Virve ja Leo Dahl hoitavat lemmikkejä yhdessä. Tällä kertaa Leon syliin pääsi Nemo-kissa.

Useasta kodista löytyy lemmikkejä yksi tai useampia, mutta Jynkässä asuvan perheen on eläinharrastus vienyt mukanaan kokonaan.

Virve Dahlin kotona riittää elämää, jopa niin paljon, ettei lemmikkieläinten lukumäärästä kannata puhua, se nimittäin vaihtelee. Omien eläinten lisäksi Dahl on avannut kotinsa ovet sijaiskotia tarvitseville eläimille. Sisälle astuvaa vierasta tulee tervehtimään useampikin kissa, joista osa on omia, osa Piskis ry:n sijaiskissoja. Lisäksi kodista löytyy kilpikonnia, leopardigekkoja, sauvasirkkoja, ruusukuoriaisia, erakkorapuja, kummitussirkkoja sekä sarvisammakko. Näiden lisäksi tulevat vielä ruokaeläimet, kuten torakat.
– Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut eläimistä, keräsin pihalta sisälle muurahaiset ja toukat. Sitten meille tuli kissoja, mutta siskoni allergian vuoksi niistä piti luopua ja saimme kilpikonnan, Dahl kertoo.
26-vuotias kilpikonna on Dahlilla edelleenkin ja nykyään altaassaan polskuttelee myös kaksi kilpparikaveria.

Äidin ja pojan yhteinen harrastus

Toisinaan ihmiset oudoksuvat erikoisia lemmikkejä.
– Yleiset kommentit ovat että miksi, mitä hyötyä näistä on ja hyi. Mutta minulle eksoottiset eläimet ovat persoonia, aivan samanlaisia lemmikkejä kuin kissat ja koirat. Niiden kanssa voi puuhastella ja seurustella.
Eläinten käyttäytymisen seuraaminen on todella mielenkiintoista, samoin terraarioiden sisustaminen. Kun perusasiat ovat kunnossa, sisustuksessa vain mielikuvitus on rajana.
Lemmikit ovat äidin ja pojan yhteinen harrastus. Viisivuotias Leo on innokas apulainen eläintenhoidossa. Sumutus ja ruokkiminen ovat kivoja puuhia ja Leon omassa huoneessa on kultakala-akvaario. Erikoiset eläimet eivät nuorta miestä pelota.
– Olen pitänyt jauhomatoa itse kädessä. Omista lemmikeistä suosikkeja ovat kalat ja leopardigekot. Tykkään myös hämähäkeistä, liskoista ja käärmeistä, Leo kertoo ja esittelee vaikuttavaa kokoelmaa erilaisia leikkihämähäkkejä ja käärmeitä.
Onko tästä pääteltävissä, että lisää lemmikkejä on tulossa?
– Mietimme Leon kanssa tulevia lemmikkihankintoja yhdessä. Seuraavaksi meille muuttaa joko sammakko tai lisko, Virve Dahl kertoo.

Eksoottinen voi olla myös helppohoitoinen

Kun kodissa on paljon lemmikkejä, elämää eletään tietysti niiden ehdoilla. Joskus se tuntuu työläältä, mutta kysymyksessä on elämäntapa.
– Minulla ei ole oikeastaan ollut muita harrastuksia koskaan, tämä on se minun juttu, Dahl kertoo.
Harrastuksesta on tullut myös työ. Dahlilla on kaksi eläinalan koulutusta ja hän työskentelee eläinkaupassa sekä kasvattaa eläimiä lemmikki- ja ruokaeläinkäyttöön. Käytännön kokemuksesta onkin paljon hyötyä töissä.
Eksoottisen eläimen hankintaa harkitsevalle Dahl suosittelee aluksi leopardigekkoja, viljakäärmettä, hämähäkkejä tai sirkkoja, jotka ovat kaikki suhteellisen helppoja hoidettavia. Kun terraario on rakennettu huolella eläimen vaatimukset huomioon ottaen, on jatkohoito helppoa. Mikä tahansa lemmikki on helppohoitoinen jos perusasiat ja lajitieto on hankittu ennen lemmikin ostoa.
Entä onko olemassa mitään sellaista eläintä, jota Dahl ei itse ottaisi lemmikikseen? Vastaus tulee yllättävänkin nopeasti.
– Hamsteria tai frettiä. Ne ovat minusta vähän pelottavia, Dahl naurahtaa.

Perheen kilpikonnat, Niki, Kake ja Turbo ovat jo yli 20-vuotiaita nuorukaisia.