Valikko Sulje

Rehellisyys ja huolenpito kansainvälisen rekrytoinnin valtit

Pedro Sobrino kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuunsa muuttaa Vieremälle, sillä hänet on otettu vieraanvaraisesti vastaan sekä työpaikalla että paikkakunnalla muutenkin.

Euroopan Unionin EURES-työllisyyspalvelut yhdistävät yrityksiä ja osaajia koko maanosan alueella. Espanjalaiselle Pedro Sobrinolle seuraava askel uralla tarkoitti muuttamista työn perässä Suomeen. Tähän mennessä hänen kotiutumisensa on onnistunut loistavasti, ja pian koko perhe asuu ja elää yhdessä Vieremällä.

Madridilaisella Pedro Sobrinolla on pitkä tausta konetekniikan ammattilaistehtävistä, joiden parissa hän on työskennellyt muun muassa yliopistossa sekä kansallisessa metallurgian tutkimuskeskuksessa. Kesällä 2021 Sobrino tiesi silloisen pestin tulevan pian päätökseensä ja alkoi suunnitella uransa seuraava askelta hyvissä ajoin etukäteen.

– Espanjassa oman alani työtilanne on epävakaa ja työsopimukset lyhyitä. Työolosuhteet ovat myös usein heikot. Halusin pysyvän työn, jossa voin kunnolla kehittää ammattitaitoani ja saada kokemustani vastaavaa palkkaa.

Sujuvasti Suomeen

Sobrinolle oli jo ajat sitten käynyt selväksi, että Espanjan työtilanteen vuoksi uraa on jossain vaiheessa jatkettava ulkomailla. Tärkein kriteeri oli mukava ympäristö elää, asua ja työskennellä. Hän alkoi etsiä EURESin kautta työpaikkoja, joissa työkielenä on englanti. Pohjoismaat alkoivat näyttää parhaalta vaihtoehdolta.

– Vastaan tuli RD Groupin ilmoitus, johon kuului TE-live -rekrytointilähetys, jossa kerrottiin perustiedot yrityksestä ja työstä, paikkakunnasta ja ympäristöstä. Se herätti mielenkiintoni. Espanjassa kun menee uudelle työpaikalle, etukäteen on tiedossa lähinnä kaupunki ja katuosoite. RD Group kertoi avoimesti, miten ulkomailta tulevien työntekijöiden ja heidän perheidensä eläminen järjestetään.

Hyvin pian kävi selväksi, että Sobrinon rekrytoiminen RD Groupin palvelukseen on loistoratkaisu molemmille osapuolille. Suomeen Sobrino saapui talvella 2022. Töiden ohella hän opiskelee Savon ammattiopistossa Iisalmen kampuksella koneistajan tutkintoa oman espanjalaisen tutkintonsa täydennykseksi. Käynnissä on myös suomen kielen opiskelu.

– Vaikka työkielenä käy englanti, on tärkeää, että opin suomea pystyäkseni elämään täällä ja ollakseni osa tätä maata. Ulkomaalaisen kotiutumista helpottaa myös se, että ihmiset puhuvat niin hyvää englantia.

Sobrinon perhe muuttaa Vieremälle ensi vuonna. Hyvien lentoyhteyksien myötä perheen on ollut helppo vierailla isän luona, ja Pedrokin on päässyt käymään kotona muun muassa lasten syntymäpäiväjuhlilla.

 

Toiveikkaina tulevaisuuteen

Sobrinon perheeseen kuuluvat vaimo Marta sekä alle kouluikäiset lapset Adrian ja Gloria. Marta viimeistelee parhaillaan lääketieteen väitöskirjaansa Espanjassa, ja koko perhe muuttaa Suomeen ensi vuoden puolella.

– Marta on käynyt työhaastattelussa KYSillä ja tilanne näyttää hyvältä sen suhteen. Meille on erittäin tärkeää, että lapsemme saavat hyvän koulutuksen, ja suomalainen koululaitos on tunnetusti maailman parhaita.

Pedron suunnitelmissa on siis jäädä Suomeen ja Vieremälle pysyvästi. Hän sanoo, että 44-vuotiaana työvuosia on vielä paljon edessä.

– Tässä yrityksessä voin aidosti edetä urallani. Minulla on paljon vaihtoehtoja erikoistua ja laajentaa työnkuvaani esimerkiksi suunnitteluun.

Suomessa Pedro on otettu vastaan ystävällisesti ja hän voi aina luottaa siihen, että tukea ja apua saa tilanteessa kuin tilanteessa. Suomalaiseen elämänmenoon hän kertoo sopeutuneensa hyvin.

– Rakastan Suomen luontoa. Saavuin maahan sydäntalvella. Kun ajoin ensimmäistä kertaa vuokra-autolla Iisalmeen, puhkesi hirvittävä talvimyrsky. Ajattelin, että jos selviän tästä, selviän mistä tahansa.

On erittäin fiksua opettaa ulkomaiset työntekijät paikallisiin työtapoihin ja -käytäntöihin, suomalaista koneistajan tutkintoa töiden ohella suorittava Sobrino sanoo.

 

Luotettavan yhteistyökumppanin kanssa rekrytointi on helppoa

EURES on koko Euroopan kattava yhteistyöverkosto, joka auttaa työnantajia ja työntekijöitä kohtaamaan toisensa. Tukea saa tarvittaessa koko rekrytointiprosessin alusta loppuun, kertovat Pohjois-Savon TE-toimiston EURES-asiantuntijat Samuli Miettinen ja Seliina Varis.

– Olemme yritysten apuna, kun rekrytointi kannattaa laajentaa myös Suomen ulkopuolelle. Olemme mukana asiantuntijoina miettimässä, mistä parhaat osaajat löytyvät. Prosessin edetessä olemme käytännön tukena muun muassa työhaastatteluiden järjestämisessä.

Yrityksille Samuli ja Seliina räätälöivät tarpeiden perusteella palvelupaketin, johon voi sisältyä sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden palveluita. Rekrytoijan ohella EURES-asiantuntijat tukevat myös rekrytoitavia, jotta heidän asettumisensa ja integroitumisensa suomalaiseen yhteiskuntaan kävisi mahdollisimman kivuttomasti.

– Autamme järjestämään elämää Suomessa asuntoa ja lasten koulupaikkaa myöten sekä löytämään töitä myös puolisoille.

EURES-asiantuntijat rohkaisevat kaikkien toimialojen yrityksiä kansainväliseen rekrytointiin. Erilaisia tukijärjestelmiä hyödyntämällä rekrytoinnista saadaan myös kustannustehokasta.

– Tähän mennessä olemme joka kerta onnistuneet löytämään sopivan osaajan tarpeeseen.

Pohjois-Savon TE-toimisto

EURES-asiantunitjat:
Samuli Miettinen
samuli.miettinen@te-toimisto.fi
+358 295 043 608
Seliina Varis
seliina.varis@te-toimisto.fi
+358 295 043 669