Valikko Sulje

Rakkaudesta perunaan

Jari Venäläinen ja mukava löytö, sydämen muotoinen peruna. Annabella-lajikkeesta toisinaan löytyvä sydänperuna on haluttu peruna vaikkapa häiden pitopöytään!

Jos suomalaisen pitäisi valita autiolle saarelle ruokatarpeita, olisi peruna yksi varmimmista valinnoista. Erilaisia perunalajikkeita on valtaisa määrä, ja eri ruokiin löytyy kuhunkin parhaiten soveltuvat lajikkeet.

Peruna on paljon muutakin kuin muussia, ranskalaisia ja keitettyjä pottuja. Päätimme antaa Palvelualan Opisto Kuopion tuleville kokeille haasteen loihtia perunasta jotain uutta ja yllättävää. Uutuus-annosten maistajaksi kutsuimme raaka-aineeksi toimitettujen perunoiden kasvattajan.

Pellolta pöytään

Pottuhaasteeseen laadukkaat lajikkeet valikoi ja toimitti Koivulan tila Kuopion Sotkaniemestä. Jari Venäläisen isovanhemmat perustivat tilan asutustilana 1949 lähes umpikorpeen. Pellot raivattiin, talo ja navetta rakennettiin ja alusta alkaen tilan tuotteita on riittänyt myytäväksi asti. Jari
ja Katariina Venäläinen ottivat vastuun tilasta sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 1993.
– Perunaa ja vihanneksia toimitetaan kauppoihin neljästä kuuteen päivänä viikossa. Kesäaikaan tehdään torikauppaa aina elokuun lopulle ja tuoretta lähiruokaa menee myös Kuopion ravintoloihin. Esimerkiksi Ravintolamestareiden ravintoloiden keittiöihin tavaraa menee paljon. Perunan lisäksi tilalta lähtee maailmalle myös porkkanaa, palsternakkaa sekä punajuurta, Jari kertoo.

Laatuannoksia eri lajikkeista

Jari Venäläinen toi PAOKille kahta lajiketta, Suomen suosituinta jauhoista Afraa ja Annabellea, joista etenkin ensin mainittu on nyt kovassa suosiossa monikäyttöisyytensä ansiosta.
– Valitsimme perunahaasteeseen nämä lajikkeet, sillä molemmista syntyy varmasti maukkaita annoksia, kun vain reseptit ovat paikallaan. Meiltä olisi toki löytynyt useampiakin lajikkeita, mutta luulenpa että tehtävässä oli haastetta riittämiin näinkin. Afran ja Annabellan lisäksi kasvatamme muun muassa Sikliä, Georginaa, Galaa, Rosamundaa ja maukasta yleisperuna Madeiraa. Uusimpana meiltä löytyvät Goldmarie-lajikkeet. Kaikille lajikkeille löytyy omat parhaat ruokalajinsa ja vähitellen kuluttajienkin tietoisuus perunalajikkeiden monipuolisuudesta on kasvamassa, Venäläinen kertoo.

Perunamakuja kuudesta maasta

PAOKin ruokatuotannon opettaja Kirsti Oikarinen kertoo toisen vuosikurssin opiskelijoiden ottaneen haasteen innolla vastaan.
– Kun saimme perunat eteemme ideointi ja työt alkoivat välittömästi, siinä ei eri lajikkeita liiemmälti aprikoitu. Tässä porukassa on opiskelijoita kuudesta eri maasta ja pöytään saatiin nopsasti huima kattaus makuja eri puolilta maailmaa, Kazanista Espanjaan ja Turkista Thaimaahan. Innolla kuulemmekin makuraadin arvion näistä kymmenestä perunaruoasta.
Kahden miehen makuraati antoi yksiselitteisen arvion, kattaus oli aivan loistava.
– Tämä avasi meille uusia näkökulmia asiaan ja kannustamme näillä resepteillä myös lukijoita kokeilemaan ihan uusia perunaruokia. Jos on pakko nimetä suosikkeja, mainittakoon röstiperunarullat lohitäytteellä ja thaimaalaiset perunaranskalaiset juustokastikkeella. Ihan valmiita tuotteita vaikka ravintolaan. Olemme yllättyneitä ja iloisia lopputuloksesta. Tästä porukasta kehittyy varmasti kovia ammattilaisia, Jari ja Perttu Venäläinen kuittaavat maistelusession päätteeksi.

Kirsti Oikarisen ohjaama opiskelijaryhmä loihti PAOKilla pöydän täydeltä herkullisia perunaruokia.