Kuopiolainen Silmu Ståhlberg tähdittää kahta lähikuukausina ensi-iltaan tulevaa elokuvaa.

Kuutosluokkalaiselle Silmulle kuluva vuosi on ollut ikimuistoinen. Ensin hän teki nuoren Juhanin roolin Juice Leskisen elämästä kertovassa elokuvassa ja sitten pääroolin Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa.
– Aloitin näyttelemisen Kuopion kaupunginteatterilla. Isosiskoni oli musikaalissa avustajana ja minäkin halusin kokeilla näyttelemistä. Siitä se sitten lähti. Näyttelemisessä on hauskaa eläytyä erilaisiin rooleihin ja tutustua uusiin ihmisiin.
Kahden elokuvan kuvaukset olivat keskenään erilaisia kokemuksia. Juicessa ohjaaja Teppo Airaksinen painotti repliikkien sijaan vahvan tunnelman esiintuomista. Risto Räppääjässä vuorosanoja oli luonnollisesti paljon enemmän. Elokuva sisältää myös paljon laulu- ja tanssikohtauksia, joita harjoiteltiin jo hyvissä ajoin etukäteen. Musiikki on Iiro Rantalan ja koreografiat Reija Wäreen käsialaa.
Risto Räppääjää kuvattiin Etelä-Suomessa. Tämä edellytti Silmulta muuttoa Helsinkiin kesäloman ajaksi.
– Asuimme perheen kanssa Töölössä. Olihan se aika erilaista asua niin isossa kaupungissa.

Kuvauksissa kuumat oltavat

Äiti Leena Ståhlberg kiittelee elokuvan järjestelyjä. Näyttelijöiden hyvinvoinnista pidettiin huolta ja perheiden toiveita kuunneltiin. Silmu haettiin aamulla kuvauksiin ja palautettiin päivän päätteeksi takaisin kotiin. Perheenjäseniä varten kuvauksiin järjestettiin erikseen vierailupäivä.
– Lapsiystävällisestä ilmapiiristä pidettiin huolta kaikin tavoin. Kuvauksissa työryhmällä oli kiroilupossu, johon piti laittaa 50 senttiä jokaisesta kirosanasta. Kerääntyneillä rahoilla lapsille ostettiin leffalippuja, tosin jotkut taisivat kartuttaa kassaa etukäteen, varmuuden vuoksi.
Elokuvanteko opetti, kuinka paljon työtä valmis elokuva vaatii. Työryhmään kuuluu paljon ihmisiä, ja kuvausten takia esimerkiksi liikenne täytyi välillä katkaista. Koska kohtauksia ei kuvattu järjestyksessä, piti Silmun varoa ruskettumista. Heiluva hammaskin irrotettiin ennen kuvausten alkamista. Helteinen kesä aiheutti näyttelijöille pientä epämukavuutta.
– Ristollahan on aina päällä paksu vihreä huppari ja se oli aika kuuma. Kuvauksissa meillä oli käytössä pieniä tuulettimia ja muita järjestelyjä, että saimme vähän vilvoitusta, Silmu kertoo.

Julkisuus ei pelota

Näyttelemisen lisäksi Silmun harrastuksiin kuuluu trumpetin soitto. Tulevaisuudessa hän toivoo saavansa jatkaa näyttelemistä niin elokuvissa kuin teatterissakin. Erilaisen kesäloman jälkeen syksy kuluu tavallisessa koululaisen arjessa, mutta ensi-iltojen lähestyessä alkavat promokiertueet. Juicen ensi-ilta on joulun jälkeen ja Risto Räppääjä tulee teattereihin helmikuussa. Elokuvat tuovat mukanaan julkisuutta, mutta nuori näyttelijä pitää jalat tiukasti maassa.
– Minkäs sille julkisuudelle mahtaa. En jännitä asiaa etukäteen.