Valikko Sulje

Puhtauden ammattilaisia oppisopimuksella

Kuopion Kotikatu Oy:n siivoustyön esimies Outi Romo ja PAOK:in opinto-ohjaaja Heli Kärnä ovat ottaneet puhtauden ammattilaisten koulutuksen sydämenasiakseen.

Palvelualan Opisto Kuopion tarjoama mahdollisuus oppisopimuskoulutukseen on työssäkäyville sopiva tapa opiskella ammatti tai saada todistus omasta osaamisesta. Oppisopimuksella voi myös hankkia lisäkoulutusta siirryttäessä uusiin työtehtäviin. Kuopion Kotikatu hyödyntää oppisopimusta puhtausalan osaajiensa lisäkoulutuksessa.

PAOK järjestää toisen asteen ammatillista peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistutaan kokiksi tai tarjoilijaksi, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon kautta valmistuu kodinhuoltajia ja toimitilahuoltajia. Opistosta valmistuu ammattitutkinnon kautta laitoshuoltajia.
Koulutuksia järjestetään myös koulutus- ja oppisopimuksella, joka on havaittu hyväksi tavaksi lisätä puhtausalan ammattilaisten ammattiosaamista entisestään.

Puhtausala on siistiä

Oppisopimus on kiinteistöpalveluyritys Kuopion Kotikadulle tehokas tapa tarjota puhtausalan työntekijöilleen mahdollisuus kouluttautua työajalla, tavoitteena ajan tasalla oleva ammatillinen osaaminen ja pätevyys. Siivoustyön esimies Outi Romo kertoo puhtausalan yleisen arvostuksen muuttuneen samalla kun työnkuva, työtekniikat ja välineet ovat muuttuneet. Nykypäivänä puhtaus ei ole satunnaisten hanttihommien tulosta, vaan siitä huolehtivat koulutetut ammattilaiset. Alan koulutus koetaan todella hyödylliseksi niin työntekijän kuin työnantajankin kannalta.
– Esimerkiksi porrassiivous on kauan koettu yksinkertaisena perushommana, mutta senkin vaatimukset ovat kasvaneet huomattavasti. Kotikadulla on hoidossaan kymmeniä taloyhtiöitä. Kaikissa on huomioitava talon yksilölliset piirteet ja sovitettava siivouksen tiheys ja työtavat niiden mukaisiksi. Myös asiakaspalvelu on entistä tärkeämpää: luonteva kommunikointi asukkaiden kanssa on tärkeää ja tarpeen mukaan on osattava kertoa mitä tekee ja miksi. Myös yhteispeli muiden työntekijöiden, kuten kiinteistönhoitajien kanssa, täytyy olla toimivaa. Näin voimme lunastaa lupauksemme laadukkaasta ja modernista siivouspalvelusta.
Työntekijöiden osaaminen pohjautuu ylpeyteen omasta ammatistaan.
– Puhtauden ammattilainen on koulutettu työntekijä ja PAOK-yhteistyö tuottaa meillekin koko ajan lisää erikoisosaajia. Oppisopimus on kirjaimellisesti siisti juttu, Romo linjaa.

Tekemällä oppii

PAOK:in opinto-ohjaaja Heli Kärnä kertoo oppisopimuksen olevan joustava tapa kouluttautua. Pääosa koulutuksesta tapahtuu työssäoppimisen kautta ja lähikoulutusjakso on sopivan napakka.
– Olemme Kotikadun kanssa sopineet heidän aikatauluihinsa sopivat lähikoulutuspäivät. Heidän vastuulleen Kotikadulla jää vain tarjota ympäristö, jossa työntekijät voivat harjoitella uusia taitoja sekä suorittaa näytöt. Työntekijät ovat ottaneet koulutusmahdollisuuden positiivisesti vastaan. Ensimmäiset koulutettavat työntekijät lähtivät heti mielellään mukaan projektiin ja lähikoulutuspäiville on osallistuttu aktiivisesti, Kärnä kertoo.

Ryhmä oppisopimusopiskelijoita opiskelemassa Imop-yhdistelmäkoneen käyttöä. Näppärä ja kevyt yhdistelmäkone on pätevä laite ahtaissakin rappukäytävissä.

Palvelualan Opisto Kuopio

Asemakatu 4, 70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
info@paok.fi
www.paok.fi
www.opintopolku.fi