Heidi Hyvärinen ja Siskotyttö, iloisella ilmeellä uuten treenikauteen!

Kuopiolainen Heidi Hyvärinen kamppaili lokakuussa viidenneksi maailman vanhimmassa ja kovimmassa triathlonkisassa eli Hawaijin Ironmanissa, sarjassa 30 – 34-vuotiaat. Huippusuorituksen taustalla on paitsi kova harjoittelu, myös kokemuksen kautta syntynyt vankka lajiosaaminen ja itsetuntemus.

Kun Heidi Hyvärinen kävelee torin poikki haastatteluun, ei monikaan vastaantulija tunnista kaupungin kenties kovakuntoisinta naista. Heidiä voi perustellusti kutsua teräsladyksi, mutta iloisesti hymyilevästä urheilijasta ei supervoimilla pullistelevaa egoistia tunnista. Triathlon on laji, jonka menestyjille harkinta, päättäväisyys ja myös nöyryys ovat ominaisia luonteenpiirteitä.
– Olin Hawaijilla nyt toista kertaa. Kolme vuotta sitten olin seitsemäs ikäluokassa 25 – 29 -vuotiaat. Tuon ensimmäisen reissun idea oli saada tuntuma kisaan ja sen tunnetusti vaativiin olosuhteisiin. Niiltä pohjilta oli hyvä asettaa tavoitteet tälle vuodelle, eli viiden sakkiin alle kymmenen tunnin ajalla. Tavoite on minulle tärkeä motivaatiotekijä ja onnistuminen kannustaa taas uusiin suunnitelmiin, suunnitelmassaan onnistunut Heidi kertoo.

Pelkkä sisu ei riitä

Vaikka triathlon onkin mitä puhtain kestävyyslaji, joka koostuu kolmesta kestävyyslajien perus-urheilumuodosta, ei kärkiryhmään ylletä pelkällä rautaisella hapenottokyvyllä ja lujalla luonnolla. Tekniikalla ja varusteilla on ylityöpäivän mittaisessa lajissa tärkeä merkitys.
– Perustekniikka on oltava hallussa. On osattava ihan oikein ja kunnolla uida, pyöräillä ja juosta. Entisenä kestävyysjuoksijana juoksu oli varsin hyvin hallussa kun aloitin. Eka pyörä oli sellainen että eipä tänään ilkeäisi sillä kisaan lähteä ja uinti se vasta töitä teettikin, Heidi muistelee uran alkua liki 15 vuotta sitten.
– Suoritustekniikkaan on aina syytä keskittyä. Näin pitkissä suorituksissa virheelliset liikeradat ja asennot kertautuvat ja aiheuttavat vammoja sekä myös hidastavat itse kisasuoritusta. Hyvä suoritus syntyy kovasta kunnosta, jonka oikea tekniikka ja asianmukaiset varusteet saavat täyteen hyötykäyttöön.

Tähtäin kolmannen kerran Hawaijille

Mitä lähempänä maailman kärkeä urheillaan, sitä tärkeämpää on, että varusteissa ei anneta turhaa tasoitusta. Ammattilaisia auttavat diilit välinevalmistajien kanssa, mutta matkalla huipulle panostusta omasta lompakosta tarvitsee kauan.
– Itselleni ammattilaisuus ei ole realismia, se vaatisi kiertämistä maailmalla rahapalkintoja tienaamassa. Kotimaisissa kisoissa palkinnot ovat toki arvokkaita, mutta harvemmin suoraa rahaa. Olen iloinen, että sairaanhoitajan työni KYSissä sekä fysioterapeutin ja personal trainerin työt mahdollistavat tavoitteellisen treenauksen. Ensi kauden päätavoite on täysmatka syksyllä Barcelonassa, joka on askel, minnepä muualle kuin seuraavaan Hawaijin Ironmaniin, Heidi Hyvärinen paljastaa tavoitteensa.

Tavoitteet motivoivat ja onnistuminen kannustaa jatkamaan.