Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nojatuolimatkalle

Muut

Tänä kesänä ei kaukomatkailla. Onneksi lähialueiltakin löytyy paljon nähtävää. Ja jos mieli tekee kauas, otetaan kirja käteen ja lennellään maailmalle kirjojen sivuilla. Miten kätevää! Ei pakkaamista, ei lähtöselvityksiä, ei jet lagia. Ellei sitten liian koukuttavan kirjan parissa valvotusta yön tunneista johtuvaa väsymystä lasketa.

Minne päin tekisi mieli? Miltä kuulostaisi Skotlanti tai Sveitsi? Jos hylätään realismin rajat, valinnan vara laajenee uusin ulottuvuuksiin: vuoden 1952 Miss Universum -kisoja katsomaan? Sukellusvenereissulle toiselle puolelle maapalloa? Lähetyssaarnaajaksi Ambomaalle?

Jenny Colgan: Onnellisia loppuja ja uusia alkuja (Gummerus 2020)

Normaalina aikana tämän kirjan luettuaan olisin ollut valmis varaamaan liput Skotlantiin heti seuraavalla lennolla. Romaani on kuin Skotlannin matkailumainos. Vehreitä nummia lampaineen ja lammaskoirineen, komeita punapartoja kiltteineen, pubitunnelmaa, yötöntä yötä. Juoni on jokseenkin ennalta-arvattava ja kevyt, sillä tälläkin kertaa nuori nainen etsii elämäänsä suuntaa ja löytää sen sekä pelastavan prinssin pienestä maalaiskylästä, mutta kerrankos sitä kesällä kaipaa elämäänsä viihdettä.

Kerstin Gier: Pilvilinna (Gummerus 2019)

Joulunaika sveitsiläisessä loistohotellissa, vuoriston syleilyssä? Kesähelteillä on mukavampaa lukea lumipyrystä ja pakkasista kuin oikeasti talvella. Vanhaan, linnamaiseen hotelliin kokoontuu jetset-väkeä pyhien viettoon. On venäläistä oligarkkia, brittinäyttelijää, entistä huipputaitoluistelijaa. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan sitä, miltä päältä päin näyttää, sen saa huomata hotellissa harjoittelijana oleva Fanny. Nuoret alkavat selvittää rikosvyyhtiä, mutta kehenkä vieraista ja henkilökunnan jäsenistä oikein voi luottaa?

Enni Mustonen: Pukija (Otava 2020)

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita on valtavan suosittu historiallinen romaanisarja. Suosittelen vilpittömästi lukemaan kirjasarjan alusta asti, mutta jos et malta, voi Pukijan toki lukea itsenäisenäkin teoksena. 1950-luvun historiasta kiinnostuneelle kirja tarjoaa oikeita namupaloja. Päähenkilö Viena on taitava pukija ja puvustonhoitaja. Hänen mukanaan lukija pääsee kurkistamaan Suomen Filmiteollisuuden elokuvien kuvauksiin, Marimekon kaikkien aikojen ensimmäiseen näytökseen sekä Armi Kuusiston mukana halki Amerikan Los Angelesiin Miss Universum -kisoihin. Pelastaapa Viena pinteestä Marilyn Monroenkin.

Antti Tuomainen: Palm Beach Finland (Like 2017)

Jos kuitenkin kotimaan lomalle? Olen käynyt Porin Yyterissä elämäni aikana vasta kerran. Tuolloin lämmintä oli noin seitsemän astetta (heinäkuussa), satoi vettä ja tuuli yli kymmenen metriä sekunnissa. Samaan paikkaan asemoin itseni myös Antti Tuomaisen Palm Beach Finlandia lukiessani, vaikka sijainti onkin fiktiivinen. Jännityskirjailijana maailmanmainetta niittäneen Tuomaisen tämäkin teos on tummanpuhuva, mutta humoristinen. Jäisen tuulen huojuttamien muovipalmujen katveesta löytyy ruumis. Tätä tapausta kirjassa lähdetään selvittämään rehevän huumorin voimin.

Lauri Mäkinen: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala 2015)

Taatusti eksoottista elämystä kaipaavat suuntaavat 1910-luvun Ambomaalle lähetyssaarnaajien yhteisöön. Tässäkin romaanissa ratkotaan rikosta. Olosuhteet ovat armottomat: paratiisimainen kauneus ja tappava kuivuus vuorottelevat. Lähetyssaarnaajia ei suinkaan esitetä mitenkään ihanteellisessa valossa. Kirjan päähenkilö Tobias saa pakanalapsilta lempinimen Ruoska, mikä kertonee tarpeeksi hänen luonteestaan. Tässäpä dekkari, joka ei ole tavanomaisimmasta päästä! Ei Nordic Noiria, vaan paljon parempaa

A.W.Yrjänä: Joonaanmäen valaat (Johnny Kniga 2017)

Tunnemme paremmin A.W.Yrjänän musiikkituotannon, mutta mies on myös kirjailija. Joonaanmäen valaat on kiehtova teos, aikuisten satu ja teoksena upea jo ulkomuodoltaan. Realismin riippakivi kannattaa lukijan heittää menemään jo heti kirjan alkumetreillä, siitä on unenomaista tarinaa lukiessa enemmän haittaa. Sukella siis dieselinkäryiselle aika- ja sukellusvenematkalle Viisikkojen ja Jules Vernen hengessä. Ja muista varata hyvät lukueväät! Tässä kirjassa nimittäin syödään ja juodaan paljon.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.