Valikko Sulje

Puhdasta osaamista työvoimakoulutuksella

Savon ammattiopiston puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto antaa laajat ammatilliset valmiudet. Naruemon Hakkaraiselle on opintojen aikana tullut tutuksi myös kuivapesulaitteisto.

Työvoimakoulutus tarjoaa tehokkaan ja taloudellisesti tuetun keinon kehittää omaa osaamistaan ja kouluttautua uuteen ammattiin. Koulutusta järjestetään erityisesti aloille, joissa on pulaa tekijöistä joko tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessa.

Naruemon Hakkarainen opiskelee toista vuotta Savon ammattiopiston puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa.

– Minulla on aiempaa työkokemusta myös elintarvike sekä puutarha-aloilta, mutta siivoojan työstä olen pitänyt eniten. Hakeuduin koulutukseen, koska haluan tulla paremmaksi tässä ammatissa.

Hakkarainen suuntautuu toimitilahuollon osaamisalalle. Tutkintonimike on toimitilahuoltaja. Työelämässä oppimisen jaksoja hän on suorittanut muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Yhtenä valinnaisena tutkinnon osana hänellä on ateriapalvelujen tuottaminen.

– Tällä alalla halutaan ja koulutetaan nimenomaan moniosaajia, jotka osaavat työskennellä palvelu- ja jakelukeittiössä ja lisäksi huolehtia ylläpitosiivouksesta. Yleensä nämä ympäristöt ovat juuri päiväkoteja ja sairaaloita, joissa työpäivä on yleensä puolet siivoamista ja puolet ateriapalvelua, kertoo opettaja Katja Piiparinen.

Oppilaitosten, päiväkotien ja terveydenhuoltolaitosten puhtaanapito ovat siis Hakkaraisen painopisteitä. Tänä talvena Naruemon on työelämässä oppimisen jaksolla Siilinjärven terveyskeskuksessa. Työharjoittelu on hänelle paikka näyttää osaamisensa ja siten rekrytointimahdollisuus.

– Tulevaisuudessa haluan työpaikan koulussa tai sairaalassa. Useamman paikan vastaus on ollut, että heti vaan soittoa meille, kun olet valmistunut. Kaiken kaikkiaan koen tehneeni oikean ratkaisun vaihtaessani alaa.

Hyvät työmahdollisuudet puhtauspalvelualalla

Puhtauspalveluala työllistää Pohjois-Savossa erittäin hyvin. Vuonna 2022 Pohjois-Savossa on ollut haussa noin 3500 puhtauspalvelualan työpaikkaa muun muassa laitos-, toimisto-, kerros-, rakennus-, kiinteistö- ja kotisiivouksessa, kertoo Heini Kokkonen Pohjois-Savon TE-toimistosta.

– Alan työmahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Lisäksi työvoimakoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden työllistymiseen. Vuonna 2022 tammi-elokuussa koulutuksen suorittaneista kymmentä henkilöä kohti vain noin kolme on työttömänä.

Puhtauspalvelualan perus- ja ammattitutkintokoulutusta järjestää Kuopiossa sekä Varkaudessa Savon ammattiopisto ja Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopisto. Lisäksi tarjolla on lyhyempiä koulutuksia, joiden tavoitteena on antaa valmiudet työskennellä erilaisissa puhtauspalvelualan tehtävissä.

– Ammatillisen työvoimakoulutuksen aikana opiskelijalle maksetaan samaa etuutta kuin työttömänä, mahdollisesti korotettuna, sekä kulukorvausta. Lisäksi opiskelija saa kaikki tarvittavat oppimateriaalit ja suojavarusteet maksutta käyttöönsä, Heini Kokkonen luettelee etuja.

Naruemonin kaltaisia ammatinvaihtajia on puhtauspalvelualalla paljon. Jotkut esimerkiksi haluavat liikunnallisen työn istuttuaan tähän asti toimistossa, kuvailee opettaja Katja Piiparinen.

Ammatillinen työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille yli 20-vuotiaille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa. Työvoimakoulutukseen on mahdollista hakea myös osa-aikaisessa työsuhteessa, lomautettuna tai jos määräaikainen työsuhde on päättymässä ennen koulutuksen alkua.

Työvoimakoulutuksena voi suorittaa perus-, ammatti- taierikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osan. Monilla ammattialoillajärjestetään myös jatko- tai täydennyskoulutusta. RekryKoulutuksissa työnantajat hakevat uusia työntekijöitä yrityksen tarpeisiin. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät yritykseen.

Pohjois-Savon TE-palvelut

Työvoimakoulutus.pohjois-savo@te-toimisto.fi
toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-savo
Haussa olevat työvoimakoulutukset:
Työmarkkinatori.fi > Henkilöasiakkaat > Haussa oleva työvoimakoulutus