Valikko Sulje

Uudelle työuralle työvoimakoulutuksen avulla

Käytännönläheisyys on oleellista hoitoalan opinnoissa, Siru ja Batoul kertovat ”harjoittelupotilaan” vieressä.

Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston järjestämä työvoimakoulutus on joustava väylä uuteen ammattiin. Esimerkiksi hoiva-avustaja- ja lähihoitajakoulutus Savon ammattiopiston toteuttamina ovat suosittu mahdollisuus kiinnostavaan työhön muun muassa ikääntyneiden ihmisten parissa.

Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, joka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa.

– Työvoimakoulutuksen opiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä alan muiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelija saa koulutuksen ajan oman työttömyyskorvauksensa mahdollisesti korotettuna sekä kulukorvauksen. Koulutus oppimateriaaleineen on maksutonta, asiantuntija Teija Kirjavainen Pohjois-Savon TE-toimistosta esittelee.

– Lisäksi meillä on maahanmuuttaneille työvoimakoulutuksena kerran vuodessa alkava Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, jossa on alhaisempi suomen kielen kielitaitovaatimus.

Opiskelua ja työssäoppimista

– Lähihoitajakoulutus eli Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto antaa laaja-alaisen osaamisen ja ammatin. Tutkinto on 180 osaamispisteen laajuinen ammatillinen perustutkinto. Koulutus alkaa neljästi vuodessa, ja vuosina 2022 – 23 työvoimakoulutuksena aloitti 24 opiskelijaa, koulutuspäällikkö Elina Korhonen Savon ammattiopistosta sanoo.

Hoiva-avustajakoulutukseen sisältyy kaksi tutkinnonosaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Koulutus alkaa kaksi kertaa vuodessa ja antaa valmiuksia työskennellä vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä. Vuosina 2022 – 23 tässä koulutuksessa aloitti 20 työvoimakoulutusopiskelijaa.

Opettaja Tiina Viikilä kertoo, että hoiva-avustajien koulutus on varsin työpainotteista eli esimerkiksi kahden kouluviikon jälkeen voi olla kolme viikkoa opiskelua työpaikalla. Opiskeluun liittyvät näytöt tehdään työympäristössä.

Savon ammattiopistolla on uudet, erinomaiset opiskelutilat Savilahden kampusalueella, Batoul Dakhel (vas.), Siru Liedes, Tiina Viikilä ja Elina Korhonen kiittelevät ”Opin portailla”.

Joustava väylä hoitoalalle

Siru Liedes on aiemmalta koulutukseltaan muotoilija amk ja on nyt opiskellut yhdeksän kuukautta hoiva avustajakoulutuksessa. Hän aloitti opiskelut työvoimakoulutuksen kautta, jatkoi oppisopimusopiskelijana ja jatkaa kesällä alan työntekijänä. Syksyllä hän jatkaa lähihoitajaopintoja työvoimakoulutuksena.

Hoiva-avustajan koulutus on sujuva väylä hoitoalalle. Työ ikääntyneiden parissa kiinnostaa minua kovasti, Siru pohtii. Noin neljä ja puoli vuotta sitten Syyriasta Kuopioon muuttanut Batoul Dakhel on valmistunut viime vuonna Kuopiossa lähihoitajaksi. Pääsykokeen osana oli muun muassa soveltuvuuskoe, lisäksi vaaditaan hyvä terveys ja kohtalainen kielitaito.

– Aloitin opinnot työvoimakoulutuksena ja sitten siirryin oppisopimuskoulutukseen. Työskentelin sen jälkeen vanhusten palvelukodissa, Batoul kertoo.

Viime joulukuussa aloitin Savon ammattiopistossa ammatinohjaajana. Työssäni autan ja tuen maahanmuuttajaopiskelijoita opinnoissa ja avustan heitä työnhaussa. Batoul toimi aiemmin Syyriassa lastenhoitajana, joten hoiva-ala on hänelle tuttua. Hän kertoo. että pitää työstä vanhusten parissa ja on oppinut samalla lisää suomea.

Kiinnostavia opintoja

Kuopiolainen Jari Savolainen työskenteli aiemmin pitkään teleliikennealalla ja valmistui nyt työvoimakoulutuksen avulla lähihoitajaksi. Työpaikka on ainakin syksyyn asti ikääntyneiden hoivapalveluissa.

– Työvoimakoulutus oli minusta todella hyvä väylä. Pystyin opiskelemaan ansiosidonnaisella päivärahalla ja opinnot lähipäivineen, työharjoitteluineen ja tiimitöineen olivat oikein hyviä. Pidin tästä opiskelusta todella paljon, ala on kiinnostava ja töitä kyllä riittää hyvin.

Työvoimakoulutukseen voi hakea työttömät tai työttömyysuhan alaiset TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaat. Esivalinta koulutukseen tehdään yhdessä Savon ammattiopiston opettajien kanssa. Sosiaali- ja terveysalan opintoihin opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeen perusteella. Työvoimakoulutusta järjestetään myös Iisalmessa ja Varkaudessa.

 

Pohjois-Savon TE-palvelut

Työvoimakoulutus.pohjois-savo@te-toimisto.fi
toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-savo
Haussa olevat työvoimakoulutukset:
Tyomarkkinatori.fi > Henkilöasiakkaat >
Haussa oleva työvoimakoulutus