Tonin Setelit eli Toni Pentikäinen, Vilho Kananen ja Atte Santala soittavat tosissaan, mutta ei hymyttömästi. Tämä pätee myös kuvasta puuttuvaan Tatu Backiin.

Kesä on suomalaisille juhlan aikaa. Kesähäät ovat todellinen juhlaklassikko, ja niihin panostetaan paljon. Hyvän ruoan lisäksi myös bändillä on tärkeä rooli onnistuneen juhlan elementtinä.

Kuopiolainen Tonin Setelit on neljässä vuodessa luonut vankan maineen monipuolisena ja luotettavana kokoonpanona. Vaikka orkesterissa soittavien muusikoiden keski-ikä on 24 vuoden paikkeilla, on kyseessä koulutettujen ammattilaisten yhtye. Kaikki ovat opiskelleet muusikoiksi Kuopion konservatoriossa ja osa jatkaa edelleen opintojaan tähtäimessään ammattimuusikon ura. Soittaminen Tonin Setelit -bändissä on luonteva osa ammattimuusikon monipuolista työnkuvaa. Orkesterin solisti Toni Pentikäinen kertoo bändin syntyneen tarpeeseen ja tilaukseen, elävään musiikkiin satsataan juhlissa yhä enemmän. Varsinkin hääbändi valitaan sitä tarkemmin, mitä enemmän musiikkiorientoitunutta hääpari lähipiireineen on. – Meidän valttimme on satojen biisien valikoima, josta riittää soitettavaa vaikka viiteen settiin. Tarvittaessa irtoaa kaksi settiä ihan perinteistä tanssimusiikkia, lisäksi rockia, poppia ja iskelmää laidasta laitaan. Teknot toki jätämme kernaasti DJ:n huoleksi, Pentikäinen kertoo.

Soittakaa Paranoid!

Hääbändi toimii mitä suurimmassa määrin palveluammatissa. Keikkaan valmistaudutaan aina etukäteen sovitun työohjeistuksen mukaisesti. Yksinkertaisimmillaan bändi soittaa vakiosettinsä tai hääpari valitsee soitettavat kappaleet listalta. Joskus on tarpeen räätälöidä soittolistaa enemmänkin. – Jos hääparilla on ohjelmistoomme kuulumattomia toivebiisejä, opettelemme ne erikseen. Mitä enemmän sellaisia kappaleita on, sitä useammat treenit pidetään. Tämä luonnollisestikin vaikuttaa myös hinnoitteluun. Niinpä vielä ei ole vastaan tullut useamman setin keikkaa upouusilla biiseillä, naurahtavat muusikot ja muistuttavat että yllätyksiäkin mahtuu aina mukaan. – Viime kesänä taisi yksi setti mennä ihan ex tempore -pohjalta kun väki innostui esittämään toiveita. Mutta kun muukin taittuu kuin Paranoid, niin annettiin mennä ja hauskaa riitti niin tanssilattialla kuin soittokorokkeella, Pentikäinen muistelee kitaristi Atte Santalan ja rumpali Vilho Kanasen kanssa. Tatu Back oli haastattelun aikaan Euroopan kiertueella Erja Lyytisen bändin basistina.

Väärissä häissä

Pikku kommelluksiakin keikkareissuille mahtuu. Onpa käynyt niinkin että Tonin Setelit oli kerran menossa kovaa vauhtia soittamaan vääriin häihin. – Olikohan niin, että oli kaksi paikkaa, taisi olla Koivumäki ja Koivuranta ja molemmissa häät samana iltana. No, mehän sotkimme Koivu-paikat keskenään. Olimme jo aloittelemassa roudausta, kun juhlapaikan väki ilmoitti, ettei näihin häihin ole bändiä tilattu ensinkään. Onneksi toinen paikka oli ihan lähellä ja ehdimme hyvin niihin häihin minne pitikin mennä. Joskus taas huumoria syntyy varman päälle pelaamisesta. – Olimme menossa keikalle Suomussalmelle ja auto oli ihan tupaten täynnä äänentoisto- ja soittokamoja. Matkalta tuli vielä kitaristi kyytiin ja hänellä kamoja mukana toinen mokoma. Piti nopsasti hommata peräkärry, että saatiin kaikki vermeet Kainuuseen. Perillä odottikin sitten melkoinen yllätys. Olivat juuri hommanneet keikkapaikalle uudet huippuluokan PA-kamat! Hinasimme siis omat laitteet peräkärryllä turhan päiten satojen kilometrien päähän. Mutta periaate on aina kuitenkin se, että varmuuden vuoksi omat kamat mukaan.