Valikko Sulje

Terveenä ja toimintakykyisenä kotona

Fysioterapeutti Irene Rahkolan viikoittainen käynti on Anja Korhosen arjen odotetuimpia hetkiä.

Kotikuntoutus tukee kotona asumisen edellytyksiä.

Olemme aina olleet aika liikkuvaisia ihmisiä, toteavat Anja Korhonen, 91 ja Eero Korhonen, 94. Liikunnallinen elämä näkyy heidän voinnissaan, sillä tässä iässä harvat pystyvät heidän tapaansa asumaan kaksikerroksisessa talossa ja kulkemaan päivittäin monta kertaa portaita.

– Kyllä minusta on parempi asua kotona, varsinkin kun yhteiselämäkin vielä sujuu. Vielä ei ole minkäänlaista mielenkiintoa lähteä muuallekaan, Anja sanoo.

Hyvästä pohjakunnosta on tietysti hyötyä, mutta päivittäisen toimintakyvyn ylläpitämisessä on ennen kaikkea auttanut säännöllinen kotikuntoutus.

– Kotikuntoutus yhdistetään aina arkitoimintoihin. Päätavoite on, että ikääntyvä pystyisi asumaan turvallisesti ja toimintakykyisenä kotona, kertoo Korhosten luona viikoittain käyvä fysioterapeutti Irene Rahkola.

Yksilöllistä kuntoutuspalvelua

Kotikuntoutusasiakkaille laaditaan yksilölliset tavoitteet ja suunnitelma fysioterapeutin käynneille.

– Eeron kanssa keskitytään jalkavoimien harjoittamiseen, Anjalla on enemmän käsipainotteista harjoittelua. Molempien kohdalla tärkeää on jalkalihasten voimaharjoittelu, että kävelykyky säilyy.

Rahkolan mukaan terapiasuhde perustuu aina luottamukselle ja toisen ihmisen kohtaamiselle.

– Emme koskaan hoida vain pelkkää vaivaa, vaan kohtaamme ihmisen kokonaisuutena. Jokainen ikääntyvä ansaitsee tulla kuulluksi ja saamaan tarvittaessa apua omaan tilanteeseensa.

Aktiivista arkea

Kotikäynteinä annettava fysioterapia on nykyään kotitalousvähennyksen piirissä. Palveluita voivat läheisetkin hankkia omille vanhemmilleen tai isovanhemmilleen ja hyödyntää ne omassa verotuksessaan. Lääkärin lähetettä fysioterapiaan ei tarvita, vaan asiakas voi varata maksuttoman arviointikäynnin asiakaspalvelusta tai nettiajanvarauksesta.

– Useimmiten jo säännöllisellä 1-2 kertaa viikossa tapahtuvalla kuntoutuksella saadaan hyviä vaikutuksia toimintakyvylle. Leikkauksen tai sairaalajakson jälkeen kotikuntoutusta on toteutettu alkuun myös päivittäisillä käynneillä, mikä on mahdollistanut nopeamman toimintakyvyn parantumisen ja turvannut kotiutumisen, Irene Rahkola huomauttaa.

Anja ja Eero Korhonen ovat asuneet samassa talossa 60 vuotta. Anja kertoo edelleen valmistavansa molemmille ruokaa päivittäin.

– Mieluummin yritän edes jotain pikkujuttuja tehdä kotona. Muuhun saa sitten apua. Ei meillä ole mitään ylimääräisiä murheita. Minusta tuntuu, että meillä on elämä ihan kohdallaan.

FysioSenior Oy

KotiSenior Oy
Kauppakatu 9, 70100 Kuopio
044 224 0031
asiakaspalvelu@fysiosenior.fi
044 224 0110
asiakaspalvelu@kotisenior.fi