Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hengenpelastajia kaivataan

Apteekit, terveys ja kauneus

Tervetuloa tekemään hyvää ja luovuttamaan verta joko Kuopiossa tai liikkuvilla luovutuspisteillä maakunnassa, Anne Torvinen (vas), Virve Räsänen (kesk.) ja Piia Nurminen toivottavat.

Päivittäin tarvitaan 800 verenluovuttajaa, jotta sairaaloiden verentarve saadaan täytettyä. Kuopion toimistolla luovuttajia käy päivittäin noin 50, lisäksi maakunnassa järjestettävissä tilaisuuksissa luovuttajia on yleensä vähintään sata. Yksi luovuttaja antaa lahjan kolmelle eri ihmiselle.

Luovuttajaksi voi tulla perusterve yli 18-vuotias ja yli 50-kiloinen henkilö. Esimerkiksi verenpainelääkitys ei ole este luovutukselle ja muutenkin vain harvat lääkkeet estävät luovutuksen.
– Oman tilanteensa voi tarkistaa soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon tai tekemällä alustavan testin osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Esimerkiksi syöpä ja sepelvaltimotauti ovat esteitä. Jos itse ei pysty syystä tai toisesta luovuttamaan verta, voi aina kannustaa läheisiä ja tulla vaikka tukihenkilöksi mukaan, vastaava hoitaja Anne Torvinen muistuttaa.
Kuopion toimipiste on auki kolmena päivänä viikossa: maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Muina päivinä Veripalvelu jalkautuu maakuntaan. Verta voi tulla luovuttamaan ilman ajanvarausta, mutta jos haluaa välttää ruuhka-ajan jonot, ajan voi myös varata etukäteen.
– Mukaan tarvitaan kuvallinen henkilötodistus. Ennen luovuttamista täytetään terveydentilakysely ja luovutuksen jälkeen on tarjolla monipuolinen välipala.

Perusta oma VeriRyhmä

Verenluovutuksesta voi tehdä myös mukavan yhteisen aktiviteetin vaikkapa työ- tai ystäväporukan kanssa.
– Meillä on käynnissä nyt syksyllä VeriRyhmäkampanja, jossa kaikki kolmen kuukauden sisällä verta luovuttaneet ryhmät osallistuvat arvontaan.
Kuopiossa suurimmat luovuttajaryhmät ovat 21 – 25 -vuotiaat sekä 51 – 55 -vuotiaat. Kun verivalmisteet ovat vähissä, luovuttajille lähetetään tekstiviestikutsuja. Ajankohtaisen veritilanteen voi tarkistaa myös Veripalvelun kotisivulta.
– Verenluovutus on lahja ihmiseltä ja ihmiselle ja saattaa pelastaa toisen hengen. Koskaan ei voi tietää, milloin joko itse tai joku läheinen tarvitsee apua. Tervetuloa ojentamaan auttava käsi lähimmäiselle!

p

Veripalvelu
Kauppakeskus Sektori, 2 krs.
Puijonkatu 23, 70100 Kuopio
ma – ti 10 – 18, pe 10 – 17
puh. 029 300 1170
Maksuton infonumero: 0800 05801
kuopio.verenluovutus@veripalvelu.fi
www.veripalvelu.fi
Myös Facebookissa

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.