Levitä viltti nurmikolle, nauti auringosta, kesästä ja hyvästä seurasta. Helpot ja herkulliset piknik-eväät kruunaavat retken. Palvelualojen opiston oppilaat yhdessä opettaja Kikka Oikarisen kanssa järjestivät kesäisen piknik-kattauksen lukijoitamme varten. Poimi ohjeet talteen!

Mansikka -vaahtokarkki -melonivartaat

tuoreita mansikoita, vaahtokarkkeja, hunajamelonia ja varrastikkuja

Valmistus:
Puolita mansikat ja leikkaa kuorittu meloni paloiksi, laita palat vuorotellen varrastikkuihin.

Täytetyt patongit

2 esipaistettua patonkia
400 g jauhelihaa tai
250 g Quarn rouhetta
1 punasipuli
1 prk (180 g) pippurituorejuustoa
3 pepperoni-paprikaa
2-3 tomaattia
juustoraastetta
suolaa, pippuria ja muita mausteita oman maun mukaan

Valmistus:
Halkaise patongit pituussuunnassa kansi- ja pohjapaloiksi. Koverra patonkien pehmeä sisus talteen erilliseen kulhoon (se käytetään täytteeseen).
Paista jauheliha ja suikaloitu sipuli kypsiksi ja mausta oman makusi mukaan. Lisää sekaan tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Kasvistäytteessä laita Quarn-rouhe ennen maustamista raaka-aineiden sekaan.
Kaada täyte talteen otetun leivän sekaan ja möyhennä tasaiseksi. Voit tarvittaessa maustaa täytettä vielä tässä vaiheessa. Annostele täyte patonkeihin.
Leikkaa tai nypi pepperonien kannat irti ja painele ne tasaisesti muiden täytteiden päälle. Jos pepperonit ovat kovin pitkiä, voit leikata niitä hieman pienemmiksi.
Viipaloi tomaatit ja asettele viipaleet patongeille. Ripottele päälle lopuksi juustoraastetta. Paista 200 asteessa 10 – 15 minuuttia. Laita patonkien päälle kannet paiston puolivälissä. Sido jäähtyneet patongit pumpulilangalla niin ne pysyvät kasassa kuljetuksen aikana.

Leppäkerttupatongit

1 kpl valmista patonkia
100 g tuorejuustoa esim. ruohosipuli
5 kpl kirsikkatomaattia
5 kpl mustaa oliivia
1 puntti tuoretta basilikaa

Valmistus:
Leikkaa patonki viipaleiksi. Levitä tuorejuusto viipaleiden päälle. Laita basilikanlehti tuorejuuston päälle. Halkaise kirsikkatomaatti ja vedä veitsellä viilto kirsikkatomaatin keskelle ja nosta se patongin päälle. Laita leppäkertun pää ja pilkut mustasta oliivista.

Mittarimadot

0,5 kg viinirypäleitä
varrastikkuja tai elintarvikekäyttöön soveltuvaa rautalankaa
6 kpl kokonaista neilikkaa

Valmistus:
Pujottele huuhdotut viinirypäleet lankaan tai tikkuun ja tee silmät neilikan paloilla.

Hapankorppurullat

n. 20 kpl
1 pkt (400 g) hapankorppuja
kostuttamiseen maitoa
Täyte:
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl piparjuuritahnaa
tilliä

Valmistus:
Hienonna kylmäsavustettu kirjolohi. Sekoita kirjolohi, tuorejuusto ja piparjuuri keskenään. Kasta hapankorput kylmään maitoon siten, että molemmat puolet kostuvat. Levitä hapankorput laakealle vadille tai kelmun päälle sileä puoli alaspäin. Anna levyjen vetäytyä niin kauan että saat niistä kieriteltyä rullia. Levitä täyte kostutetun hapankorppulevyn päälle, ripottele täytteen päälle hienonnettua tilliä ja kääri rullalle. Aseta rullat vieri viereen rasiaan, peitä ne kostutetulla voipaperilla ja kelmulla. Anna vetäytyä pari tuntia ennen tarjoamista.

Limejuustokakku purkissa

annoksesta tulee neljä noin kahden dl purkkia
100 g digestivekeksejä tai kaurakeksejä
50 g voita
lusikankärjellinen inkivääriä

Jos haluat muruseosta myös raidaksi täytteen väliin, tee se silloin kaksinkertaisena.

1 1/2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 limen mehu ja kuori raastettuna
1 1/2 tl vaniljasokeria
1/2 – 3/4 dl sokeria
lisäksi marjoja tai hedelmiä

Valmistus:
Hienonna keksit pieneksi muruksi monitoimikoneessa. Lisää pehmeä voi, inkivääri ja aja tasaiseksi. Painele taikina purkkien pohjalle ja nosta jääkaappiin odottamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Raasta seokseen limen kuori ja purista mehu. Maista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria. Levitä tai pursota seos purkkeihin keksipohjan päälle. Pyyhi reunat puhtaaksi kevyesti kostutetulla paperilla. Nosta kylmään. Koristele marjoilla tai hedelmillä, ennen kuin pakkaat purkit mukaan.

Bataatti-fetajuusto salaatti

4 annosta
500 g bataattia
1/2 kpl tuoretta chiliä
1 kpl punasipulia
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
150 g fetajuustoa (rasvaa 25 %)
300 g kikherneitä (säilyke)
1 kpl jääsalaattia ruukussa
1/2 kpl kurkkua
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä

Valmistus:
Kuori ja lohko bataatti. Nosta lohkot leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla 15 – 20 minuuttia, kunnes bataatti kypsyy. Jäähdytä.
Huuhtele ja silppua chili. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Mausta ainekset öljyllä, suolalla ja pippurilla. Revi salaatti kulhoon, pilko kulhoon myös kurkku ja murenna feta. Lisää salaattipohjan päälle valutetut ja huuhdellut kikherneet ja uunissa paahdetut kasvikset. Viimeistele bataatti-fetasalaatti öljyllä ja etikalla.

Yrtti-juustotikut

n. 15 kpl
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
200g yrttituorejuustoa
1,5 dl punaleima Emmentalia hienoksi raastettuna tai muuta kovaa juustoa

Valmistus:
Nypi huoneenlämmössä pehmennyt voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin, muoviin käärittynä lepäämään. Voit ostaa myös valmiin taikinan kaupan pakastealtaasta.

Kaulitse voitaikina ohueksi levyksi. Levitä levyn toiselle puolelle tuorejuusto sekä ripottele juustoraaste tuorejuuston pinnalle. Halutessasi voit lisätä tuoreita yrttejä hienonnettuna levyn päälle. Silloin maku on voimakkaampi. Käännä toinen puoli levystä päälle ja kaulitse varovasti taas ohuemmaksi. Juustot jäävät taikinalevyn sisään. Leikkaa levystä n. 2cm paksuja suikaleita. Kierrä suikaleita muutama kerta jolloin saat tikkuihin kierteen. Voitele tikkujen pinta munalla ja ripottele päälle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista +200C noin 10 min.