Valikko Sulje

Romu on rahanarvoista tavaraa

Sini Toivasen esittelemä granulointikone tuottaa raaka-ainetta valimoihin ja vientiin.

Metalliromua kierrätetään yhä enemmän. Siitä hyötyy sekä ympäristö että kuluttaja, sillä romusta maksetaan käypä hinta.

Puijon Romun käsittelyhallissa on vähitellen otettu käyttöön uutta tavaran vastaanottolinjastoa. Sen päässä on granulointikone, jolla sähkökaapelit ajetaan pieneksi metallirouheeksi. Tätä raakamateriaalia lähtee valimoihin raaka aineeksi sekä vientiin. Menekkiä on koko ajan. joten kuparikaapelivirtaa tarvitaan, Sini Toivanen kertoo granulointikoneen äärellä.

– Kupariromua tulee erityisesti purkutyömailta. Kuukaudessa meiltä lähtee kuparirouhetta useita tonneja. Kierrätysmetalleista kupari on arvokkainta. Siitä maksetaan kilolta markkinahinnan mukaan.

Sujuvaa romukauppaa

Kuparia ja muita värimetalleja sekä kaikkea muutakin metalliromua ostetaan myös yksityisasiakkailta. He voivat ajaa kuormineen sisään käsittelyhalliin. Romut lajitellaan ja punnitaan automaattivaaoilla. Rahat saa suoraan tilille, punnitustositteet ja kuitit sähköpostiin.

Kevään eteneminen näkyykin siinä, että yksityisasiakkaat tuovat enemmän pienkuormiaan, sanoo Ernesti Moilanen.

– Varastoja ja pihoja siivotaan ja sieltä löytyy monenlaista romua. Myös auton akut ja kaikenlaiset kaapelit voi tuoda meille. Niistäkään ei itse joudu maksamaan mitään, vaan päinvastoin saa jopa hyvitystä.

Myös autojen romutukset hoituvat. Puijon Romun nettisivuilla voi tehdä romuauton noutopyynnön sekä romutuspyynnön. Virallisen romutustodistuksenkin saa sähköisenä.

– Käymme noutamassa romun, kunhan siihen vain pääsee isolla autolla lähelle. Haemme romut yleensä viikon sisällä ilmoituksesta. Myös tavalliset metalliromukuormat pyritään mahdollisuuksien mukaan noutamaan Kuopiossa ja lähialueilla.

Kierrätys kiinnostaa

Puijon Romuun voi tuoda romua myös aukioloaikojen ulkopuolella. Parkkipaikan kyljessä on kaksi romukuuppaa lajitteluohjeineen.

– Kierrätystietoisuus on selvästi lisääntynyt viime vuosina. Ihmiset tuovat aiempaa enemmän metalliromua kierrätykseen. Ehkä siinä on taustalla sukupolvenvaihdostakin, Sini Toivanen miettii.

 

Puijon Romu

Ranta-Toivalantie 31, 70900 Toivala
Arkipäivisin 8 – 16
puh. 029 1933 670
info@puijonromu.fi
www.puijonromu.fi