Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pertti toi palan Lappia Kuopioon

Henkilöt

Kuopion alue on muoniolaiselle Pertti Yliniemelle tuttu jo armeija-ajoilta. Jos Lapista pitäisi jonnekin lähteä, niin tämä olisi varteenotettava vaihtoehto, hän kertoo. Vielä Yliniemellä ei kuitenkaan ole muuttosuunnitelmia. Sen sijaan Lapland Hotels jalkautui Savoon kesän alussa.

Kuopion hotelli- ja ravintolatarjonta sai kesällä uuden, mielenkiintoisen lisän, kun Lapland Hotels avasi kaupunkiin uuden hotellin sekä Gallá -ravintolan, jotka molemmat huokuvat pohjoisen tunnelmaa ja eksotiikkaa.

Hotellikonsernin takana on perheyritys, jonka pääomistaja on Pertti Yliniemi. Hotelleja ketjulla on 18, joista suurin osa Lapissa, lisäksi konserniin kuuluu viisi hiihtokeskusta. Majoitustoiminnan lisäksi yhtiöiden omistuksessa on muun muassa ohjelmapalveluja tuottava Lapland Safaris.
Yliniemeä on tituleerattu syystäkin Lapin matkailukeisariksi, vaikka hän itse nimeä hieman kavahtaa. Monitaitoinen muoniolainen on pyörittänyt yritystoimintaa 30 vuotta, ja tuona aikana liiketoiminta on kaksisataakertaistunut. Alkuperäiseltä ammatiltaan Yliniemi on kirurgi.
– Tarina alkaa Pallakselta, jossa isäni toimi hiihdonopettajana. Oloksen hiihtokeskuksen hän perusti vuonna 1965. Kun isä-Arvo kutsui avuksi matkailutoimintaan, jäin tälle tielleni, Yliniemi kertaa yrittäjyyden alkuvaiheita.

Ihmiset rakastavat tarinoita

Tarinoista on kyse koko Lapland Hotelsin ketjussa. Jo hotelliin ja ravintolaan sisälle astuessaan vierailija pääsee sukeltamaan lappilaiseen maailmaan.
– Ihmiset rakastavat tarinoita. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, että tämä tarina on myös tosi. Lapin eksotiikka ei ole liiketoiminnassamme päälle liimattua, vaan aitoa, Yliniemi korostaa.
Vaikka toiminnan volyymi on suurta, on konsernissa haluttu säilyttää perheyrityksen tunnelma.
– Meillä on omat perinteemme ja työkulttuuri, jota vaalimme. Yhtiön tehtävä on luoda puitteet. Kun ne ovat kunnossa, loppu on ihmisistä kiinni. Ihmiset luovat tunnelman.
Kesäkuussa avatun Kuopion hotellin ja ravintolan henkilökuntaa Yliniemi kiittelee innostuneesta vastaanotosta ja ilmapiiristä, josta on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Kasvu tulee ulkomailta

Vuosikymmenten aikana Yliniemelle on kertynyt runsaasti kokemusta ja näkemystä matkailuliiketoiminnasta. Hän toimiikin muun muassa Lapin Matkailuelinkeinojen liiton hallituksen puheenjohtajana. Liitto on mukana esimerkiksi yhteispohjoismaisessa Visit Arctic Europe -hankkeessa. Yliniemi näkee yhtenä Lapin matkailuvalttina nimenomaan sen, että pohjoisessa on ymmärretty yhteistyön ja yhteismarkkinoinnin merkitys, eikä pelkästään eri paikkakuntien ja keskusten välillä, vaan yli maiden rajojen.
Kuopion alue ja Itä-Suomi on Yliniemelle tuttua seutua jo pitkältä ajalta.
– Olin täällä aikoinaan lennostossa armeijassa. Jos Lapista pitäisi muuttaa jonnekin, olisi Kuopion seutu vahva vaihtoehto. Kiertelen Järvi-Suomea joka kesä. Kuopiossa on luonnon lisäksi yliopisto sekä vilkasta yritystoimintaa. Myös tapahtumatarjonta on monipuolista ja vilkasta.
Vaikka näkemykselle itäsuomalaisen matkailun kehittämisestä olisi varmasti käyttöä, varoo Yliniemi jakelemasta neuvoja sivusta. Se, mikä toimii Lapissa, ei automaattisesti toimi täällä.
– Itäisen Suomen asema on haastava esimerkiksi Lappiin tai pääkaupunkiseutuun nähden. Täällä ei ole Joulupukin kaltaisia, ainutlaatuisia vetonauloja.
Toisaalta, jos jossain, niin nimenomaan Kuopion ja Lappeenrannan seudulla Yliniemi näkee potentiaalia.
– Venäjältä on tänne lyhyt matka. Vaikka tällä hetkellä itäturismin tilanne on, mikä on, se varmasti muuttuu jossakin vaiheessa. Muutaman sadan kilometrin päässä on miljoonittain potentiaalisia turisteja, Yliniemi muistuttaa.
On ymmärrettävää, että Yliniemen huomio kiinnittyy nimenomaan ulkomaalaisiin turisteihin.
– Koko Suomen matkailun kasvu on ulkomaalaisten varassa. Ulkomaalaiset turistit odottavat valmiita palvelupaketteja. Vetovoimatekijät on ajateltava riittävän isosti.

Kestävyyslajeissa ei tule pikavoittoja

Matkailubisnes onkin raskas kestävyyslaji, jossa pikavoittoja ei ole tarjolla.
– Investoinnit ovat raskaita, viidentoista vuoden välein hotellit on laitettava kokonaan uusiksi. Olemme tietoisesti hankkineet omistuksia rakennus-, kiinteistö- ja ohjelmapalveluyrityksistä pitääksemme kasvun ja kulut omissa käsissä.
Omistukset ovatkin olleet perheyritykselle tulevaisuuden suunnittelun elinehto.
– Meillä on Lapissa 120 000 neliötä omia kiinteistöjä, laskettelukeskuksia, maita ja rakennusoikeuksia. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että vaikka seiniä on paljon, sisältö ratkaisee. Ja sen tekevät töitä tekevät ihmiset, oman alansa ammattilaiset.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.