Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ei mikään opiskelijakämppä, vaan ensimmäinen oma koti

Sisustus ja kalustus

Syksyllä moni nuori muuttaa lapsuudenkodista omilleen. Useimmiten ensimmäinen koti löytyy asuntolasta, soluasunnosta tai yksiöstä. Kuinka omaan boksiin taiotaan viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä, kun neliöt ja sisustusbudjetti ovat rajalliset?

Muuttaminen kotoa pois on iso päätös, myös taloudellisesti. Nuorella ei useinkaan ole juuri mitään valmiina ja omaan kotiin tarvitaan astioita, huonekaluja, liinavaatteita ja paljon muuta. Sisustussuunnittelulinjasta Pohjois-Savon opistolla vastaavalle Anni Savolaiselle nuorten aikuisten sisustushaasteet ovat tuttuja.
– Kannattaa tietysti ihan ensin miettiä, löytyykö omasta lapsuudenkodista jotain sellaista, mitä voisi ottaa mukaan. Myös sukulaisilta ja tuttavilta voi löytyä vaikka ylimääräisiä huonekaluja tai tekstiilejä. Kaiken ei tarvitse, eikä kannatakaan olla uutta, vaan vanhemmat esineet tuovat kodikkuutta ja lämpöä, hän muistuttaa.
Myös kirppiksiltä ja kierrätyskeskuksista voi tehdä edullisia löytöjä. Vanhasta omannäköiseksi tuunaaminen onkin hyvin trendikästä, ekologista ja taloudellista.

Sirot ja monikäyttöiset kalusteet pienen tilan ratkaisu

Rahan lisäksi rajoitteita luovat käytettävissä olevat neliöt. Kun tila on kompakti, kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Voiko osaa tavaroista säilyttää varastossa tai vaikkapa vanhempien luona? Myös huonekalujen kokoon ja muunneltavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
– Huonekaluostoksille kannattaa lähteä pohjapiirroksen ja mittojen kanssa, ettei käy niin, että myymälässä sopivankokoiselta näyttänyt huonekalu osoittautuukin aivan liian suureksi. Sirot huonekalut tuovat tilaan avaruuden tuntua.
Kannattaa myös miettiä sitä, voiko huonekalujen toimintoja yhdistää. Voisiko läksyt tehdä ruokapöydällä ja toimisiko sänky päiväsaikaan sohvana vaikkapa tyynyillä tuunattuna?
– Renkaat kalusteissa mahdollistavat niiden helpon siirtämisen tilanteen mukaan paikasta toiseen.
Yksi ikuisuusongelma niin pienissä kuin isoimmissakin kodeissa on säilytystilan puute. Lisää tilaa saa ottamalla esimerkiksi kaappien päällykset ja sängyn aluset käyttöön. Koreihin ja laatikoihin mahtuu tavaraa säilytykseen, mutta yleisilme säilyy siistinä. Savolaisella on myös vanha ja toimiva neuvo tavaroiden säilyttämiseen.
– Kun kaikella on paikkansa, järjestys säilyy ja silloin pienempikin säilytystila riittää.

Tunnelmaa väreillä, valoilla ja kasveilla

Tunnelmaa ja kodikkuutta saadaan aikaan myös väreillä. Savolainen rohkaisee tarttumaan maalipensseliin ja käyttämään itselle mieluisia värejä ja sävyjä. Kannattaakin rohkeasti kysyä vuokranantajalta, onko hänellä mitään maalaamista vastaan. Aina maalaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista.
– Silloin väriä ja pehmeyttä voi tuoda sisustukseen tekstiileillä, kuten tyynyillä, verhoilla ja päiväpeitolla. Verhoilla saa nopeasti isompia väripintoja ja suurella matolla puolestaan peittyy epämiellyttävä muovimatto.
Asia, mikä usein jää huomiotta, on valaistus. Yleisvalaistuksen pitää toisaalta olla riittävän hyvä ja tehokas, toisaalta irtovalaisimilla huoneeseen saa tunnelmaa ja lämpoä.
Kodikkuutta syntyy myös viherkasveilla. Vaikka viherpeukalo on keskellä kämmentä, sellaisiakin kasveja on, jotka pärjäävät vähällä valolla ja vedellä. Myös luonnosta löytyy kasveja pienen budjetin sisustukseen.
– Esimerkiksi heinät ovat tällä hetkellä hyvin trendikkäitä.


Huomioi ainakin nämä!

• Käytä rohkeasti värejä, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja oloa.
• Muista ottaa kalustaessa huomioon kodin mittasuhteet.
• Tekstiilit tuovat kotoisuutta, väriä ja estävät kaikumista.
• Huomioi valaistus. Irtovalaisimet tuovat lämpöä ja tunnelmaa.
• Hyödynnä vanhoja kalusteita. Pengo kirpparit, sukulaisten ja tuttavien varastot.
• Muista järjestys! Kun tavaroille on oma paikkansa, ne on helppo löytää ja ne eivät vie liikaa tilaa.

Hyödynnä vanhat huonekalut ja yhdistele rohkeasti uuteen. Viherkasvit tuovat väriä, eivätkä kaikki vaadi varsinaista viherpeukaloa.


Taulut voi sjoittaa myös hyllylle, jolloin niiden vaihtelu on helppoa.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.