Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Positiivista pelaamista

Muut

Pelistriimaaja Sami Partanen eli Myst1s halusi luoda hyvähenkisen ja turvallisen peliyhteisön kaiken ikäisille. Hän kannustaa peleistä kiinnostuneita osallistumaan rohkeasti erilaisiin tapahtumiin. Parhaimmillaan pelaaminen tuo elämään yhteisöllisyyttä ja uusia ystäviä, hän muistuttaa.

Pelaaminen tarjoaa parhaimmillaan elämyksiä, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hyviä ystäviä. Kuopiolainen Sami Partanen, eli Myst1s, haluaa tehdä pelimaailmasta entistä positiivisemman, yhteisöllisemmän ja turvallisemman.

Stereotyyppinen ajatus peräkammariin lukittautuneesta ja maailmasta syrjäytyneestä nörtistä ei ole aikoihin, tuskin koskaan, pitänyt paikkaansa. Pelaaminen on entistä yhteisöllisempää toimintaa, jossa esimerkiksi kuopiolaisen pelaajan pelikaverit saattavat löytyä mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa. Verkon kautta muodostuu ystävyyssuhteita, jotka ylittävät kielen, sukupuolen ja kulttuurin rajat.
Yhteisöllisyys tuo mukanaan myös lieveilmiöitä. Pelin tuoksinassa tunteet voivat käydä kuumana ja verkon anonyymiuden takaa on helppo huudella pahastikin, jopa suoranaista kiusaamista esiintyy.
Tämän huomasi myös 31-vuotias Sami Partanen, joka pelipiireissä tunnetaan Myst1s-pelistriimaajana. Partanen halusi luoda peliyhteisön, johon ovat tervetulleita kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta ja jonka säännöt korostavat positiivisuutta, hyviä käytöstapoja ja turvallisuutta.

Striimissä tutustutaan puolin ja toisin

Partanen aloitti säännöllisen striimaamisen Twitch-alustalla alkuvuodesta 2017. Nopeasti hän alkoi saada seuraajia ja vakiopelaajia. Yksinkertaistettuna striimauksessa on kyse pelaamisen suoratoistosta ja pelitapahtumien kommentoinnista.
– Striimaan kolmesta viiteen kertaan viikossa noin kolmisen tuntia kerrallaan. Ennen pelaamista juttelen niitä näitä ja kyselen porukalta, mitä he haluaisivat pelata. Kun kolme tuntia juttelee ja pelaa ihmisten kanssa, siinä ehtii jo tutustua aika paljon, Partanen kertoo.
Striimaamisen lisäksi Partanen kiertää pelitapahtumissa ympäri Suomen. Tuolloin striimit saattavat olla 12 -15 -tuntisiakin. Pelitapahtumissa Partanen pääosin selostaa, juontaa sekä kiertelee salissa haastattelemassa osallistujia. Striimauksen ympärille on muodostunut myös Myst1s Gaming -peliporukka, jonka jäsenet osallistuvat kilpailuihin ja tapaavat myös muuten erilaisissa tapahtumissa.
– Tavoitteena on luoda hyvää fiilistä pelaamisen ympärille. Myst1s Gaming organisaatio rakennettiin Myst1s-striimin ympärille jo aiemmin netistä tuttujen pelikavereideni kanssa. Kävimme muutama viikko sitten mökillä, jossa lopuillekin organisaation jäsenille oli hieno saada kasvot, joiden kanssa on ehditty jo puhua sekä tehdä töitä yhdessä e-urheilun eteen.

Nuorisotyötä ja urahaaveita

Suomessa pelistriimaus on vielä varsin tuore ilmiö, mutta Yhdysvalloissa osasta striimaajia on tullut tähtiä. Myös Partasen tavoite on jonakin päivänä elättää itsensä striimaamisella sekä peliaiheisten tapahtumien järjestäjänä. Tällä hetkellä 31-vuotiaan kuopiolaisen vakituinen työpaikka on Kuopion yliopistollisessa sairaalassa fysioterapeuttina.
– Työn ohella striimaaminen ja pelitapahtumissa kiertäminen on rankkaa, mutta antaa paljon. Näen tämän myös nuorisotyönä, tykkään olla nuorten kanssa tekemisessä ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia. Haluan houkutella yhä useampia pelaajia mukaan erilaisiin tapahtumiin ja toimintaan. Julkisessa keskustelussa puhutaan siitä, että pelaaminen aiheuttaa syrjäytymistä, mutta itseasiassa se voi ehkäistä sitä.

