Valikko Sulje

Erityisruokavalioiden laaja skaala

Ihmiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota yksilölliseen ruokavalioon ja tekevät valintoja paitsi terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta myös eettisistä syistä tai puhtaasti kokeilunhalusta. Ravitsemustieteessä kuitenkin painotetaan joustavuutta, liian mustavalkoinenkin suhtautuminen ruokaan voi olla haitallista, Maria Lankinen muistuttaa.Yhä useampi kiinnittää huomiota ravintoonsa nimenomaan terveydellisistä näkökohdista, vaikkei taustalla olisikaan mitään diagnoosia. Ruokavalion määritteleminen erityisruokavalioksi on kuitenkin hankalaa, sillä kyseessäLue lisää

Lue lisää...

Suomen parhaat perinteiset kalakukot

Siinäpä niitä taas lähtee yksi satsi uuniin, Pirkko ja Taina saattelevat kukot matkaan.Kuopion Perinnetuote tekee kalakukkoja aidoilla, perinteisillä valmistusmenetelmillä. Tämä periaate toi Perinnetuotteen leipureille tammikuussa historiallisen kaksoisvoiton kalakukonleivonnan SM-kisoissa.Kuopion Perinnetuote leipoo käsityönä kalakukkoja Sorsasalossa Aito Perinteinen Tuote -nimisuojan mukaisella reseptillä. Kalakukkoleipomon leipureilla on työkokemusta kalakukkojen valmistuksesta yhteensä reilusti yli neljäkymmentä vuotta ja yhteensä he ovatLue lisää

Lue lisää...

Makuja pohjoisesta menu

AlkuruoatPikkelöityjä suppilovahveroita ja tillismetanaa saaristolaisleivälläPikkelöidyt suppilovahverot 2 dl kuivattuja suppiksia tai 1 litra tuoreita2 dl vettä1 dl väkiviinaetikkaa1 dl sokeria1 rkl sinapinsiemeniä1 laakerinlehti1 valkosipulinkynsi viipaloituna5 kpl mustapippureita Valmistus:Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja vesi. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut Laita sienet puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada etikkaliemi sienien päälle ja painele sienet nesteen sekaan. Lisää sekaan loput ainekset.Lue lisää

Lue lisää...

Aitoja kalakukkomakuja Kuopiosta

Markku Ylihärsilä on laadukkaiden kalakukkojen asialla. Perinteinen kalakukko syntyy käsityönä, sisusherkuissa säästelemättä.    Kuopion Perinnetuote on aitokuopiolainen kalakukkojen valmistaja. Tällä nimellä yritys täytti syksyllä kymmenen vuotta, mutta sen juuret ovat jo ajalta ennen toista maailmansotaa. Aito Perinteinen Tuote -nimisuojan mukaisella reseptillä kalakukkoja leivotaan jo neljännessä polvessa. Toimitusjohtaja Markku Ylihärsilä kertoo, että aidot, perinteiset valmistusmenetelmät yhdistettynäLue lisää

Lue lisää...

Herkulliset leipomotuotteet Toivalasta

Omalla reseptillä tehty mallasleipä on lippulaivamme, Liikenneaseman yrittäjä Meiju Kupari kertoo. Toivalan Leipomotuotteen tuoreet leivät ja leivonnaiset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Leipomo tunnetaan erityisesti omalla reseptillä tehdystä mallasleivästään, joka on sen päätuote. Myös esimerkiksi täysin kotimaisista ruisjauhoista leivottu perinteinen ruisleipä on erittäin suosittu.Yksi menestyksen ”salaisuuksista” on se, että leipomo tekee itse taikinan kaikkiin tuotteisiinsa.–Lue lisää

Lue lisää...

Salattu makujen aarreaitta avautui maailmalle

Pohjois-Savo ja Kuopion alue nauttivat European Region of Gastronomy -statuksesta vuosina 2020 – 2021. Juhlavuosien aikana nostettiin tietoisuutta alueen ruokakulttuurista ja raaka-aineista niin paikallisesti kuin kansainvälisesti sekä kylvettiin siemenet tulevaisuuden ruokamatkailulle.European Region of Gastronomy -tunnustus myönnetään yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle kerrallaan. Sitä voidaan verrata Euroopan kulttuuripääkaupunki -tunnustukseen. Yksi valintaperusteista oli se, että Pohjois-Savon alueLue lisää

Lue lisää...

Meksikon maku syntyy kotimaisista aineksista

Kaikenikäiset ovat tervetulleita Pancho Villaan. Eläkeläisille tarjoamme arkisin lounasaikaan kymmenen prosentin alennuksen lounashinnoista, Kari Vepsäläinen kertoo.Kuopion Pancho Villa muutti huhtikuussa uusiin liiketiloihin keskelle ydinkeskustaa, Veljmies-patsasta vastapäätä. Yrittäjä Kari Vepsäläinen kertoo vilinää riittäneen.Tammikuusta lähtien myös eläkeläisten kannattaa suunnata lounaalle torin laidalle. – Arkipäivisin klo 10.45 – 14 annamme eläkeläisille kymmenen prosentin alennuksen lounashinnoista. Ja opiskelijat varmaanLue lisää

Lue lisää...

Sampon taika säilyy vuosisadasta toiseen

Sampon ravintolapäällikön vaihdos on iloinen asia, Ari Kuurne ja Satu Poussa tuumaavat.Muikkuravintola Sampo on ollut kuopiolaisen ravintolakulttuurin peruspilari jo yli 90 vuoden ajan. Nyt sen historiassa alkaa uusi aikakausi ravintolapäällikön vaihtuessa. Ruokalista, tunnelma ja miljöö säilyvät edelleen samoina.Sampon lähes sadan vuoden aikana muodostunutta mainetta ja imagoa ei kannata lähteä sorkkimaan, sanoo tuore ravintolapäällikkö Satu Poussa.–Lue lisää

Lue lisää...

Hävikki hallintaan ja kierrätys kunniaan

Anna Antinjuntti ja Jonna Nissinen kattavat pöydän koreaksi Kahvila Kantissa, olipa kyseessä lounas, päiväviini tai iltatilaisuus.Ravintolamestarit lupaa tarjota asiakkailleen eli vierailleen maukkaimman elämyksen, mutta sen lisäksi yritys toimii vastuullisesti myös ympäristön kannalta. Lähiruoan suosiminen, hävikin minimointi ja kiertotalouden edistäminen ovat arjen konkreettisia ekotekoja.Viime kesänä toimintansa kirjaston ja kaupunginmuseon liittymäkohdassa aloittanut Kahvila Kantti on saavuttanut nopeastiLue lisää

Lue lisää...

Tekemällä oppii ja kokkaamalla kehittyy

Keittiömestari Jere Hakkarainen Mustasta Lampaasta ja opettaja Hannele Kärkkäinen PAOKilta kilistävät maittavalla mallas-pannacotalla. Gallá Kitchen & Barin ravintolapäällikkö Teemu Kurikka ja keittiöpäällikkö Samu Häkkilä vahvistavat onnistuneen annoshaasteen.Huippukokiksi ei tulla kirjoja lukemalla, nopeasti ja hetkessä. Kun intohimoa ja uteliaisuutta ruoanlaittoa kohtaan riittää, tuovat työvuodet tullessaan perusvarmuuden lisäksi taidon luoda persoonallisia annoksia. Kolme kuopiolaista ravintola-alan ammattilaista antoivatLue lisää

Lue lisää...