Iivo Niskanen ja Itelasaretti ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä vuosien ajan. Aluejohtaja Petri Venesmaa (vas.) ja toimitusjohtaja Urho Väätäinen kertovat, että paikallisten urheilijoiden tukeminen on lääkärikeskukselle kunnia-asia.

Toimivat terveyspalvelut ovat tärkeitä kaikille. Mutta kun harjoitellaan maailman huipulla, on erityisen tärkeää, että taustalla ovat osaavat ja luotettavat terveyden ammattilaiset. Maailmanmestari Iivo Niskasen ja Itelasaretin yhteistyö on kuitenkin parhaimmillaan silloin, kun yhteyksissä tarvitsee olla mahdollisimman harvoin!

Olympiavoittaja ja maailmanmestari on käyttänyt Itelasaretin palveluja Kuopioon muuttamisesta lähtien, vuodesta 2013.
– Itelasaretissa kaikki on saman katon alla. Kaikki pientä flunssaa suuremmat vaivat ja verikokeet hoituvat täällä. Omalääkärini Ismo Vajannon olen tuntenut hiihtopiireistä jo lapsesta saakka.
Se, että omalääkäri tuntee lajin ja sen vaatimukset, on Niskaselle tärkeää. Kestävyysurheilija ei voi menettää liian monta harjoituspäivää. Asiantunteva lääkäri pystyy ennakoimaan ja auttamaan vaivojen ennaltaehkäisyssä. Luottamusta antaa sekin, että lääkärikeskuksessa löytyy asiantuntemus kaikkiin vaivoihin.
– Minun on helppo kontaktoida omalääkärin kanssa, joka puolestaan tarvittaessa konsultoi muita erikoislääkäreitä. Takana on moniosaajien tiimi, johon voi luottaa.

Urheilijan työterveyshuolto

Toimitusjohtaja Urho Väätäinen kertoo, että Itelasaretille on tärkeää olla mukana tukemassa paikallisia urheilijoita.
– Meille on kunnia-asia olla puskemassa urheilijoita uralla eteenpäin ja olla osaltamme mahdollistamassa heidän menestystään. Huippu-urheilijat edustavat upeasti paitsi Suomea myös kotiseutuaan ja tuovat sitä maailmalla tunnetuksi.
Molemmat sitä mieltä, että urheilijan ja lääkärikeskuksen suhde on parhaimmillaan silloin, kun kontaktissa tarvitsee olla mahdollisimman vähän.
– Kyse on urheilijan työterveyshuollosta. Pyrimme siihen, että Iivolla olisi mahdollisimman vähän terveysongelmia ja asiaa meille.
Itelasaretti tekee ennaltaehkäisevää työtä myös esimerkiksi KuPsin kanssa.
– Olemme tehneet KuPsin jalkapalloilijoille sydämen kaikukuvauksia. Tarkoituksena on löytää mahdolliset riskipotilaat jo ennakkoon ja ehkäistä palloilijoiden sydänperäisiä äkkikuolemia. Tärkeintä on yksilöiden hyvinvointi, mutta asia ei ole merkityksetön myöskään seuralle ja lajille. Jos tällainen traaginen tapahtuma sattuisi, notkahtaisivat myös junioriharrastajien määrät saman tien, Väätäinen pohtii.

Ennakointi ehkäisee vammoja

Itelasaretin aluejohtaja, ortopedi Petri Venesmaa muistuttaa, että eri lajeissa syntyy tyypillisesti erilaisia rasitusvammoja.
– Esimerkiksi hiihdossa, palloilussa, uinnissa ja hyppylajeissa rasituksen kohteeksi joutuvat vähän eri paikat kehossa. Ilmiö näkyy myös junioreilla, joiden harjoittelu saattaa olla kovaa, mutta yksipuolista lajiharjoittelua.
Niskanen tunnistaa ilmiön.
– Hiihdossa tasatyönnön lisääntyminen näkyy monella hiihtäjällä selkävaivoina. Lääkäri on tärkeässä roolissa siinä, että pystytään tekemään asiat paremmin ja ehkäisemään vammat. Koen, että lääkäri on valmennukseen yksi lisä, tuki ja turva. Ei tarvitse miettiä ja kyseenalaistaa, uskaltaako tehdä jotakin.
Keskeistä urheilijan ja lääkärin välillä on molemminpuolinen luottamus. Myös lääkärin pitää pystyä luottamaan siihen, että annettuja ohjeita noudatetaan. Niskanen kertoo, että omalääkäri on yhteydessä myös suoraan valmentaja Olli Ohtoseen.
– Valmentajan on hyvä tietää, missä mennään ja ottaa mahdolliset vaivat huomioon harjoitusohjelmaa tehdessä.
Yhteistyö Itelasaretin kanssa on ollut kaikin puolin ongelmatonta ja jouhevaa. Päättynyt kausi sujui hyvin, ja Iivo Niskanen sai urheilla terveenä. Tämä näkyi tuloksessa.
– Luotto omaan tekemiseen on kasvanut. Pyrimme Ollin kanssa tekemään kaikki asiat mahdollisimman hyvin ja on tärkeää, että taustalla on tehokas terveydenhuolto. Mutta toivottavasti ei nähdä ensi kaudellakaan liian usein, Niskanen myhäilee lääkäreille.

p

Itelasaretti / Dextra
Koljonniemenkatu 2,
70100 Kuopio
puh. 017 263 1200
www.ite.fi