Peliammattilaisuus vaatii kurinalaisuutta

Fysioterapeuttina ja perheenisänä Partasella on myös näkemystä tietokonepelaamisen terveydellisiin vaikutuksiin. Pelaaminen kun mainitaan usein syyllisenä myös lasten liikkumisen vähentymiseen. Partanen onkin jakanut striimissä myös fysioterapiavinkkejä esimerkiksi niska-hartiaseudun- tai hiirikäden ongelmista kärsiville. Mikäli pelaamisessa mielii huipulle, on terveyteen ja hyvinvointiin syytä kiinnittää huomiota.
– E-sports ammattilaiset elävät todella kurinalaista elämää. Minusta on hienoa, että monet ammattilaiset muistuttavat fanejaan sekä e-urheilussa huipulle pyrkiviä siitä, että pelaajana ei voi pärjätä, jos itsestään ei pidä huolta niin henkisesti kuin fyysisesti. Usein ammattilaispelaajilla on personal trainerit sekä ruokavaliot ja jokaiseen päivään kuuluu pelaamisen lisäksi myös fyysistä harjoittelua. Myös riittävä uni on tärkeässä asemassa.
Ohjeet ovat hyviä, vaikkei e-ammattilaiseksi tähtäisikään. Partanen muistuttaa, että vain pieni osa pelaajista pääsee huipulle.
– Tähdennän aina nuorille, että kohti unelmia pitää kurkottaa, mutta kouluja ei kannata pelaamisen takia jättää kesken.
Peliammattilaisen lisäksi pelimaailma voi tarjota myös muita uramahdollisuuksia. Varmaa on, että tulevaisuudessa yhä useampi tulee ansaitsemaan elantonsa tavalla tai toisella pelaamiseen liittyen, esimerkiksi juuri striimaajana tai tapahtumien järjestäjänä.

Grey Gunners vie pelaamisen ilosanomaa myös senioreille.

Hopeista tykistövoimaa

Pelaamista pidetään perinteisesti nuorten tai nuorten aikuisten harrastuksena, mutta myös seniorit ovat löytämässä pelimaailman. Tästä yhtenä osoituksena on suomalainen pelijoukkue Grey Gunners, jonka kaikki viisi jäsentä ovat yli 70-vuotiaita.
Joukkueen perusti tietokonevalmistaja Lenovo vuonna 2018.
– Lenovo pitää suuressa arvossa taitojen, kokemusten ja kulttuurien moninaisuutta. Yritys on alusta saakka halunnut rikkoa ikään liittyviä ennakkoasenteita. Monet nuoret viettävät luontevasti paljon aikaa digitaalisessa maailmassa. Pelaaminen on loistava tilaisuus lisätä sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja saada eri-ikäiset tekemään asioita yhdessä, Lenovon Aki Salminen kertoo.
Pelaajat joukkueeseen etsittiin sosiaalisen median kampanjan sekä puskaradion avulla. Joukkueen viidellä jäsenellä: Kari ”Rock” Waldenilla, Ulla ”General Ulla” Strömillä, Yrjö ”Ice” Warmalla, Harry ”Dirty Harry” Mälkillä sekä Markku ”Mac 10” Puskalla ei kenelläkään ollut juurikaan pelitaustaa entuudestaan. Esimerkiksi Ström oli pelannut aiemmin Candy Crush Sagaa.
Viisikko tarttui haasteeseen ja otti rohkeasti Counter Strike: Global Offensive -pelin haltuun. Joukkue on kohdannut Ruotsiin vuonna 2017 perustetun seniorijoukkueen, Silver Snipersin, kolme kertaa. Joukkueiden välillä pelattu ensimmäinen ottelu olikin kautta aikojen ensimmäinen senioreiden e-urheiluottelu maailmassa. Lisäksi Grey Gunners osallistuu erilaisiin peliturnauksiin ja -tapahtumiin.
Pelaaminen ylläpitää reaktiokykyä
78-vuotias Kari Walden kertoo, että lähti joukkueeseen mukaan, koska halusi tutustua pelimaailmaan ja nuoriin ihmisiin.
– Pelien ympärillä on valtavasti nuoria ihmisiä. Tapahtumissa on aivan eri energia kuin oman ikäisteni tavanomaisessa toiminnassa, hän kertoo.
Seniorit on otettu nuorempien toimesta hyvin vastaan. Walden näkee, että Grey Gunners tarjoaa myös esimerkkiä muille senioreille.
– Esimerkiksi palvelutaloissa on paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka vielä pystyvät tekemään asioita käsillään ja aivoillaan. Pelaaminen tarjoaa tekemistä ja ylläpitää reaktiokykyä ja aivotoimintaa, hän pohtii.
Kysymys siitä, onko iästä ja elämänkokemuksesta hyötyä kilpailuissa, saa Waldenin nauramaan makeasti.
– Ei niin minkäänlaista hyötyä! Olemme pelanneet ottelun myös Suomen nuorinta joukkuetta vastaan, joka koostui teini-ikäisistä. Ne hakkasivat meidät!

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.