Tatu Kokko kirjoittaa missä milloinkin, vaikka autossa, mutta suurin osa työstä tehdään kotisohvalla. Muistikirjoihin on vuosien varrella kertynyt ajatus poikineen.

Kirjailija Tatu Kokon intohimo on kirjojen tekeminen. Sisäinen palo on synnyttänyt lukuisia kirjoja ja tehnyt hänestä myös kustantajan.

Kokon uusin teos, nuorille suunnattu Rob McCool ja Kirottu metsä ilmestyi syyskuussa. Sarjan ensimmäinen osa, Rob McCool ja Krimin jalokivi oli Savonia-palkintoehdokkaana vuonna 2016. Kokko, siviiliammatiltaan opettaja, on kirjoittanut näitä teoksia yhdessä nuorten lukijoidensa kanssa Livekirjailija-blogissaan.
– Olen halunnut antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden seurata, miten kirja käytännössä syntyy. Se kiehtoi itseäni nuorena.
Rob McCool -kirjat ovat vauhdikkaita seikkailukertomuksia, joissa fantasia ja scifi yhdistyvät viisikkomaisen kepeään kerrontaan.
– Kannan huolta nuorten, erityisesti poikien lukemisesta. Jos ei lue kirjoja, ei synny kirjallisen tuottamisen tai ymmärtämisen taitoja. Ilman niitä on vaikea pärjätä elämässä, Kokko pohtii.
Toisaalta nuoria ei voi kirjailijan mukaan syyttää. Pelimaailma, videot ja televisiosarjat ovat helpompia tapoja nauttia tarinoista kuin kokonaisen kirjan lukeminen. Kokko pohtiikin jatkuvasti, miten nuortenkirjoista saataisiin entistä osallistavampia ja kiinnostavampia.

Juhlavuoden romaani Minna Canthista

Rob McCoolien lisäksi Kokko on kirjoittanut myös muun muassa pienemmille lapsille suunnattua, suosittua Roskasakki-sarjaa. Tällä hetkellä työn alla on kuitenkin historiallinen romaani Minna Canthista.
– Teos tulee yhdistelemään mennyttä ja nykypäivää. Kirjassa esitellään Minnasta haavoittuvainen puoli. Hänen elämässään kuitenkin tapahtui paljon traagisia asioita, hän jäi varhain leskeksi, hoiti yritystä ja suurta lapsikatrasta. Varmasti välillä on ollut suuren ahdistuksen hetkiä. Silti hänellä riitti myös intoa hoitaa yhteisiä asioita.
Teos julkaistaan vuonna 2019. Silloin tulee kuluneeksi kymmenen vuotta Icasos-kustantamon perustamisesta.
– Kustantamon perustamiseen ajoi käytännön tarve saada oma esikoisteos julkaistuksi. Lähdin aika idealistisin ajatuksin liikkeelle.
Vuosien varrella kustannusalan raadollisuus on tullut tutuksi. Pienellä kustantamolla kustannuskynnys on todella kova. Valinta ei kuitenkaan kaduta.
– Koen olevani etuoikeutetussa asemassa. Näen kirjallisesta maailmasta sekä kirjailijan että kustantajan puolet, eikä minun tarvitse huolehtia siitä, tuleeko oma tekstini julkaistuksi. Enemmän tunnen kuitenkin olevani kirjailija, kustantaminen on minulle rakas harrastus.