Jesse Hottinen otti viime vuonna vakuuttavia voittoja useissa kelkkakilpailuissa. Nyt on taas uusien tavoitteiden aika.

Maaninkalainen moottorikelkkailija Jesse Hottinen lähtee vuoden 2019 alussa alkavaan uuteen kisakauteen luottavaisin mielin. Hottinen on Enduro-luokassa saavuttanut Suomessa jo kaiken mahdollisen, joten nyt ovat tavoitteet korkealla Snowcross Pro Lite -luokassa.

Lapinlahden Alapitkältä kotoisin oleva Jesse Hottinen aloitti kelkkailun omalla kelkalla 15-vuotiaana. Kokemusta on kertynyt kymmenen vuotta.
Hottinen osallistuu nyt ensimmäistä kertaa Snowcross Pro Lite -luokkaan. Kilpailut ajetaan radoilla, jotka ovat samantyyppisiä kuin motocrossmoottoripyörillä ajettavat motocross-kilpailut. Kilpailujen finaalit ajetaan 15 – 20 kelkan yhteislähtöinä. Yksi vuoden 2019 kisoista ajetaan 16. – 17. maaliskuuta Puijon Pesäpallostadionilla.
– Kelkkojen moottorit ovat tuossa luokassa 600-kuutioisia, nestejäähdytteisiä ja kaksitahtisia. Moottoria ei saa virittää, mutta muita säätöjä saa tehdä, Hottinen esittelee.
Kilpakelkkailu on Suomessa harrastus, joten ”kaikki rahat, jotka tulevat, myös menevät”.
Hottisen taustavoimana tulevalla kaudella on kuopiolainen Crane Hill Racing Team, joka vastaa muun muassa kalustosta.
– Tulevana kautena on neljä SM-kilpailua. Viisi Pro Lite -sarjan parasta kuskia nousevat Pro-luokkaan, joten tavoitteeni on olla jokaisessa kisassa kolmen parhaan joukossa. Lisäksi saatan ajaa myös Enduroa, Hottinen kertoo.
Hottinen on vuosien varrella voittanut jo paljon, mutta viime kausi toi huippumenestyksen, kun hänen meriitteihinsä lisättiin Enduron SM-voitto, 500 kilometrin Giant-kilpailun voitto ja European Cup -voitto. Lisäksi hän oli Sprint-luokassa kolmas.

Muskeleita ja malttia

Kilpamoottorikelkkailu on kova laji, joka vaatii nopeutta, maastonlukutaitoa, hyvää fyysistä kuntoa sekä malttia ja keskittymiskykyä.
– Pidän kuntoani yllä kesäisin esimerkiksi crossipyöräillen, käyn kuntosalilla ja juoksulenkeillä ja pyrin myös kanalintujahtiin syksyisin. Talvella hiihto on hyvää peruskuntoilua ja ajotreenejä kelkalla on tietenkin paljon. Lähdemme Pohjois-Suomeen harjoittelemaan heti, kun lunta on riittävästi, Hottinen kuvailee.
Hottisen etevyydestä ja lajiominaisuuksista kertoo jotain myös se, että hän ei ole koskaan loukkaantunut kilpailuissa tai harjoituksissa.

Kelkkailuperhe kasvussa

Hottinen työskentelee raskaskonehuoltoon keskittyvänä yrittäjänä ja hänen työmaansa ovat eri puolilla Itä-Suomea. Kelkkataituria on työllistänyt myös hiljattain valmistunut oman talon rakennushanke Maaningalla.
Perheeseen on lisäksi syntynyt ensimmäinen lapsi, joten kiireet kotosalla jatkuvat. Puoliso Jonna Simontaival saattaa kuitenkin suhtautua ymmärtävästi kelkkailuharrastukseen, sillä hän on ajanut itsekin kilpaa ja voitti viime kaudella naisten Enduron ja Sprintin Suomen mestaruudet.