Valikko Sulje

Suomen parhaat perinteiset kalakukot

Siinäpä niitä taas lähtee yksi satsi uuniin, Pirkko ja Taina saattelevat kukot matkaan.

Kuopion Perinnetuote tekee kalakukkoja aidoilla, perinteisillä valmistusmenetelmillä. Tämä periaate toi Perinnetuotteen leipureille tammikuussa historiallisen kaksoisvoiton kalakukonleivonnan SM-kisoissa.

Kuopion Perinnetuote leipoo käsityönä kalakukkoja Sorsasalossa Aito Perinteinen Tuote -nimisuojan mukaisella reseptillä. Kalakukkoleipomon leipureilla on työkokemusta kalakukkojen valmistuksesta yhteensä reilusti yli neljäkymmentä vuotta ja yhteensä he ovat leiponeet jo lähemmäs miljoona kalakukkoa. Kuhafilekukolla SM-hopeaa napannut Taina Parviainen aloitti kukkojen teon jo kolmekymmentä vuotta sitten.
– Kiireisimpinä päivinä teemme yli neljäsataa käsin leivottua kalakukkoa. Perinteistä kukkoa ei liukuhihna kuljeta eikä kone kokoa. Yli 70-vuotiasta reseptiä ei ole vuosikymmenten varrella rassattu. Tekovaiheessa käytetään tietenkin oikeaa voita ja muita alkuperäisiä kukkotarpeita. Sen verran tarkkoja tästä prosessista olemme, että ovessa saisi olla lappu: ”asiattomilta ja margariinilta pääsy kielletty!”, kukkomestari heläyttää lopuksi.

SM-kisassa kaksoisvoitto

Kuopion Perinnetuote on osallistunut kalakukon leivonnan SM-kisoihin vuodesta 2018 asti. Tuloksena on ollut peräti kahdeksan sijoitusta kolmen parhaan joukkoon kahdessa eri sarjassa. Kolme viimeisintä kisaa ovat tuoneet ykköspalkinnon, tänä vuonna tuli peräti kaksoisvoitto ahven- ja kuhafilekukoille.
– Kukoistamme tulee jatkuvasti hyvää palautetta eri puolilta Suomea. APT-nimisuojatut kukot ovat löytäneet tiensä vaativienkin herkkusuiden pöytiin. Kukkoja voi ostaa kauppahallin Ykkösherkusta ja hyvin varustetuista marketeista sekä kiertävistä myyntipisteistämme, toimitusjohtaja Markku Ylihärsilä vinkkaa.

Ykkösherkku

Kauppahalli, 70100 Kuopio
puh. 040 762 1928, ma – pe 9.30 – 17, la 9 – 15
info@ykkosherkku.fi
www.ykkosherkku.fi

Kuopion Perinnetuote Oy

Tototie 4, 70420 Kuopio
puh. 040 545 4233
info@perinnetuote.fi
www.perinnetuote.fi