Kirsi Pehkosen Jylhäsalmella salamoi ilmestyy huhtikuussa. Haastatteluhetkellä kirjailija teki käsikirjoitukseen vielä viimeisiä korjauksia.

Kirjailija Kirsi Pehkonen tunnetaan monipuolisena kirjailijana. Tänä vuonna häneltä ilmestyy niin maalaisromanttinen romaani kuin kirjailijoiden kirjoitusprosessia käsittelevä tietokirja.

Jos haluaa varaslähdön tulevaan kesään ja auringonpaisteeseen, on Kirsi Pehkosen huhtikuussa ilmestyvä Jylhäsalmella salamoi juuri oikea kirjavalinta.
– Jylhäsalmella on kesä, aurinko paistaa ja lempi leiskuu. Tämä on hyvänmielen kirjallisuutta, Pehkonen kertoo.
Viime vuonna alkanut kirjasarja sijoittuu kuvitteelliselle Jylhäsalmelle jossakin päin Itä-Suomea. Monet ovat nähneet kesäisessä paikkakunnassa losseineen yhtymäkohtia Pehkosen kotikonnuille Vehmersalmelle, mutta kirjailija vakuuttaa, että Jylhäsalmi asukkaineen on fiktiivinen paikka.
– Jylhäsalmelle voin tarvittaessa lisätä rakennuksia, ihmisiä ja paikkoja aina tarpeen mukaan. Myös henkilökaarti vaihtelee, mukana on vanhoja tuttuja, mutta myös uusia henkilöitä.

Maalaisromantiikka puree suomalaisiin

Lähes jokaisella suomalaisella on ainakin jonkinlainen suhde maaseutuun, siksipä maalaisromantiikalla on kysyntää.
– Ei vaikkapa englantilaiselle maaseudulle sijoittuva romaani tunnu samalta kuin supisuomalaiseen ympäristöön kirjoitettu tarina, Pehkonen miettii.
Itse hän ei ole lukijana ollut romanttisen kirjallisuuden suurkuluttaja. Siksipä genre tuntui aluksi ajatuksena vieraalta. Hyvin pian Pehkonen kuitenkin huomasi innostuvansa aiheesta.
– Nautin tapahtumien ja juonikuvioiden keksimisestä todella paljon. Toiset ratkovat ristikoita, minä romaanien käänteitä.
Pehkonen uskoo, että laadukkaalla viihteellä on oma, tärkeä merkityksensä.
– Näennäisestä keveydestä huolimatta niin sanottu hömppä voi herättää lukijassa paljonkin ajatuksia. Toisaalta toivon, että kevyet kirjat innostavat kirjallisuuden pariin myös uusia lukijoita.

Syksyllä tietokirja

Päivätyö Pehkosella on Toivalan koulun opettajana Siilinjärvellä, joskin syksyn ja talven aikana hän työskenteli apurahalla ja työsti tulevaa tietokirjaansa. Käsikirjoituksesta kirjaksi ilmestyy syyskuussa.
– Olen haastatellut kirjaa varten kirjailijoita ja saanut käydä todella mielenkiintoisia keskusteluja kirjailijan työstä. Mukana on myös savolaisia kirjailijoita, kuten Sirpa Kähkönen, Antti Heikkinen ja Tatu Kokko.
Pehkonen on uransa aikana kirjoittanut nuortenromaanisarjan, novellikokoelman ja dekkarin, lisäksi hän kirjoittaa lehtiin kolumneja ja lehtijuttuja.
– Toivon, että voin jatkossakin tehdä mahdollisimman paljon ja kirjoittaa monipuolisesti.