Valikko Sulje

Poistotekstiilin elämä jatkuu raaka-aineena

Poistotekstiilien kierrätyskokeilu jatkuu elokuun loppuun saakka. Keräyspisteisiin tekstiilit jätetään tiiviisti muovipussiin suljettuna, Mikko Laakso kertoo Jätekukolta.

Kotitalouksiin kertyy paljon tekstiilimateriaalia, joka on liian huonokuntoista jatkokäyttöön. Jätekukko kerää Kuopion keräyskokeilussa poistotekstiilejä elokuun loppuun saakka. Kerätyistä tekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi.

Poistotekstiilin kierrätyspotentiaali on laajasti tunnistettu ja Suomeen rakennetaan poistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa, joka käynnistää toimintansa vuoden 2023 alusta. Kuopiossa on parhaillaan käynnissä kokeilu, jossa kerätään tekstiilien lisäksi tärkeää tietoa tulevaisuutta silmällä pitäen.
Elokuun loppuun saakka kestävässä pilottihankkeessa keräyspisteitä on kuusi: Matkus Shopping Centerissä, Kauppapaikka Hermanissa, Carlsonin tavaratalossa keskustassa, Prismassa sekä Päivärannan ja Kolmisopen Citymarketeissa.
– Keräyspisteisiin voi tuoda vaatteita tai kodintekstiilejä, jotka ovat rikkinäisiä tai niin loppuun käytettyjä, ettei niitä enää kannata korjata. Sen sijaan käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa entiseen tapaan laittaa kiertoon uusille käyttäjille, logistiikkainsinööri Mikko Laakso kertoo.

Keräykseen puhdasta ja kuivaa

Poistotekstiilinkin täytyy täyttää tietyt kriteerit. Tekstiilien on oltava puhtaita, kuivia ja pakattu tiiviisti muovipussiin. Näin suojellaan tekstiilin kuituja jatkojalostusta varten.
– Jalostusprosessin jälkeenkin kuidussa kulkee mukana lika, siksi esimerkiksi öljyisiä vaatteita ei voida hyödyntää. Samasta syystä voimakkaasti tuoksuvat tai homeiset vaatteet kuuluvat edelleenkin sekajätteisiin. Koska lajittelu on käsityötä, eivät uima-asut, alusvaatteet tai sukat kuulu keräykseen hygieniasyistä.
Poistotekstiileihin eivät kuulu myöskään kengät tai laukut, eivätkä pehmolelut, peitot, tyynyt tai toppavaatteet täytteidensä vuoksi.
– Poistotekstiilikeräykseen käyvät erinomaisesti housut, hameet, paidat, verhot, lakanat, pöytäliinat ja pyyhkeet, Laakso tiivistää.
Aikoinaan pestyjä ja sitten kaapin hyllylle unohtuneita tekstiilejä ei tarvitse erikseen pestä, kunhan ne on säilytetty kuivissa sisätiloissa.

Jatkokäsittely tuo työtä kotimaahan

Poistotekstiilien lajittelusta vastaa Tukeva-säätiö omissa tiloissaan. Lajittelu tapahtuu käsityönä. Lajittelijoilla on käytössään erilaiset kuidut tunnistava skanneri, mutta käytäntö on osoittanut, että paras työkalu on kokemuksen myötä nopeasti karttuva näppituntuma.
Kerätty ja lajiteltu poistotekstiili jatkojalostetaan kotimaassa kierrätyskuiduksi, jota voidaan käyttää teollisuuden raaka-aineena. Tällä hetkellä jalostus tapahtuu Lounais-Suomen Jätehuollon toimesta Paimion käsittelylaitoksessa. Jatkojalostusmuotoja ja -kohteita kehitetään parhaillaan.
– Esimerkiksi Jokipiin Pellava ja Globe Hope ovat jo menestyksekkäästi hyödyntäneet kierrätysmateriaaleja tuotteissaan.

Tukevalla kierrätykseen tulleet tekstiilit lajitellaan. Tiia Honkanen lajittelee asiaankuulumattomat tuotteet pois poistotekstiileistä. Esimerkiksi sukat, alusvaatteet tai uimapuvut eivät kuulu poistotekstiileihin.

Seuraavassa vaiheessa poistotekstiilit lajitellaan materiaalien mukaan. Käytössä on skanneri, mutta usein näppituntuma on paras. Jouko Juvonen kertoo, että sormet ovat jo oppineet tunnistamaan eri tekstiilit toisistaan.

Poistotekstiileihin kuuluvat tällaiset rikkinäiset ja loppuun käytetyt tekstiilit.

 

Jätekukko

Asiakaspalvelu
ma – pe klo 8 – 16
p. 017 368 0152
asiakaspalvelu@jatekukko.fi
Chat www.jatekukko.fi 24 h
www.jatekukko.fi/poistotekstiili