Valikko Sulje

Teollista tulostusta Toivalassa

Kännykkäteline syntyy tismalleen halutunlaisena, Toni Pasanen toteaa.

Toivalan Metalli Oy:n pääasiakkaita ovat koneenrakentajat, rakennusliikkeet sekä hissialan yritykset. Yritys tunnetaan ratkaisukeskeisestä ja asiakaslähtöisestä toimintakulttuuristaan, jonka tärkeä osa on säännöllisesti päivittyvä konekanta. Uusi komposiittitulostin päivittää sen valtakunnan moderneimpiin kuuluvaksi.

Toivalan Metalli on terästöiden rautainen erikoisosaaja, joka on toiminut Siilinjärven Toivalassa yli neljäkymmentä vuotta. Noin kaksikymmentä ammattilaista työllistävää yritystä luotsaavat veljekset Timo ja Juha Kolehmainen, jotka tietävät asiakaslähtöisyyden vaativan muutakin kuin lupaavia puheita. Työssä tarvitaan osaamista ja modernin ajan vaatimukset täyttävät laitteet.

Suomen ensimmäinen teollinen tulostin

Muun laitepäivityksen ohella Toivalan Metallille saapui marraskuussa uusinta Markforgedin teknologiaa, X7 Gen2 -komposiittitulostin. Se on tyypiltään ensimmäinen teolliseen käyttöön suunniteltu tulostin suomalaisen yrityksen käytössä.
– Putkentaivutuskoneiden lestit voi tehdä kustannustehokkaasti tulostamalla, ja laskimme että koneinvestointi maksaa kyllä itsensä takaisin. Lestithän tehdään perinteisesti koneistamalla, mutta meillä ei koneistusteknologiaa ole itsellämme ja lestit on pitänyt teettää muualla. Tulostimen myötä voimme tehdä lestit itse, mikä tehostaa ajankäyttöä ja leikkaa kustannuksia. Tulostin toki raksuttaa aikansa, mutta silti homma käy ripeämmin kuin lestien muualla teettäminen ja koko prosessin hallinnointi. Nyt sekin osa projektista on täällä oman katon alla. Ja tämä vain yhtenä esimerkkinä, vastaava käyttö tulee varmasti lisääntymään ja tulostin tulee olemaan hyödyksi myös meidän omille asiakkaillemme teollisuudesta aivan yksityisasiakkaisiin, Kolehmaiset kertovat.

Huipputarkkuutta tehokkaasti

X7 Gen2 on uusi päivitys Markforgedin X-sarjan teollisuustason printtereistä ja sen erottaa saman valmistajan Mark Two -koneista tulostusalueen koko. Koneen kasvatustilavuus on 330x270x200 mm. Koneen tulostusnopeus on työstä riippuen jopa kaksinkertainen Mark Two -malliin verraten. Lasermikrometri skannaa tulostusalustaa 1 µm:n tarkkuudella ja tekee pintamuotokartan. Sen myötä tulostuspään korkeus pysyy optimaalisena. Tulostustoiminnoista vastaava hitsauspuolen esimies Toni Pasanen kertoo tulostuksen olevan yhdistelmä helppoutta ja vaativaa erikoisosaamista.
– Kone oli yksinkertainen ottaa käyttöön, peruskoulutus hoitui päivässä ja myös käyttö on sujuvaa. Tuotteiden suunnittelu ottaa toki oman aikansa, sillä vaikkapa rakenteen kestävyyden suhteen on otettava eri asioita huomioon kuin koneistuksen yhteydessä. Avaruudellista hahmotuskykyä tarvitaan, sillä kone ei tulosta tyhjän päälle. On tärkeää tiedostaa tulostussuunta, näin muodostuvat puun syitä muistuttavat veto- ja rasituslujuussuunnat. Myös tuotteen käyttötarkoitus ja -olosuhteet ovat merkityksellisiä, tarvittaessa materiaalia vahvistetaan joko kokonaan tai osittain. Perusmateriaaleina käytössä ovat Onyx eli mikrohiilikuitua sisältävä nylon, palonkestävä Onyx ja normaali nylon, sekä vahvistavina sidosmateriaaleina hiilikuitu, kevlar ja lasikuitu. Tulostimen hyödyntäminen on meillä vasta alussa mutta näemme sen mahdollisuudet jatkossa lähes rajattomina, Pasanen lisää.

Juha ja Timo Kolehmainen ovat pitkän linjan metalliosaajia. Toivalan Metalli tekee teollisuuden tarvitsemien sarjatuotantojen lisäksi vaativatkin yksittäiskappaleet.

Toivalan Metalli

Sähkökierto 1
70900 Toivala
ma – to 7 – 15.30
pe 7 – 14
puh. 010 271 2420
info@toivalanmetalli.fi
www.toivalanmetalli.fi