Sähköpyörä on tänä keväänä yhä useamman valinta, Mikko Konttinen ennustaa kirkkaassa maaliskuun auringossa Shimano Steps -järjestelmällä varustetun Helkama SE10-sähköpyörän kanssa.

Sähköavusteisten polkupyörien suosio on rajussa kasvussa ja malleja on tänä keväänä enemmän kuin koskaan. Kuopion Intersportissa tarjolla on 14 erilaisen sähköpyörän valikoima.

Sähköavusteisen pyörän ero tavalliseen pyörään on sähkömoottori, joka avustaa polkijaa polkiessa ja tehostaa matkantekoa raskaissa ylämäissä tai pidemmillä, väsyttävillä ajomatkoilla. Sähköpyörien moottori- ja akkutekniikoissa on eroja ja niihin kannattaa perehtyä. Laadukkailla akuilla ja komponenteilla saavutetaan paitsi korkea turvallisuuden taso ja ajamisen helppous, myös pitkä käyttösäde. Modernit akut mahdollistavat yhdellä latauksella jopa noin 150 kilometrin ajokantaman riippuen käytössä olevasta avustustasosta, ajoreitin profiilista ja akun tehosta. Avustuksen voi myös kytkeä tarvittaessa kokonaan pois päältä, jolloin pyörä toimii kuten tavallinen polkupyörä.

Ihanneajokki savolaismäkiin

Kuopion Intersport on varautunut vilkkaaseen sähköpyöräkevääseen ja -kesään. Päämerkki on kotimainen Helkama, joka on panostanut sähköpyörien tuotekehitykseen vuosituhannen vaihteesta lähtien. Valikoimat ovat monipuolisemmat kuin koskaan, peräti 14 mallia. Mikko Konttinen on varma, että tänä vuonna sähköpyörä nousee Kuopiossakin sille kuuluvaan asemaan kaupunkilaisten kulkuvälineenä.
– Jos Pohjanmaan tasaisilla lakeuksilla on oivallettu sähköpyörän kiistattomat edut, niin on helppo ennustaa Savonkin mäkimaisemiin ilmestyvän näitä mainioita pyöriä. Sähköpyörällä nousu Neulamäelle tai Julkulasta kaupunkiin on tavallisellekin pyöräilijälle enemmän nautintoa kuin reisiä jumittavaa maitohappokylvetystä. Konttinen kertoo.

Pyörä oman ajon mukaan

Sähköpyöriä on tarjolla moneen eri tarkoitukseen. Kolmivaihteisia citypyöriä, maastopyöriä, retkipyöriä, hybridejä ja muita malleja on käytännössä jo sama valikoima kuin tavallisiakin pyöriä. Mikko Konttinen kehottaa pohtimaan oman pyörän käyttötarkoitusta ennen valintaa.
– Työmatkasähköpyöräilijät ovat suuri käyttäjäryhmä. Tyylikäs ulkonäkö, varmaa toimivuus, tavaran kuljetusmahdollisuudet sekä pitkää kantama yhdellä latauksella ovat tärkeitä ominaisuuksia. Citysähköpyöräilijä suosii pystyä ajoasentoa ja jalkajarruja sekä helppoja napavaihteita. Muutaman kilometrin matkoilla ajamisen vaivattomuus ja toimintojen loogisuus painottuu, eikä pitkää kantamaa välttämättä tarvita, Konttinen vertailee ja kertoo maastosähköpyöräilyn olevan ihan oma lukunsa. Maastosähköpyöräilijä haluaa usein näyttävän ajokin sekä parasta laatua olevat jarrut, vaihteet ja muut osat pyöräänsä.
– Moottorin tulee vastata ärhäkästi polkemiseen. Tuntuman tulee olla kevyt ja pyörä hyvin ohjattava niin ylä- kuin alamäessäkin. Kantama ei maastosähköpyöräilyssä ole kriittinen ominaisuus, mutta sähkön palauttava voima on usein tarpeen vaativan maastolenkin jälkeen, Konttinen muistuttaa.

Viritykset omiin ajotarpeisiin

Samaa moottoria voidaan käyttää erilaisissa pyörissä, mutta ajotietokoneella ohjelmoidaan vääntö ja kiihtyvyys optimaaliseksi eri käyttötarkoituksiin. City-pyörän ja maastopyörän asetukset ovat erilaiset. Jos tehoja otetaan irti enemmän, kuluttaa se akkua hieman enemmän ja ajokantama lyhenee. Tällainen modifiointi parantaa huomattavasti käyttömukavuutta ja helpottaa oikean pyörän valintaa. Intersport keskittyy ennen kaikkea laadukkaisiin pyöriin.
– Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että halvalla ei saa hyvää ja pienellä lisäpanostuksella saa juuri omiin ajotarpeisiin sopivan ajopelin. Nykytekniikka mahdollistaa sähköpyörän virittämisen lähes autojen tapaan, taloudellisesta kauppakassista urheilulliseen sporttikiituriin, Mikko Konttinen lupaa.

p

Intersport
Kuopio keskusta
Haapaniemenkatu 32, 70110 Kuopio
puh.017 289 6100
fax 017 289 6101
ma – pe 10 – 19, la 10 – 16
kuopio@intersport.fi
www.intersport.fi