Valikko Sulje

Opetusta vauvasta ammattiin asti

Siilinjärvi on Pohjois-Savon lapsellisin kunta. Sivistystoimenjohtaja Antti Jokikokko on tilanteeseen tyytyväinen, asiakkaita riittää niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissa.

Siilinjärvi on koulukunta. Pinta-alaan nähden tiheän kouluverkon ansiosta useimpien lasten koulumatka on lyhyt. Siilinjärvellä on myös mahdollista käydä kaikki koulut, eskarista aina ammattiin asti.

Siilinjärvellä käydään koulua monessa paikassa. Perusopetuksen piirissä ahkeroi kaikkiaan 2800 oppilasta kymmenessä eri koulussa, joista kaksi on yläkouluja. Siilinjärvellä toimii myös oma lukio, jossa opiskelee vajaat 300 nuorta.
Varhaiskasvatuksen puolella taas kymmenessä kunnallisessa päiväkodissa ja perhepäivähoitajien hoidossa on 900 lasta. Tämän lisäksi neljässä yksityisessä päiväkodissa on lapsia pari sataa.
Sivistystoimenjohtaja Antti Jokikokko on tilanteeseen tyytyväinen. Lapsia Siilinjärvellä riittää ja varhaiskasvatuksen ja koulutuksen palveluihin halutaan myös panostaa, jotta tilanne pysyisi hyvänä myös tulevaisuudessa.
– Voi sanoa, että Siilinjärvi on koko Pohjois-Savon lapsellisin kunta. Lapsien lisäksi meillä riittää myös kouluja. Pinta-alaan suhteutettuna kouluverkko on tiheä, sama pätee myös päiväkoteihin.

Koulujen kuntoon satsataan

Siilinjärvellä on tehty myös suuria satsauksia rakentamiseen. Uusimpana Vuorelassa otettiin uusi koulu käyttöön vuoden 2021 alussa, Kuuslahden koulu valmistui pari vuotta sitten ja Hamulankin koulu on alle kymmenenvuotias. Seuraavana vuorossa ovat Ahmon ja Siilinlahden koulujen korjaukset, jotka näillä näkymin valmistuvat vuonna 2025.
– Lapsiperheiden tyytyväisyys on meille tärkeä asia. Syntyvyyden laskeva trendi näkyy meillä siinä missä muuallakin. Tarjoamalla mahdollisimmat hyvät puitteet lasten ja nuorten ensimmäisiin vuosiin haluamme taata sen, että iloisia ääniä kuuluu koulujen ja päiväkotien pihoilta myös jatkossa.

Metsä- vai media-alalle?

Väkilukuunsa nähden Siilinjärveltä löytyy myös harvinaisen laaja toisen asteen opetustarjonta. Savon ammattiopisto on viime vuosina keskittänyt Toivalan kampukselle useita toimintoja. Lisäksi harvasta kunnasta löytyy Ingmanedun kaltaista kulttuurialan koulutusta, puhumattakaan Rissalan lentokonemekaanikkokoulutuksesta. Myös Ylä-Savon ammattiopistolla on Siilinjärvellä oma toimipiste.
– Siilinjärvellä on jo pitkään tehty määrätietoisesti työtä sen eteen, että toimintaedellytykset myös toisen asteen oppilaitoksille ovat hyvät ja tässä on myös onnistuttu, Jokikokko kertoo.
Myös perheiden tarpeiden tunnistaminen ja palautteen tarkka kuunteleminen on hänen mukaansa keskeistä palvelujen kehittämisessä.
– Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa joustavuus on entistä tärkeämpää. Monessakaan perheessä ei tehdä enää töitä kahdeksasta neljään. Saamamme palaute on pääsääntöisesti todella hyvää, mutta otamme mielellämme vastaan myös kriittistä palautetta, jotta tiedämme, missä on parannettavaa. Koulujen opettajilta ja rehtoreilta saamme puolestaan palautetta, että meillä on kouluissa hirmuisen hienoja ja mukavia opiskelijoita. Kouluissa vallitsee hyvä yhteishenki ja sellainen ilmapiiri näkyy myönteisesti myös oppimistuloksissa.

Siilinjärven kunta
www.siilinjarvi.fi