Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tekemällä oppii

Koulutus

Tänään tehdään muikkuruokaa, Mahdi ja Joona suunnittelevat.

Osaajille on kysyntää myös tulevaisuuden työelämässä. PAOK kouluttaa ammatteihin, joissa on mahdollista työllistyä palkkatyön tai yrittäjyyden kautta ja joissa vaaditaan erikoisosaamista. Perinteikkäässä, mutta modernissa oppimisympäristössä opiskelu on pätevän opetuksen ja hyvän ryhmähengen ansiosta todella motivoivaa.

Petra Sahrio innostui kokkaamisesta yläasteella valinnaisaineena olleen kotitalouden kautta. PAOK tuli tutuksi jo Kuopion kaupungin TEPPO-hankkeen kautta, missä yläasteen viimeisellä luokalla oli mahdollista useamman viikon ajan tutustua ammatilliseen koulutukseen. Opiskelupaikan valinta oli helppo tehdä. Nyt Petra opiskelee ravintola- ja catering-alan kolmivuotisessa perustutkinnossa tähtäimessään kokin ammatti.
– Tutustumisjakso vahvisti päätöstäni, PAOK on kiva paikka jatkaa opintoja. Käytännönläheisyys miellyttää ja hyvä yhteishenki on toinen tärkeä asia. Yhdessä tekemällä oppii tehokkaimmin, ja pitäähän työelämässäkin tulla toimeen muiden kanssa, olipa millaisessa ravintolassa tahansa töissä, Petra pohtii.

Koulunpenkiltä kauhanvarteen

Kuopiolainen Kreeta Niskanen opiskelee hänkin myös kokiksi. Myös Kreeta tuli opiskelemaan suoraan peruskoulusta. Koulupäivien muuttuminen käytännönläheisemmiksi miellyttää motivoitunutta opiskelijaa.
– Tykkään oppia tekemällä. PAOK:illa teorian sekä käytännön suhde on kohdallaan ja opetus on pätevää. Vaikka ryhmässämme onkin todella paljon eri-ikäistä porukkaa erilaisilla taustoilla, on fiilis tosi mukava ja kaikki kannustavat ja auttavat toisiaan, Kreeta kertoo ensimmäisestä syksystään PAOK:illa.

Taitoja työn kautta

Pakollisia aineita ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa ovat ravitsemuspalveluissa toimiminen ja lounas- sekä annosruokien valmistus. Niiden lisäksi on runsaasti valinnaisaineita, joiden kautta aletaan hakea kunkin opiskelijan suuntautumista. Opinto-ohjaaja Heli Kärnä painottaa yksilöllisen opintopolun merkitystä.
– Joku tähtää ruoka-, toinen taas henkilöstöravintolaan, kolmas tähtää ravintola-alan yrittäjäksi ja neljäs taas jollekin muulle ravintola-alan sektorille. Vaihtoehtoja ja niiden yhdistelmiä on paljon ja niitä puntaroidaan jokaisen opiskelijan kohdalla yksilöllisesti. Kreeta ja Petra ovat aloittaneet opintonsa tänä syksynä ja hyvin alkaneiden opintojen jatkoa on jo mietitty, Kärnä kertoo.

Suunniteltua oppimista

Jokaiselle uudelle opiskelijalle rakennetaan opintojen alussa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS). Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, työssäoppimisesta ja itsenäisistä tehtävistä. Opiskelu on työelämälähtöistä eli opiskelun aikana työskennellään niin PAOK:illa kuin alan yrityksissäkin. Työssäoppiminen luo käytännön ammattitaitoa, työelämävalmiuksia ja kontakteja alalla toimivien palveluntarjoajien kanssa.
Palvelualan Opisto Kuopio on Pohjois-Savon vanhin edelleen toimiva ammatillinen oppilaitos, joka järjestää toisen asteen ammatillista peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistutaan kokiksi tai tarjoilijaksi, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon kautta valmistuu kodinhuoltajia ja toimitilahuoltajia. Opistosta valmistuu ammattitutkinnon kautta myös henkilökohtaisia avustajia ja laitoshuoltajia.

Kokiksi opiskelevat Petra Sahrio ja Kreeta Niskanen ovat tulleet Palvelualan Opistoon suoraan ylä-asteelta. Molempien opinnot ovat alkaneet hyvin ja erityisesti käytännönläheisyys miellyttää.

p
Palvelualan Opisto Kuopio

Asemakatu 4
70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
info@paok.fi
www.paok.fi
www.opintopolku.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.