Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Häjy asettuu taloksi

Henkilöt

Nyrkkeilijän monet kasvot. Juho Haapojasta on moneksi. Kesällä Härmän Häjy muuntautuu Ruma Ruba Korpelaksi, tällä kertaa Savon XPressin kansikuvakasvoksi.

Härmän Häjynä monien tuntema ex-ammattinyrkkeilijä Juho Haapoja viettää tulevan kesän Kuopiossa Vuonna 85 -musikaalin tiimoilta.

Nyrkkeilyurallaan Haapoja tuli tunnetuksi iskuja pelkäämättömästä asenteestaan ja samalla linjalla aloitetaan myös musikaaliura.
– Näytellyt olen viimeksi koulun kuusijuhlassa, jossa esitin sheikkiä, joten tämä on hyppy pois omalta mukavuusalueelta. En kuitenkaan lähde lavalle leikkimään. Kun jotakin teen, teen sen sata lasissa, Haapoja kertoo.
Mies näkee näyttelemisen ja nyrkkeilyn välillä yhtäläisyyksiä. Nyrkkeilyottelussakin ollaan esillä yleisön edessä.
– Suurin liveyleisö minulla on ollut Hartwall-Areenalla, kun nyrkkeilin Sami Elovaaraa vastaan. Silloin katsojia oli 10 000. Tuntemukset ennen näytöstä ovat varmastikin samankaltaisia kuin ennen ottelua. Luulen, että en jäädy myöskään teatterin lavalla. Katsotaan sitten, sateleeko suorituksesta kukkasia vai tomaatteja.
Haapoja valmistautuu rooliinsa urheilijan asenteella ja metodeilla. Alun perin ajatuksena oli muuttaa kesäksi Kuopioon koko perheen kanssa, mutta roolin rakentuminen ja keskittyminen vaatii tilaa ympärilleen.
– Nyrkkeillessäni muutin ennen ottelua viikoksi tai pariksi hotelliin keskittyäkseni. Uskon, että kun saan kesällä näytöksiä alle ja niin sanotusti muutaman rintakarvan kasvatettua, sitten perhekin tulee tänne käymään.

Kuuluisaa sukua

Jonkin verran näyttelijän geenejä saattaa virrata myös Haapojan veressä. Monesta rakastetusta roolista tuttu Kalevi Haapoja on hänelle nimittäin sukua.
– Kalevin ja minun paapat olivat keskenään serkkuja. Kalevi on mainio mies, aina ketunhäntä kainalossa ja hänestä riittää juttuja kerrottavaksi.
Tarinoita riittää myös kaukaisemmasta esi-isästä, Matti Haapojasta, joka oli 1800-luvulla elänyt eteläpohjalainen murhamies ja puukkojunkkari. Sanomalehdistö kirjoitti hänen tekemistään rikoksista paljonkin. Lopulta Haapoja karkotettiin Siperiaan, josta hän karkasi.
Nyrkkeilijän taitelijanimelle, Härmän Häjylle, on muitakin perusteita kuin kotipaikka Ylihärmässä. Vuonna 85 -musikaalissa Haapojalla on, kuinka ollakaan, kovanyrkkisen Ruma Rupa Korpelan rooli.
– Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään nyrkinheiluttajan rooli, vaan hieno hahmo, oikea suomalaisen miehen peruskuva. Mies ei ole ilkeä tai paha, vaan sisimmältään hyväsydäminen mörrikkä, joka on rakastunut komisario Pepposen vaimoon. Mielestäni Juho on kuin nakutettu rooliin, ohjaaja Ismo Apell kertoo.
Myös Haapoja itse löytää hahmostaan samaistumispintaa.
– Olen elänyt omankin nuoruuden 80- ja 90-luvuilla ja poikien välinen nahistelu grillijonossa ja ilman paitaa on ihan tuttuja toimintaa, hän virnistelee.

Hyväntekeväisyyttä ja turpaanvetoa

Toisensa Apell ja Haapoja yhyttivät nyrkkeilyn parista. Raskaan sarjan Suomen mestari ja kevyemmän raskaan sarjan kaksinkertainen Euroopan mestari on osallistunut kahdesti Kiuruvedellä järjestettyyn Turpaanvetotalkoot -hyväntekeväisyystapahtumaan. Myös Vuonna 85 -musikaalista ohjataan osa tuotoista hyväntekeväisyyteen.
Kesäsavolaiseksi heittäytyvä Haapoja uskoo, että solahtaa työryhmään vaivatta.
– Minulla on täällä paljon kavereita, joten Kuopio ja sen lähiseudut ovat entuudestaan tuttuja. Olen luonteeltani sellainen karavaanari, että tulen kaikkien kanssa toimeen. Ja meillä Pohjanmaalla sanotaan, että jos en jostain tykkää, niin sitten vedän turpaan, Haapoja velmuilee jo ihan savolaiseen malliin.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.