Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Elokuvanautintoja etsimässä

Muut

Hyvät Kuvat -elokuvakerho on edistänyt elokuvakulttuurin monimuotoisuutta Kuopiossa jo 1980-luvulta lähtien, Santtu Paananen (vas.) ja Tuomas Hirvonen kertovat.

Hyvä elokuva herättää tunteita ja katsojassa jonkin uuden ajatuksen ihmisyydestä tai yhteiskunnasta. Kuopiolainen Hyvät kuvat -elokuvakerho on jäsenmäärältään Suomen suurin elokuvakerho ja se on toiminut yhtäjaksoisesti jo 1980-luvulta saakka.

Hyvät kuvat on niin vakiintunut osa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan toimintaa, ettei tarkkaa perustamisajankohtaa muista kukaan. ”Kevyesti 30 vuotta” kuuluu tarkin arvio. Elokuvan ilosanomaa on siis viety eteenpäin jo 80-luvulta asti.
Näkyvin osa kerhon toimintaa ovat viikoittain Kino Kuvakukossa järjestettävät näytökset. Sekä syys- että kevätkaudella näytetään 12 – 13 elokuvaa, jotka yhdistyksen johtokunta on valinnut puolivuosittain ohjelmistoonsa.
– Valinnat tehdään demokraattisesti. Olennaista on, että ohjelmisto on riittävän monipuolinen, herättää kiinnostusta ja keskustelua. Myös laadusta halutaan pitää kiinni ja hyvät arvostelut tai ilmiöksi muodostuminen ovat puoltavia kriteerejä. Pohjaa valintoihin saamme kerhoelokuvalistoilta, mutta myös katsojien toiveita otetaan huomioon, yhdistyksen varapuheenjohtaja Santtu Paananen kertoo.

Kuopiolaista elokuvakulttuuria

Kerhon missiona on luoda Kuopioon elokuvakulttuuria, edistää sen monipuolisuutta ja tuoda laadukkaita leffoja jäsenten katsottavaksi kohtuulliseen hintaan. Elokuvaharrastus sopiikin hyvin opiskelijan kukkarolle, sillä kausikortti maksaa vain 25 euroa. Yhdelle elokuvalle jää hintaa vain parin euron verran.
Yhdistyksen jäsenistä tietyn osan on oltava opiskelijoita, mutta mikään ei estä myös muita laatuleffoista kiinnostuneita ostamasta kausikorttia. Yksi uusista kerholaisista on Tuomas Hirvonen, joka liittyi mukaan muutettuaan takaisin Kuopioon.
– Olen kiinnostunut elokuvista ja haluan olla tukemassa tällaista toimintaa ja valtavirrasta poikkeavaa elokuvakulttuuria. Kynnys toimintaan lähtemisessä oli matalalla ja olen huomannut, että tähän porukkaan on helppo tulla mukaan. Harrastuneisuus yhdistää.
Hirvonen ei määrittele itseään elokuvafanaatikoksi, mutta laadukkaita elokuvia hän arvostaa. Myös se on hyvä, että Hyvien kuvien ohjelmisto vie välillä pois mukavuusalueelta.
– Tietenkään kaikki elokuvat eivät ole omaan makuun, mutta ei se haittaa, on hyvä katsella monenlaista.

Hypetys ei laadun tae

Paanasen ja Hirvosen mukaan elokuvan tilanne Suomessa vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä. Tutkimusten mukaan suomalaiset käyvät elokuvateattereissa enemmän kuin aiemmin. Myös uusia, pieniä teattereita perustetaan. Toisaalta Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ovat tuoneet elokuvat helpommin tavoitettaviksi kuin koskaan ennen.
Katsoipa elokuvan missä tahansa, suursuosio ei ole välttämättä laadun tae.
– Ihmiset ovat kassamagneettien lisäksi kiinnostuneita myös marginaalisemmista elokuvista. Vaikka elokuva ei olisi hypetetty, se voi silti olla hyvä, miehet muistuttavat.

Hyvää kuvaa etsimässä

Hyvän elokuvan kriteereitä on monenlaisia. Santtu Paananen ja Tuomas Hirvonen kehottavat astumaan rohkeasti genre- ja maarajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi Euroopassa tehdään paljon laadukkaita leffoja.
– Hyvän elokuvan tunnistaa siitä, että teatterista pois kävellessä on avartunut olo. Tuntee saaneensa uutta perspektiiviä asioihin. Usein myös sellaiset elokuvat, jotka jakavat mielipiteitä, ovat herätteleviä.

Jos kaipaat uutta katseltavaa, ota koppi Tuomaksen ja Santun leffavinkeistä:

Santtu:
Mulholland Drive:
David Lynchin ohjaamat elokuvat ylipäänsäkin ovat katsomisen arvoisia.
Lynch tekee elokuvan kielellä asioita, joita ei voi pukea sanoiksi. Hän pelleilee
katsojan psyykellä. Mulholland Driven katson aina uudestaan ja uudestaan.
Dogtooth:
Yorgos Lanthimosin elokuva käsittelee perhedynamiikkaa: mitä on vallankäyttö ja miten se voi riisua ihmisen aseista pelkästään kielen avulla?

Tuomas:
Kidnappaus Kaukasiassa:
Tämä elokuva yllättää.Kreisikomedia Neuvostoliitosta 1960-luvulta. Erittäin laadukkaasti tehty, hyvät näyttelijät ja hulvaton meininki. Löytyy Youtubesta!
Quentin Tarantinon Once upon a time in Hollywood: Yhtä elokuvanautintoa. Taitavasti tehty, tyylikäs, siisti ja mukaansatempaava. Kaikki elokuvan elementit samassa paketissa. Silmäkarkkia.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.