Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Etäisten laaksojen niekka

Muut

Viime viikonloppuna sain kunnian osallistua Puumalan Kirjakemmakat -tapahtumaan. Lauantai-illan ohjelmassa oli runoristeily, jota hieman arveluttavasti markkinoitiin Itä-Länsi -sanamaaotteluna. Arveluttavuus, ainakin minun mieleeni, syntyi ajatuksesta käydä runokilpaan itseään Heli Laaksosta vastaan! Onneksi risteily meni kuitenkin leppoisissa murremerkeissä suulaan varsinaissuomalaisen ja puheliaan savolaisen pulpattaessa suuna päänä pitkälti toista tuntia. Minusta ei siis tullutkaan raskaan sarjan murrematsin Chuck Webneriä, kuten ehdin pelätä.

Sananvaihto Helin kanssa oli vilkasta ja molemmat muistelimme lapsuuttamme, mitä meistä pitikään tulla. Pikku-Heli ei osannut aavistaa ”sanamaijan” uraansa ja opon kuulustelussa minäkin ennustelin kätevän rakennusmiehen tai rajavartijan uraa. Näin siis itseni erämaiden hiljaisena vaeltajana, joka pelkällä puukolla hoitelee vaarat tieltään ja elannon itselleen. Tuskin pahemmin olisi voinut vikaan mennä.

Illan mittaan sanailu yltyi ja Helin kertoessa delegoinnista totesin sen olevan Savossakin tuttua, eri nimellä tosin. Sehän on tapahtuma missä ”ossoomattomat vokottelloo haluttomia tekemään millon mitäkii, ylleesä mahottomia”. Useimmiten kyseessä on projekti, joka on siis ”tekemistä vaelle valamis urakka”. Projekti taas on saanut alkunsa visiosta, joka tunnetaan paremmin nimellä ”herraen huave”. Lännessa asiat ilmaistaan lyhyemmin, idässä tavuja ja liudennuksia ei pihtailla. 

Lopulta innostuimme ratkomaan ajankohtaisiakin pulmia. Sukupuolisidonnaiset ammattitermit ovat joutuneet ahtaalle ja ihan kaikkea ei voi korvata henkilö-sanalla. Heli oli pohtinut asiaa ja ehdotti korvaavaksi sanaksi termiä ”niekka”. Onhan olemassa runoniekka ja viuluniekkakin, miksipä siis ei palopaikalle kiiruhtaisi paloniekka ja presidentin kannoilla kävelisi turvaniekka? Ehkäpä tehtaan työväen asioita hoitaisi pääluottamusniekka ja pikkupomona häärisi esiniekka? Sana todettiin hyväksi ja mietintä jatkui, voisiko sitä käyttää muuallakin.

Elokuvien nimiä kun vähän päivittäisi, tulisi vallan hyviä uusia. Niekka vailla menneisyyttä, Etäisten laaksojen niekka ja Vieras niekka tuli taloon. Entäs biisien nimet? Mä olen niekka, jolle ei koskaan tapahdu mitään. Mennyt niekka ja niekan elämää. Niekka, jonka ympäriltä tuolit viedään. Lista on oikeastaan loputon. 

Mitään kisailua ei siis lopultakaan syntynyt, vaan niin me sanailijat kuin yleisökin olimme vahvan tasapelin kannalla. Lopputulemaksi tuli sekin että covid-vuoden teema olkoon edelleen kotimaan matkailu, minullekin Puumala oli uusi tuttavuus kuten edellisen viikonlopun Vääksykin. Huiman kauniita seutukuntia, joissa kannatti käydä. Suosittelen kotimaan kohteita ja reippaita turvavälejä myös syksyn rientoihin!

 

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.