Maa-artisokkakeittoa ja versoöljyä

1 kg maa-artisokkia
100 g perunaa
2 kpl salottisipulia
2 rkl voita
1 l vettä
1 kpl kasvisliemikuutioita tai kasvisfondia
2 dl kuohukermaa
suolaa
Kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat. Laita kylmään veteen, etteivät ne tummu. Kuori ja silppua salottisipulit. Kuullota kasvikset voissa kattilassa. Lisää vesi ja liemikuutiot tai fondi. Keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta keitto ja lisää kerma.
Mausta makusi mukaan. Keitto saa jäädä miedon makuiseksi. Jos keitto tuntuu liian paksulta, sitä voi jatkaa kasvisliemellä, kermalla tai maidolla. Koristele keitto versoöljyllä ja tuoreilla versoilla.

 

Versoöljy

1,5 dl tuoreita versoja esim. sinappi, rucola, retiisi
1 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria

Laita versot kapeaan kulhoon ja lisää suola, mustapippuri, sitruunanmehu sekä öljy. Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
Versoöljyä voit käyttää myös moniin ruokiin mausteeksi, leivän päälle ja
salaattien kastikkeeksi.