Valikko Sulje

Suora tie työelämään

Opinto-ohjaaja Heli Kärnä ja kokkiopinnot aloittanut Sahil Ahuja tekivät yhteisen päätöksen, että opinnot laitetaan alkuun jo syksyllä eikä vasta tammikuussa. Tuleva ravintola-alan ammattilainen on jo hyvässä opiskelurytmissä.

Palvelualan Opisto Kuopio tarjoaa tien ammatillisiin perustutkintoihin tai ammattitutkintoihin jatkuvan haun kautta. Kun oma ala on löytynyt ja päätös kouluttautumisesta syntynyt, on aika toimia heti – seuraavaa vuotta tai hakuaikaa ei tarvitse odottaa.

PAOK järjestää toisen asteen ammatillista peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistutaan kokiksi tai tarjoilijaksi, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon kautta valmistuu kodinhuoltajia ja toimitilahuoltajia sekä kiinteistönhoitajia.
Opistosta valmistuu ammattitutkinnon kautta myös laitoshuoltajia ja kiinteistönhoitajia.
Jatkuvan haun kautta haetaan usein, jos on jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai tutkinto on jäänyt kesken, on työssä ja haluaa suorittaa tutkinnon oppisopimuskoulutuksena, haluaa kehittää osaamistaan suorittamalla ammattitutkinnon tai sen osia tai ei ole saanut yhteisvalinnassa opiskelupaikkaa.
Jatkuva haku on sopiva tie myös aikuisille uranvaihtajille ja vaikkapa maahanmuuttajille, jotka haluavat mahdollisimman nopeasti oppia ammatin ja päästä työelämään.

Harjoittelun kautta opintoihin

Sahil Ahuja muutti perheineen Kuopioon vaimon saatua opiskelupaikan Itä-Suomen yliopistosta. Intialaissyntyinen Sahil teki itse aluksi sekalaisia töitä, esimerkiksi lehdenjakoa Savon Jakelulla.
Sitten Kompassin järjestämällä Welcome to Finland – Tervetuloa Suomeen -kurssilla käytiin tutustumassa PAOKiin ja sen tarjoamaan koulutukseen.
– Pääsin tekemään ruokaa ja myös testaamaan kuinka kokkaus onnistui. Tämä oli ensivierailuni PAOKilla. Sen jälkeen hakeuduin kotoutumiskoulutukseen, missä perehdytään suomalaisen työelämän pelisääntöihin ja tietenkin opiskellaan suomen kieltä. Kielikurssin aikana pääsin PAOKille kuukaudeksi harjoitteluun viime elokuussa.
Palasin kotokoulutukseen jatkamaan kieliopintoja, mutta kävin kuitenkin PAOKilla kielitestissä, mikä sujui hyvin. Ensin ajattelin jatkaa kieliopintojen parissa vuoden loppuun, mutta asiaa harkittuani aloitinkin jo syksyllä kokkiopinnot.
Hakeminen opiskelijaksi jatkuvan haun kautta sujui verkossa helposti, minut haastateltiin ja opinnot pääsivät alkuun. Kaikki onkin sujunut hienosti, meillä on tosi mukava ja kannustava ryhmä ja opetus on todella osaavaa. Olen varma, että opin ammatin ja myös työllistyn tulevaisuudessa, Sahil kertoo.

Kohti työelämää nopeasti

Opinto-ohjaaja Heli Kärnä kertoo, että PAOKin opiskelijoista lähes kolmasosa on maahanmuuttajataustaisia ja he tulevat opiskelemaan pääsääntöisesti juuri jatkuvan haun kautta.
– Sahil on hyvä esimerkki aktiivisesta toimijasta. Vaikka hän alkuun arastelikin kielitaitoaan, se on parantunut koko ajan. Hän itsekin oivalsi, että parhaiten suomea oppii puhumalla ja siihenhän on opinnoissa hyvä tilaisuus. Silti tarpeen mukaan kaikki onnistuu myös englanniksi, eli opiskella voi turvallisin mielin.
Samir opiskelee kokiksi, mutta jatkuva haku on pätevä tapa hakea myös puhtausalan koulutukseen.
– Molemmat opintosuunnat ovat varma tie työllistymiseen, esimerkiksi puhtausalan opiskelijat suorastaan haetaan töihin, kun opinnot ovat valmiina ja jopa ennen sitäkin.
Jatkuva haku on moderni, joustava tapa hakeutua opintoihin. Se ei sulje opiskelijalta mitään ovia, mutta avaa sen sijaan paljon mahdollisuuksia, Heli Kärnä lupaa.

Palvelualan Opisto Kuopio

Asemakatu 4, 70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
info@paok.fi, www.paok.fi
www.opintopolku.fi