Harri Ulmanen ja Tiina Räsänen töräyttävät kutsufanfaarin Kuopion Ruskatrööttään lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Vuoden 2018 Ruskatrööttä kajahtaa 5.-7. lokakuuta ja kyseessä on jo tapahtuman 22. kerta. Tänä vuonna itäsuomalaiset puhallinmusiikkiharrastajat kokoontuvat Kuopioon. Kaupunkiin saapuu satamäärin nuoria puhallinsoittajia huoltajineen.

Ruskatrööttä on valtakunnallisesti merkittävä puhallin- ja lyömäsoittajien yhteinen leiriviikonloppu, joka järjestetään vuosittain eri Itä-Suomen kunnissa. Tröötässä on ollut viime vuosina keskimäärin 300 osallistujaa. Kuopiossa tapahtuma on tänä vuonna ensimmäistä kertaa, vuosia sitten tosin kokoonnuttiin Nilsiässä.
Viikonloppu tukee vahvasti lasten ja nuorten soittoharrastusta, ylläpitää soittamisen intoa sekä auttaa uusiin soittokavereihin tutustumista. Ruskatrööttä kokoaa lapsia ja nuoria sekä myös enenevässä määrin heidän vanhempiaan yhteen. Tapahtuma mahdollistaa soittamisen täysimittaisessa puhallinorkesterissa, mikä pienillä paikkakunnilla ei arjessa ole mahdollista. Haapaniemen Nuorisopuhallinorkesteria johtava Harri Ulmanen kertoo Ruskatröötän olevan kaikille osallistujille todella mieluinen ja innokkaasti odotettu tapahtuma.
– Tröötässä kaikki pääsevät soittamaan isossa kokoonpanossa, mikä ei todellakaan ole varsinkaan pienempien paikkakuntien soittajille mikään itsestäänselvyys. Yhteisöllisyys on vahvaa ja saattaapa joku soittaja valita kokoonpanonsa kaverien, ei oman soittotason mukaan. Yhdessä soittaminen on homman ydin ja on hämmentävää nähdä, miten valtavia harppauksia parissa päivässä otetaan, Ulmanen kertoo.

Yhdessä edistymistä ja soittamisen riemua

Intensiivinen viikonloppu alkaa avauskonsertilla, jonka jälkeen jakaudutaan viiteen eri orkesteriin A:n jo pidemmälle opiskelleista E:n tänä vuonna aloittaneisiin. Sitten edessä onkin tiukkaa treeniä sunnuntain päätöskonserttia varten. Pohjantien Nuorisopuhallinorkesteria johtava Taina Räsänen kertoo, että Ruskatröötän konserttiin valmistaudutaan jo ennen leiriviikonloppua.
– Kappaleet ovat tiedossa ja niitä kukin on harjoitellut omalla paikkakunnallaan. Viikonloppuna onkin sitten mukava soittaa kappaleet uudessa kokoonpanossa. Hyvällä syyllä voi sanoa, että musiikki yhdistää. Pienen alkukakofonian jälkeen yhteinen soundi löytyy yllättävän nopeasti ja sunnuntaina kuullaan komeaa soittoa. Tervetuloa kuuntelemaan Musiikkikeskukselle niin avauskonserttia kuin päätöskonserttiakin, Kuopiossa on harvoin koolla yhtä aikaa tällaista määrää puhallin- ja lyömäsoittajia, Räsänen ja Ulmanen toivottavat.