K-Market Inkiväärin henkilökunnalle asiakas on ykkönen, kauppias Marko Posio (edessä) on valmiina yhdessä (vas.) Emmin, Lauran, Riikan, Marian, Terhin ja Villen kanssa palvelemaan asiakkaita.

K-Market Inkivääri on Kuopion vanhin, alusta asti K-Kauppana toiminut kauppa. Historiastaan ylpeä kauppa haluaa palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja ilmastoystävällisesti, jotta alueen asukkaat voivat olla ylpeitä kaupastaan myös jatkossa.

Vuonna 2015 Inkiväärissä tehtiin mittava remontti ja koko kylmäainejärjestelmä uudistettiin ilmastoystävälliseksi. Vanhassa järjestelmässä kylmäaineena käytettiin fluorattuja kasvihuonekaasuja (R404), joita käytetään hyvin yleisesti. Remontin jälkeen kylmäaine on teollisuudelta talteen otettua, kuivattua ja puhdistettua hiilidioksidia.
– Kaupat, jotka ryhtyvät käyttämään meidän mallimme mukaisesti hiilidioksidia kylmäaineena, vähentävät ja sitovat itseensä hiilidioksidia kertaluontoisesti, vähän niin kuin metsät. Haluamme pienenä toimijana olla esimerkki ja edelläkävijä, kauppias Marko Posio kertoo.
Lämmön talteenoton ansiosta kaupan kaukolämmön tarve on vähentynyt 75 prosenttia ja sähkönkulutus on 47 prosenttia pienempi kuin vuonna 2015.
– Vanhoissa kylmälaitteissa on 5000 kertaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin nykyisissä. Olemme siis vähentäneet kasvihuonekaasujen määrää Inkiväärissä 120 suomalaisen vuoden kulutuksen verran (lähde: www.globalis.fi). Jos kaikki Suomen 3500 kauppaa tekevät vastaavan remontin, kauppojen hiilijalanjälki pienenee hyvin varovaisen arvioni mukaan noin 700 000 suomalaisen vuosikulutuksen verran.
K-Market Inkivääri onkin täyttänyt vuodelle 2022 asetetut kylmäaineiden ilmastosopimuksen tavoitteet jo vuodesta 2015. Posio toivoo, että muutkin kaupat kantaisivat oman kortensa kekoon ympäristömme hyväksi.
– Täytämme myös EU:n vuodelle 2050 asettamat vaatimukset energiatehokkuudessa.

Kaikki hyvä löytyy mäen päältä

Posio on toiminut kauppiaana Inkilänmäellä seitsemän vuoden ajan. Sitä ennen kauppiasvuosia kertyi Mikkelissä kahdeksan. Kauppiaan ammatti on tullut verenperintönä ja perinteitä kunnioittaen Inkivääristä löytyykin esimerkiksi papan reseptillä itse savustettua lohta.
Inkiväärissä työskentelee kuusi henkilöä. Osaava henkilökunta panostaa hyvään asiakaspalveluun.
– Olen todella kiitollinen, että olen saanut kaupalle töihin niin upeita ihmisiä, joista jokainen antaa oman sataprosenttisen panoksensa sille, että asiakkaita palvellaan parhaalla mahdollisella tavalla, kiittelee Posio.
Ilman Inkilänmäen tiivistä asukasyhteisöä ei olisi kauppaakaan. Alueen asukkaita ja koko Inkilänmäkeä huomioiden on kaupalla viime kuukausina tehty uudistuksia.
– Olemme uudistaneet myymälän ulkoasun ja halunneet tuoda esille kauppapaikan perinnettä ja alueen historiaa. Myös kaupan ympäristöä on kohennettu ja työt jatkuvat keväällä. Haluamme omalta osaltamme lisätä alueen viihtyisyyttä, Posio sanoo.

p

K-Market Inkivääri
Inkilänmäenkatu 24, 70340 Kuopio
ma – la 7 – 21, su 12- 18
marko.posio@k-market.com
www.k-market.com
Myös Facebookissa