Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Oodi alueellemme menu

Reseptit

Alkuruoat
Sipulicappuccino ja Focaccia

Sipulicappuccino

400 g keltasipuli
1,5 kpl valkosipulinkynsiä
25 g voita
½ tl sokeria
4 dl lihalientä
1 dl valkoviiniä
5 kpl timjaminoksia
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
1 dl kevytmaitoa

Valmistus:
Kuori ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulit.

Kuullota sipuleita kattilassa voissa viisi minuuttia. Lisää sokeri. Jatka kuullottamista vähintään puolen tunnin ajan välillä sekoitellen. Sipuli
karamellisoituu pehmeäksi ja ruskeaksi.

Lisää lihaliemi, valkoviini, timjami, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia. Poraa keitto sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Tarkista maku.

Vatkaa maidonvaahdottimella (jos ei ole, käytä sähkövatkainta) maito
vaahdoksi. Lisää timjaminlehtiä maitovaahdon joukkoon. Annostele maitovaahtoa jokaisen keittoannoksen päälle.
Cappuccino on valmis nautittavaksi!

Focaccia

½ pkt tuorehiivaa
3 dl vettä
0,75 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai sokeria
6 dl puolikarkeita Vehnäjauhoja
1,5 dl durumvehnäjauhoja
(jos ei ole, korvaa vehnäjauhoilla)

Pinnalle:
2 rkl oliiviöljyä
1 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
½ rkl tuoretta yrttiä, esim. basilikaa
tai persiljaa silputtuna
½ tl mustapippuria
1/2 rkl sitruunamehua
1 tl sormisuolaa
50 g Juustoportin brändy-pähkinäjuustoa

Valmistus:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja hunaja. Lisää jauhoja vähitellen vaivaten, jätä taikina löysähköksi. Anna sen kohota peitettynä puolisen tuntia.

Kaada ja levitä taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille, GN-paistopellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita täytteen muut ainekset paitsi sormisuola. Paina kuoppia kohonneeseen leipään jauhotetulla sormella. Voitele leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sormisuola. Paista leipää 15 minuuttia, jonka jälkeen painele leivän päälle brändy-pähkinäjuusto muruina.

Paista leipää vielä noin 5 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen. Voitele heti oliiviöljyllä, niin leipä saa hyvän pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti. Focaccia on parhaimmillaan tuoreena ja lämpimänä.

Pääruoat
Kallaveden kuhaa ja mätiä, varsiparsakaalia ja yrttiöljyllä leikattu valkoviinikastike

Paistettu kuha

2 kpl reiluhkon kokoista kuhafileetä
40 grammaa muikunmätiä
20 grammaa tilliä

Valmistus:
Aseta filee leikkuulaudalle ja tarkista, että kalan keskellä olevan ruotorivi on suorassa.

Kuhan pyrstöosa on ruodoton, joten aloita ruotorivin poistaminen puolivälistä fileetä ylöspäin. Leikkaa V:n muotoinen viilto ruotorivin molemmin puolin.

Suolaa fileet molemmin puolin ennen paistoa. Paista kuhafileet pannulla molemmin puolin reilussa voi-seoksessa kypsiksi.

Kun nostelet fileitä lautaselle, lisää muikunmätiä fileiden päälle. Viimeistele tillillä

Valkoviinikastike

3 rkl voita
2 salottisipulia
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukerma
2 dl valkoviini
½ tl suola
1 tl sitruunanmehu
ripaus valkopippuria

Valmistus:
Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita voin kanssa, älä kuitenkaan ruskista.

Lisää myös viini sekä kerma. Kiehauta kastike ja keitä noin 5 minuuttia.

Siivilöi sipulit pois. Mausta kastike valkopippurilla, sitruunalla ja suolalla.

 

Yrttiöljy

1 nippu lehtipersiljaa
(halutessasi voit miksata
tähän myös muita yrttejä kuten.
rucolaa tai basilikaa)
½ dl oliiviöljyä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ja mustapippuria
ripaus sokeria

Valmistus:
Laita kaikki ainekset sekaisin ja poraa sileäksi blenderissä. Ylijäävä yrttiöljy säilyy reilun viikon ja sitä voi käyttää esim. salaatinkastikkeena.

Jälkiruoat
Vadelmagalettea, hunajakeksiä ja marjamelbaa

Vadelmagalette

Pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
100 g ranskankermaa

Täyte:
1 dl mustikoita
3 dl vadelmia
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
4 rkl hillosokeria
2 rkl perunajauhoja

Valmistus:
Aloita pohjasta. Nypi kylmä voi sekä vehnä- ja ruisjauhot kulhossa. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin hetkeksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi, ohueksi levyksi (halkaisija 35 cm). Voit tehdä galeten yhteen isoon vuokaan tai uunin kestäviin pieniin annosvuokiin.

Sekoita keskenään marjat,
sitruunankuoriraaste,
vaniljasokeri, hillosokeri
ja perunajauhot. Levitä täyte taikinalevyn päälle. Paista 180-asteisen
uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Vaniljajäätelö sopii oikein hyvin galeten kanssa.

Marjamelba

0,5 dl vadelmaa
0,5 dl punaherukkaa
1 rkl vettä
1 rkl sokeria

Valmistus:
Laita kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja poraa sauvasekoittimella tai blenderillä
kastike sileäksi.

Hunajakeksi

1 dl kaurahiutaleita
1 rkl hunajaa
2 rkl sokeria
ripaus vaniljasokeria
½ rkl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
25 g voita
1 kananmunaa

Valmistus:
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää sulatettu voi. Sekoita joukkoon kananmuna.

Laita taikina n. 2 tl:n nokareina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa n. 6 minuuttia. Tai kunnes keksit ovat rapeita ja kauniin kullanruskeita.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.