Poniravit ovat urheilua siinä mielessä kuin hevosravitkin. Ponit juoksevat 1100 metriä eli yhden kierroksen.

Kun hellyttävät ponit ravaavat raviradalla, on katsojilla hymy herkässä. Pienen koon ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Poniakaan ei voi ohjastaa kuka tahansa. Nuorilla ohjastajilla on takanaan jo vuosien kokemus. Poniraviharrastus vaatii määrätietoista harjoittelua niin ponilta kuin ohjastajaltakin.

Kuopion Ravinuoret on aktiivinen yhdistys, joka kasvattaa nuoria lupauksia raviurheilun pariin. Kuopion seudulla ohjastajia on useita kymmeniä. Ohjaaja Noora Nykänen on itsekin harrastanut hevosten ja ponien parissa ensimmäiseltä luokalta lähtien.
– Tämä on hyvä harrastus ja pitää poissa pahuudenteosta. Jo nuoresta oppii ottamaan vastuuta eläimenhoidosta. Radalla oppii myös häviämään ja hyväksymään sen, että kaikki ei aina ole omasta tekemisestä kiinni, hän listaa harrastuksen hyviä puolia.
Varsinaisia poniraveja järjestetään raviradoilla kesäaikaan, mutta ponilähtöjä on muiden ravien yhteydessä useita kertoja viikossa ympäri vuoden. Sen lisäksi järjestetään harjoitusraveja. Pienempiä A-poneja voivat ohjastaa 10 – 18-vuotiaat ja isompia B-poneja ajetaan 12-vuotiaasta aina siihen saakka, kun ravikokemuksen perusteella siirrytään hevosiin. Ponit puolestaan ovat kilpailuiässä 3 – 18 -vuotiaina.

Ponissa on voimaa

13-vuotias Nea Pitkänen ohjastaa 6-vuotiasta Razzo-ponia. Kaksikko harjoittelee Nean kotona olevalla radalla joka toinen päivä ajamalla 8 – 10 kilometriä.
– Parasta on kilpaa ajaminen ja ponin kanssa puuhastelu. Tämä on monipuolinen harrastus, sillä ponin kanssa voi tehdä kaikenlaista.
Razzo juoksee 1100 metrin lenkin reilussa kolmessa minuutissa. Suomen parhaat raviponit taittavat matkan kahden ja puolen minuutin pintaan. Razzo on kuitenkin vasta uransa alussa.
– Tavoitteena on mennä koko ajan eteenpäin. Totuttelemme toisiin poneihin, nyt Razzo vielä saattaa hämmentyä kisatilanteessa ja pudottaa ravin pois, Nea kertoo.
Myös ohjastajalta vaaditaan hyvää peruskuntoa.
– Kun poni vetää kunnolla, kyllä se tuntuu siltä, että sormet putoaa pois!

Örkki tuli taloon

Nea Pitkänen on touhunnut kotonaan hevosten ja ponien kanssa pienestä asti. Sama pätee myös 10-vuotiaaseen Neea Hartikaiseen, jonka kotoa löytyy kolme ponia ja 20 hevosta. Kun hänen ohjastamansa poni Dirlandaa K, kavereiden kesken Örkki, tuli taloon, oli Neea neljävuotias.
– Örkki on kasvanut yhdessä lastemme kanssa, ja päinvastoin, Neean äiti kertoo.
Kun harrastuksen on perinyt jo äidinmaidossa, ei vauhti radalla tunnu missään. Hyvät suojavarusteet on kuitenkin oltava.
– Kypärä ja turvaliivi, paidassa ei saa olla huppua, Neea listaa turvallisuustekijöitä.
Ponien kanssa onneksi sattuu harvemmin isompia vahinkoja. Varusteiden kannattaa tosin olla kunnossa muistakin syistä. Kun poni ravaa kuraisella säällä, saa ohjastaja varautua siihen, että rapa lentää!

Kesäsateen kesäterkut

Heippa vaan kaikki ystävät!
Ajattelin lähettää näin kesän kunniaksi teille kuvan viime kesältä. Uiminen on tosi mukavaa ja eiköhän me Tapion kanssa käydä järvessä tänäkin kesänä. Tapio on kyllä reilu kun vie minut uimaan ihan autokyydillä työpäivän jälkeen ja hierookin vielä lihakset pehmeiksi. Sitten taas jaksaa kopsutella pitkin Kuopion katuja!
Kesällä ollaan tutulla paikalla kauppahallin kulmalla, siinä Siskotytön takamuksen puolella, joka viikko valmiina töihin. Jos ei meitä tolpalla näy niin ollaan melko varmasti jossain päin ajelemassa. Tapsalle voi kilauttaa numeroon 0400 166 136, jos tulee kyydin tarvis eikä ole ihan varma missä päin me liikumme.
Semmoista vielä, että on tosi mukavaa kun käytte meitä tervehtimässä. Mutta älkää tuoko minulle herkkupaloja, niihin kun tulee ihan himo ja saatan sitten murjottaa jos joku ei tuokaan. Samoin ei kannata arvaamattomasti taputella. Minä kun olen ajoittain ihan omissa ajatuksissani, niin saatan säikähtää. Kova hälinä ja äänekäs touhu ei minulle sovi muutenkaan, siksi me pidetään Tapion kanssa vapaata kun torilla on jotain isoa ohjelmaa.
Nähdään kesällä ja käydään yhdessä katselemassa Kuopiota!

t.Kesäsade, se Vossikka-polle