pakoteta, Salmela painottaa.

Tule paikalle tai viestittele anonyymisti

Useimmiten luottamus kuitenkin saavutetaan, ja nuori tulee käymään uudestaankin. Monta asiaa ollaan Ohjaamossa saatukin eteenpäin ja oikeille raiteille.
Ohjaamon kynnys on matalalla. Paitsi tulemalla paikan päälle, yhteyttä voi ottaa myös vaikka anonyymisti viestittelemällä tai somekanavien kautta.
– Perjantaisin klo 12 – 14 päivystää anonyymi Po1nt-chatti ja viestiä voi laittaa myös vaikka Instagramissa. Perjantaisin paikalla on myös päihdepuolen vertaisohjaaja ja tiistaisin klo 14 – 16 psykiatrinen sairaanhoitaja.
Tulevaisuudessa suunnitteilla on myös erilaisia tapahtumia sekä jalkautumista nuorten pariin esimerkiksi kouluihin ja oppilaitoksiin.

Ohjaamo

Torikatu 5,
70110 Kuopio
ma – pe klo 8 – 16
Tommi Salmela
puh. 044 718 3552
Sanni Reinikainen
puh. 044 718 3641
ohjaamo@kuopio.fi
ohjaamot.fi/kuopio